Hoppa till huvudinnehållet

Fastigheter, Nibe och bud

Läs vad Affärsvärlden tycker om Corem, Cloetta, FM Mattsson, SBB, Ferronordic, Nibe, Bure, Embracer, Balder, Götenehus, Sats och Logistri. Det bjuds också på nyheter kring Afv-portföljen, Krönika, Börsgolvet, Investeraren, Råduppföljning och Lock-up-avtal.

Corem – Till analysen (inget inlogg krävs)

Rutger Arnhults fastighetsbolag Corem planerar att sälja fastigheter för över 12 miljarder kronor. Om affärerna går i lås löser det mycket av bolagets omedelbara finansiella utmaningar.

Cloetta – Till analysen (inget inlogg krävs)

Godistillverkarens planerade fabriksbygge har redan försenats rejält och det är inte omöjligt att det kan dröja bortåt 2028 innan Cloetta når drömresultat med en fullt intrimmad produktionsanläggning. På vägen dit finns risken att fördyringar – eller andra operativa utmaningar – gör skuldsättningen till ett problem.

FM Mattsson – Till analysen

Risken är att blandarbolaget får fortsätta kämpa motströms när nyproduktionsmarknaden nu står inför ett stort ras. Än så länge är dock intrycket att FM Mattsson klarat byggsvackan långt bättre än väntat.

SBB – Till analysen

SBB har på ett år nästan halverat det fastighetsbestånd som redovisas i bolagets böcker. Men Afv:s räkneexempel visar att ytterligare en halvering kan krävas innan balansräkningen går ihop.

Ferronordic – Till kommentaren

Efter fjolårets exit från Ryssland satsar nu Volvo-återförsäljaren Ferronordic stort på USA-marknaden med ett miljardförvärv.

Nibe – Till analysen

Värmepumpsbolaget Nibe har skämt bort sina aktieägare med en genomsnittlig avkastning på drygt 25% per år sedan noteringen. Den organiska tillväxten har varit riktigt stark senaste året.

Bure – Till analysen

Investmentbolaget Bure värderas till en premie på cirka 11%. Mycronic och Vitrolife står fortsatt för drygt hälften av substansen. Bure-aktien har tappat en del sedan Affärsvärldens säljråd i början av året.

Embracer – Till kommentaren

Efter dagens kvartalsrapport stiger spelkoncernen Embracers aktie med 13% till cirka 24 kr. Innebär det att Embracer är förbi det värsta och går mot bättre tider igen? Det verkar ju vara börsens slutsats i alla fall.

Balder – Till analysen

Vi gav i somras ett köpråd på fastighetsbolaget Balder. I takt med att oron för ytterligare räntehöjningar minskat har Balders aktie gått starkt. Vi synar nu aktien på nytt för att se om den fortfarande är köpvärd.

Götenehus – Till bud-kommentaren

Huvudägaren Erik Hemberg lägger genom sitt ägarbolag EHF ett kontant bud på Götenehus uppgående till 3,25 kronor per aktie. Det motsvarar en premie på knappt 18% jämfört med gårdagens stängningskurs. Hur ska man se på budet?

Sats – Till analysen

Någon lågkonjunktur syns inte till i Sats träningslokaler. Håller detta i sig kan bolaget beta av sin stora skuld framöver. Bolaget har kommit en bra bit med sitt lönsamhetsprogram och en central fråga är hur mycket som finns kvar att hämta här.

Logistri – Till analysen

Det lilla fastighetsbolaget tar in knappt 200 Mkr i en garanterad företrädesemission som ska bana väg för tillväxt. Om förvärvsutrymmet på bortåt en halv miljard kronor sätts i spel bör risken i beståndet minska och P/E-talet falla under 10.

Afv-portföljen – Till veckosummeringen

Portföljen steg nära 4% när hopp om räntesänkningar eller i alla fall slut på höjningar fick tag om marknaden.

Börsgolvet – Till golvet

Mäklarna är tillbaka från höstlovet och isen börjar lägga sig på rapportfloden. Mikrobolagen kämpar för att hålla sig kvar på listorna och etiken får stryka på foten när pengarna ska in.

Investeraren – Till intervjun

Behandlingar mot opioidberoende och skelettskador har stärkt fonden Lancelot Avalon i år, medan spelutvecklare tyngt. Förvaltaren Erik Bertilsson har mycket fokus på hälsovård, men gillar också tre industribolag där han tycker ett är förbisett, ett annat borde byta namn och ett tredje är för billigt.

Råduppföljning – Till sammanställningen

Köprådet i kontraktstillverkaren Hanza utvecklades starkt. Omgångens övriga köpråd gick sådär. Under året har det presenterats bud på både Sleep Cycle och Readly.

Lock-up-avtal – Tilll sammanställningen

Kommande veckor löper lock-up-avtal ut för ägarna i Binero Group, Thunderful, Nivika Fastigheter, Humble Group, Nodebis Applications, LumenRadio och Viva Wine.

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer