Hoppa till huvudinnehållet

Fastighetsspecial och nya bud

Läs vad Affärsvärlden tycker om Peab, Aquaticus, Backaheden, Bulten, Readly, Smart Eye, Gotlandsbolaget, Solnaberg Property, Krona Public, Doro, Link Prop, Preservium, LumenRadio, Systemair, Fleming Properties, Kallebäck och Spactvå. Det bjuds också på nyheter kring krönika enfastighetsbolag, Afv-portföljen, Investeraren, Börsgolvet, Lock-up-avtal, Råduppföljning och nytt poddavsnitt.

Vissa av analyserna är upplåsta för Nordnets kunder, du ser vilka nedan.

Peab – Till analysen (inget inlogg krävs)

Kostnadsinflation tynger byggverksamheten och energipriserna pressar den viktiga asfaltsaffären. Samtidigt är det tvärstopp i försäljningen av egenproducerade bostadsrätter. Är aktien billig nog?

Aquaticus – Till analysen (inget inlogg krävs)

Enfastighetsbolaget Aquaticus har stått emot fastighetsfrossan på börsen. Aktien är endast ned 8% sedan årsskiftet. Troligtvis är det den höga utdelningen som hållit uppe aktien. Frågan är vad utdelningen ska bli framöver.

Backaheden – Till analysen (inget inlogg krävs)

Stabil hyresgäst, låg belåning och en ränta bunden till slutet av 2025 gör Backaheden till ett av de bättre enfastighetsbolagen. Kanske måste utdelningen sänkas något på sikt.

Bulten – Till analysen

Efter tre svåra år i bilbranschen finns chansen att 2023 trots lågkonjunktur faktiskt blir ett hyfsat bra år för underleverantörer som Bulten.

Readly – Till bud-kommentaren

Readly erbjuder en digital prenumerationstjänst för magasin och tidskrifter. Bonnier lägger ett kontantbud uppgående till 12 kronor per aktie. Det motsvarar en budpremie på drygt 59%. Hur ska man se på aktien?

Smart Eye – Till kommentaren

Aktieägarna i Smart Eye får betala ett högt pris för garantin att företrädesemissionen lyckas. Det borde funnits bättre alternativ.

Gotlandsbolaget – Till analysen

Gotlandsbolaget har åternoterats med en gigantisk nettokassa som dock lär sättas i arbete de kommande åren genom investeringar i gasdrivna fartyg.

Solnaberg Property – Till analysen

Sänkt utdelning ligger i korten för enfastighetsbolaget som på grund av dess finansiering med rörlig ränta redan nu har ett kassaflöde som inte räcker till utdelningen.

Krona Public – Till analysen

Fastighetsbolaget Krona som äger ett kluster samhällsfastigheter i Norge handlas till nästan 8% direktavkastning. Bolaget finansieras med en obligation som förfaller 2026. Om dagens ränteläge håller i sig kommer den utdelningsnivån hänga löst när refinansiering närmar sig 2026.

Doro – Till analysen

Telefonbolaget Doro har en stark marknadsposition i Europa. Marknaden för traditionella knapptelefoner minskar fortsatt. Kan Doro få ordning på tillväxten?

Link Prop – Till analysen

Fastighetsbolaget Link Prop äger en kontorsfastighet i Mjärdevi Science Park, Linköping.

Preservium – Till analysen

SBB är största ägare i detta enfastighetsbolag som likt sin huvudägare dragit på sig en häftig skuldsättning. Det är en klen tröst att det i bästa fall dröjer några år innan balansräkningen riskerar vålla allvarliga problem.

LumenRadio – Till IPO-kommentaren

Teknikbolaget LumenRadio fick en bra start på sin börskarriär med 20% kursuppgång i den tidiga debuthandeln.

Systemair – Till analysen

Ventilationsbolaget Systemair fortsätter uppvisa god tillväxt. Efter årsskiftet kommer bolaget avyttra luftkonditioneringsverksamheten till Panasonic vilket stärker koncernens marginaler.

Fleming Properties – Till analysen

Fleming Properties är vad Affärsvärlden kallar ett konsultdrivet fastighetsbolag. Bolaget saknar egen organisation utan drivs i stället av investmentbanken Pareto som skapade bolaget 2019.

Kallebäck – Till analysen

Fastighetsbolaget Kallebäck äger en fastighet uthyrd till försvarskoncernen Saab.

Spactvå – Till IPO-kommentaren

Spactvå steg initialt i börsdebuten.

Krönika enfastighetsbolag – Till krönikan

Inom ett fåtal år kommer en majoritet av ”enfastighetsbolagen” på börsen få svårt att täcka sina generösa utdelningar. Stigande räntor kan bli dödsstöten för hela sektorn.

Afv-portföljen – Till veckosummeringen

Svaga balansräkningar är aldrig bra men kanske extra illa just nu. Portföljen har inte så mycket av den varan som tur är.

Afv-portföljen – Till portföljen

Det var länge sedan portföljen innehöll fastighetsaktier. Nu köper vi in en lite udda sådan.

Börsgolvet – Till golvet

Nya fastighetsaffärer, kreativ redovisning och så en dunkel börshandel. Ännu en vecka har passerat i kvarteren kring Stureplan!

Investeraren – Till intervjun

Fastighetsbranschen är globalt sett i medvind. Det menar Mike Sales, som är VD för en av världens största fastighetsförvaltare, Nuveen Real Assets. Behovet av förrådslokaler växer kraftigt på svenska marknaden, berättar han i en exklusiv intervju med Affärsvärlden.

Lock-up-avtal – Till sammanställningen

Kommande veckor löper lock-up-avtal ut för ägarna i bland annat W5 Solutions, EPTI, Nordic Asia och Enad Global 7.

Råduppföljning – Till sammanställningen

Det var helt rätt köpa Evolution i kurssvackan ifjol. Aktien har gått klart bättre än index. De flesta av börsnoteringarna i fjolårets omgång utvecklades svagare än index. Undantaget var Momentum Software som blev uppköpt till en saftig premie i somras.

Nytt poddavsnitt – Till podden

Madeleine Lundberg, Daniel Svensson och Peter Benson går igenom Electrolux, Bergman & Beving, Volati och Bulten. Plus lite snack om SBB och Rutger Arnhult.

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm