Hoppa till huvudinnehållet

Endast fem miljardärer i Vietnam – Här är listan över landets rikaste

Trots att befolkningsmängden uppgår till strax under 100 miljoner invånare så har Vietnam idag endast fem miljardärer. Den siffran kommer med all sannolikhet att bli kortvarig då andelen miljonärer ökar kraftigt. Personer med en förmögenhet mellan $1 miljon till $30 miljoner beräknas öka med 10 procent årligen under perioden 2018 och 2023. Ultrarika det vill säga personer med en förmögenhet från $30 miljoner dollar och uppåt växte tredje snabbast i världen med en tillväxttakt på 12,7 procent mellan åren 2012-2017.

Jag tänkte ta och presentera de topp fem rikaste personerna i Vietnam och lite kort om deras karriär.

Phạm Nhật Vượng – Vingroup

$6,6 miljarder dollar

Vuong studerade vid Hanoi University of Mining and Geology 1987 och fick möjligheten att studera utomlands, närmare bestämt i Moskva. Efter examen flyttade han och hans fru till Charkiv i Ukraina. Väl i Ukraina startade han bolaget Technocom som specialiserade sig på torkade matprodukter. Technocom såldes till Nestlé för $150 miljoner dollar 2009 och Vuong med familj bestämde sig för att flytta tillbaka till Vietnam.

Samtidigt som han drev Technocom började hans intresse för fastighetsbranschen att gro. Redan 2003 hade hans första fastighet invigts. Vinpearl Resort i Nha Trang i Vietnam kom att bli startskottet för hans enorma konglomerat Vingroup med dotterbolag inom diverse områden. Bolaget har idag verksamheter inom biltillverkning, mobiltelefoner, hotell, privatbostäder och mycket mer.

Nguyễn Thị Phương Thảo – Vietjet

$2,3 miljarder dollar

Under studietiden i Moskva var Phương redan igång med entreprenörskapet. Medan hon studerade finans och ekonomi hade hon en importverksamhet som distribuerade varor från Hongkong, Japan och Sydkorea till Sovjetunionen. Idag är hon känd som storägaren i lågprisflygbolaget Vietjet och delägare och medgrundare till investmentbolaget Sovico Holdings som hon äger Vietjet via och storbanken HDBank samt fastighetsbeståndet Dragon City development.

Trần Bá Dương – Thaco

$1,7 miljarder dollar

Trần föddes i staden Hue och började 1983 som reparationstekniker. Han jobbade flitigt och arbetade sig upp till att bli manager. 1997 startade han fordonstillverkaren Thaco (Truong Hai Auto Corporation). Idag har fordonstillverkaren en total marknadsandel på 32 procent av fordonsmarknaden inkluderat bussar, lastbilar och personbilar. Thaco har ett joint venture med Kia Motors och tillverkar även, genom dotterbolagen, Mazda och Hyundai bland annat. Sedan en tid tillbaka är Trần enbart styrelseordförande då han valde att kliva av posten som VD.

Hồ Hùng Anh – Techcom Bank

$1,7 miljarder dollar

Hồ studerade till elektroingenjör i Kiev under slutet av 80-talet och 1994 blev han direktör för SANMEX Ryssland. Han kom att ha den positionen till och med 1997 när han valde att starta Masan Rus Trading Company tillsammans med Nguyễn Đăng Quang. Bolaget hade under slutet av 90-talet sitt säte i Ryssland. Masan kom att bli ett konglomerat med delägda och helägda dotterbolag bland annat Masan Food, Techcombank och Masan Resources.

Nguyễn Đăng Quang – Masan Group

$1,3 miljarder dollar

Đăng är en av de mer medieskygga miljardärerna och man vet inte exakt hur gammal han är, men vissa källor säger 1953 andra 1954. Han tog sin MBA examen i Moskva följt av en doktorsexamen i technical science i Minsk, Vitryssland. Han kom att grunda Masan Rus Trading med Hồ Hùng Anh som ko matt bli Masan Group. Idag äger Đăng tillsammans med sin familj 49 procent av Masan Group.

Vill ni läsa mer om Vietnam och orkar inte vänta på nästa inlägg som jag skriver så kan ni besöka min blogg Frontiervietnam.com. Där kan signa upp er på mina veckovisa nyhetsbrev som släpps på söndagar eller läsa sporadiskt ur arkivet!

/Fredrik, Frontier Vietnam

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
1 Kommentar
Nyast
Äldst Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2019-03-11 18:28

väldigt intressant det första man ser är att dom har en utbildning i moskva och tidsmässigt stämmer det med planekonomin .
och det vet vi vad det innebär i klartext avdankade politiska kommissarie som försöker lansera korruption i ny tappning ..
det är välkänt att kapitalismen förlorade. och det som i alla socialistiska länder dålig tillväxt och missär..

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm