Hoppa till huvudinnehållet

Diversifiering och nettopositionering

Detta inlägg är marknadsföring.

Vi tittar närmare på begreppen diversifiering och nettopositionering, något som sällan nämns i robothandelsammanhang. Även här är riskspridning något väldigt viktigt. Men först en snabb teknisk analys av OMXS30:

Motståndsnivå utmanas på nytt

OMXS30 visar ny styrka efter den korta nedrekylen förra veckan, och motståndsnivån i volymprofilen runt 1595-1600 utmanas på nytt. Den här gången kanske kraften räcker att forcera nivån så att vi får en varaktigt etablerad handel på ovansidan vilket skulle vara en starkt bullish teknisk signal.
Samtidigt fortsätter volatiliteten att falla och V.A.P-indikatorn (Volatility Average Points) har nu nått över vår köpgräns 80. Vi räknar därmed att få se fortsatt uppgång närmaste tiden, åtminstone fram till slutet av april då årscykeln klingar av.

Diversifiering

Något det sällan skrivs om i automathandelssammanhang är diversifiering med flera robotar. Den i särklass vanligaste frågan vi får på telefonsupporten är “Vilken robot ska jag köra?”. Svaret blir alltid detsamma: “Kör så många som möjligt”. Anledningen är exakt densamma varför man inte bara handlar 1 aktie i sin portfölj, dvs risken blir onödigt stor och det är omöjligt att veta vilken robot som kommer gå bäst närmaste tiden. Genom att samköra många robotar sprids riskerna över olika analysmetoder och tidshorisonter. Det fungerar tom när man använder samma underliggande tillgång. Självklart kan man öka sin diversifiering genom att också använda olika underliggande tillgångar, marknader osv. Det uppstår alltid situationer då en viss typ av analysmetod fungerar sämre medan en annan går strålande bra.

Genom att fördela det investerade kapitalet på flera strategier jämnar vi ut avkastningskurvan och den riskjusterade avkastningen ökar. En delstrategi som presterar sämre tillfälligt kommer att viktas lika mycket som en annan delstrategi som går bättre för tillfället. Det gör att avkastning tas från den som överpresterar och kommer den underpresterande strategin tillgodo. När situationen ändras har den tidigare underpresterande strategin mer kapital än den annars skulle haft, vilket kommer till nytta när den åter börjar gå bättre igen. Vi balanserar alltså robotportföljen kontinuerligt. Metoden jämnar ut avkastningen över tid samtidigt som vi undviker att någon delstrategi blir överrepresenterad, och man slipper som användare bekymra sig om vilken robot som går bäst osv.

Bilden nedan visar fyra delstrategiers separata prestanda överst medan den sammanlagda avkastningen syns längst ned när strategierna körs samtidigt. Det är samma underliggande tillgång för samtliga, men det visar ändå en mycket tydlig vinst i och med diversifieringen. Strategierna är hämtade från årets Nordic Autotrading Society-utbildning där vi tar fram en robotportfölj bestående av 20 daytrading-strategier som samkörs.

Notera speciellt att alla fyra delstrategier visar olika karaktärer i sina avkastningskurvor. Det beror på att en viss “edge” kanske endast arbetar under vissa marknadsförhållanden, eller under ett visst börsklimat. Under perioder kanske inte en enda signal genereras från just den strategin. I en portfölj spelar det mindre roll eftersom andra edgar handlar under tiden. Användningen av multipla edgar gör det möjligt att låta varje edge endast jobba under mer ideala förutsättningar.

Nettopositionering

Resonemanget ovan leder oss osökt in på begreppet nettopositionering. Hur ska man agera när man har kanske 10 robotar som handlar samma tillgång men vid helt olika tillfällen och kanske ibland i olika riktning?
Vi gör ett tankeexperiment:

Vi har 3 robotar som handlar DAX-index. En av dessa signalerar Long. Robot nr två vill också handla Long. Robot nr 3 vill däremot handla Short.
Hur ska vi hantera det på ett skarpt konto? Handla 2 minilong och 1 minishrt?

Det kan man naturligtvis göra, men med följden att man då har två öppna positioner åt olika håll som båda kostar ränta. Det blir ineffektivt. Det smarta sättet att handla är via nettopositionering. Dvs, om vi har 2 Long-positioner och 1 Shrt-position kan vi lika gärna handla 1 Long eftersom de andra två positionerna tar ut varandra. Den billigaste positionen i marknaden är den som inte finns – och därmed inte kostar ränta. Med nettopositionering handlar vi alltså alltid minsta möjliga antal minifutures och får därmed alltid lägsta möjliga räntekostnad. Nedan ett till exempel:

Rikard NilssonPartner
Utgivare av Autostocks analysplattform Autotrader

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm