Hoppa till huvudinnehållet

Fastigheter, renovering och nya mål

Läs vad Affärsvärlden tycker om EQT, Beowulf, VEF, Inwido, Fasadgruppen, Vår Energi, EG7, Stendörren, Bulten, Mips, Autoliv och Logistea. Det bjuds också på nyheter kring Afv-portföljen, Krönika, Börsgolvet, Investeraren, Råduppföljning och Lock-up-avtal.

EQT – Till analysen (inget inlogg krävs)

Att insiders återigen verkar göra sig redo för att sälja aktier för miljardbelopp i EQT är inte positivt för den långsiktiga incitamentsstrukturen i riskkapitalbolaget. Att högre räntor dessutom gör tillväxtförutsättningarna mer svårbedömda är inte heller något plus.

Beowulf – Till kommentaren (inget inlogg krävs)

Prospekteringsbolaget Beowulf som står bakom det omstridda järnmalmsprojektet Kallak har den senaste tiden förlorat sina tre mest centrala nyckelpersoner. Nyligen tillträdde en ny VD. Samtidigt aviserades en strategisk översyn av bolagets projekt.

VEF – Till analysen

VEF investerar i digitala finansbolag i länder som Brasilien. En inriktning som inte gillas av börsen som värderar aktien till en substansrabatt på hela 55%.

Inwido – Till analysen

I somras slog fönstertillverkaren Inwido till med ett stort förvärv i Skottland. Förvärvsmöjligheterna är fortsatt goda. VD Henrik Hjalmarsson kommer snart lämna att bolaget. Hur ska man se på aktien?

Fasadgruppen – Till analysen

Fasadgruppen handlas nu under teckningskursen vid noteringen för snart tre år sedan. Risken är dock att en trögare marknad blottar skavanker som dolts under förvärvsbyggets polerade yta.

Vår Energi – Till kommentaren

Uppgången i oljepriset har eldat på aktien i norska Vår Energi. Nu flaggar bolaget för kostnadsökningarna i sina utbyggnadsprojekt men skadan blir nog begränsad. Samtidigt laddar man för ett storförvärv.

EG7 – Till analysen

Ny information på kapitalmarknadsdagen fick aktien att rusa 25% och återta hela det tapp som orsakades av budskapet att EG7 tänker göra stora affärer direkt med de nyckelpersoner som driver bolaget.

Stendörren – Till analysen

Stockholmstunga fastighetsbolaget Stendörren med fokus på logistik och lättindustri har skickligt förbättrat sitt bestånd de senaste åren. Vi ser i Stendörren ett fastighetsbolag med en bra modell för värdeskapande med lägre risk än den nyligen så heta modellen med ständigt nya strukturaffärer. I närtid ligger dock en pressad räntetäckningsgrad och en annalkande vakans som risker.

Bulten – Till analysen

Den dåliga halvårsrapporten var en kalldusch givet att Bulten hade medvind från valutan och en hög volymtillväxt.

Mips – Till analysen

Hjälmbolaget Mips har ett kämpigt år i ryggen med höga lagernivåer hos återförsäljarna. Återhämtningen under 2024 väntas blir stark.

Autoliv – Till analysen

För första gången på länge börjar börsen så smått att tro på Autolivs lönsamhetsmål. Det finns visst fog för optimismen men innebär det att aktien också är köpvärd?

Logistea – Till analysen

Logistikfastighetsbolaget har fått nya ägare som stärkt upp bolaget med nytt kapital som gör det möjligt att lösa hela obligationsskulden. Bolaget står därmed riggat för att klara höga räntor och aktien ser rimligt värderad ut.

Afv-portföljen – Till kommentaren

Kasinobolaget Evolution växer ungefär över 20% med höga marginaler. Men värderas inte högre än börsen som helhet.

Krönika – Till krönika

När räntan och inflationen rör sig mycket så gäller det att inte tappa kontroll över vad som är en rimlig aktievärdering även i det nya klimatet. Här är en matris som visar vilka P/e-tal och EV/Ebit-multiplar som är relevanta givet olika scenarier för tillväxt och avkastningskrav.

Börsgolvet – Till golvet

Höstvindarna drar in över småbolagen som har motvind i seglen. Det är snålblåst och snålbud på börsen!

Investeraren – Till intervjun

Det våras för obligationsförvaltarna. Efter åratal av jakt på procentenheter, i skuggan av aktieförvaltarna som fällt tenbaggers, så har vinden vänt.
“Ränterisk har varit tråkigt i tio år men nu är det kul igen”, säger Carl Johan Lagercrantz på Strand Kapitalförvaltning, som siktar på att slå börsen i år.

Råduppföljning – Till sammanställningen

Inför Swedish Sterlings planerade notering av preferensaktier rekommenderade vi att man skulle hålla sig helt borta från bolaget. Det var helt rätt. Noteringen av preferensaktien ställdes in och stamaktien har kollapsat med makalösa 99%. Bolaget befinner sig i likvidation.

Lock-up-avtal – Till sammanställningen

Kommande veckor löper lock-up-avtal ut för ägarna i Biosergen, Acarix, Vestum och Vo2 Capital.

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer