Hoppa till huvudinnehållet

Flera aktiesplittar på Stockholmsbörsen under våren

De senaste årens starka börsutveckling har lett till att flera storbolag på Stockholmsbörsen under våren har eller kommer att genomföra aktiesplit, vilket innebär att en befintlig aktie delas upp i fler aktier. Den främsta orsaken bakom en split är att aktien har stigit i kurs till en hög nivå räknat i kronor. Efter genomförd split hamnar aktiekursen på en lägre nivå räknat i kronor och aktien blir mer praktisk att handla med för de flesta investerare.

Bland de storbolag som under april och maj har eller kommer att genomföra split finns investmentbolagen Investor och Creades, mätteknikbolaget Hexagon, värmeteknikbolaget Nibe, industriunderleverantören Nolato, tobaksbolaget Swedish Match och industrikonglomeratet Lifco.

Det blir fjärde spliten för Nibe efter börsnoteringen 1997. Den första skedde 2003, den andra 2006, den tredje 2016 och nu sker den fjärde. Det innebär att en aktie vid börsnoteringen efter spliten i slutet av maj har förökat sig till hela 256 aktier.

Det blir första spliten för Swedish Match efter börsnoteringen 1996. Det är också första spliten för Creades efter börsnoteringen 2012 och för Lifco efter börsnoteringen 2014. Investor genomförde split senast 1999. Hexagon har genomfört split 2005 och 2007. Nolato genomförde split 1994.

Tre bolag på Stockholmsbörsen, Nasdaq Stockholms huvudlista, har aktier som kostar mer än tusen kronor. Det är live kasinoutvecklaren Evolution, kommunikationstjänstebolaget Sinch och friluftsbolaget Fenix Outdoor. Läkemedelsbolaget Astra Zeneca och fordonssäkerhetsbolaget Autolivs aktier kostar också mer än 800 kronor.

Fenix Outdoor har sitt säte och huvudkontor i Schweiz. Autolivs aktie handlas även i New York medan Astra Zeneca även handlas i London och New York. På dessa börser handlas ofta aktier till högre kurser i utländsk valuta än vad vi är vana vid att aktier kostar på Stockholmsbörsen. Det innebär att en split är mindre sannolikt i dessa bolag. När det gäller Evolution finns det spekulationer om en möjlig parallellnotering i New York. Evolution genomförde en split 2019, men aktien har därefter klättrat till drygt 1 400 kronor i dagsläget.

Det finns även en motsats till split, omvänd split där aktier läggs samman för att uppnå en högre kurs. Det brukar vanligtvis drabba förlustbolag som efter alltför många nyemissioner fått ett mycket stort antal aktier.

Tittar vi på Stockholmsbörsen, Nasdaq Stockholms huvudlista, har vi Rizzo Group vars aktie handlas till en kurs lägre än 10 öre. Andra bolag där aktiekursen är lägre än 1 krona är Oscar Properties, Momentum Group, Abliva, Bong, Anoto och Eniro.

Bland de mindre bolagen som har genomfört omvänd split hittills i år finns Bluelake Mineral, Eurocine Vaccines, Kancera, Miris, Studentbostäder och Tagmaster.

Ett urval av splittar på Stockholmsbörsen under våren 2021:

Datum (ex-date)BolagVillkor
2021-04-27CreadesS 10:1
2021-05-06LifcoS 5:1
2021-05-07Swedish MatchS 10:1
2021-05-12NolatoS 10:1
2021-05-19HexagonS 7:1
2021-05-19InvestorS 4:1
2021-05-25NibeS 4:1

Henrik Öhlin

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm