Hoppa till huvudinnehållet

Då vänder börsen

Vi är just nu inne i en björnmarknad på börsen, det betyder att kurserna har gått ner 20 procent eller mer. Aktieägare är nu nervösa efter kursfallet. Hur länge börsfallet ska pågå är omöjligt att svara på, men vi kan se hur börsfall har sett ut historiskt för ge oss lärdomar på hur man kan hantera dagens sura börs.

Bull- och bearmarknad (+/- 20%)

Grafen visar Stockholmsbörsen inklusive utdelningar (SIXRX) tillbaka till 1980 fram tills kraschen i år. De grå områdena visar de perioder där börsen har rört sig i en riktning utan att utvecklas +/- 20% i den andra riktningen.
Med andra ord; Den långa perioden mellan 1992 till 1998 så steg börsen 606% från botten till toppen. Inte en enda gång så föll börsen med -20% från en topp.

Perioden 2000 till 2003 var IT-bubblan, men i bilden ser du flera nedgångar följt av några små uppgångar. Under dessa 3 år fanns det perioder där börsen svängde upp +20% från en botten för att sedan falla tillbaka -20% igen. Detta kallas ibland för björnmarknadsrally, alltså när börsen rusar kortsiktigt upp men sen faller tillbaka till nya lägre nivåer.

Finanskrisen 2007 till 2008 fick dock utvecklas ostört, inte en enda gång vände börsen upp +20% från en botten. Däremot mellan mars till maj 2008 så steg börsen med +18,7%, vilket man ändå kan även detta kalla för ett björnmarknadsrally.

Efter covidkraschen så steg börsen 124% innan den i början av året föll ihop och påbörjande den nedgång vi nu befinner oss i.

Björnmarknad efter -20% nedgång

En vanlig definition av negativ börsmarknad är när fallet är djupare än -20% från en tidigare topp. Motsatsen är tjurmarknad, alltså när börsen stiger.

Det första man behöver förstå är att -20% är en högst godtycklig siffra. Historiskt kanske det finns någon förklaring till varför just den nivån ska klassas som en björnmarknad. Oavsett anledning så är det högst relevant att vara ödmjuk inför framtiden, den är osäker och börsens historia kommer ha begränsad förmåga att hjälpa oss prognostisera framtiden.

Med det sagt är det relevant och intressant att ha med sig ett historiskt perspektiv och nog finns det vissa lärdomar vi kan hämta från tidigare krascher. Börsen är dock sällan så enkel att den vänder eller fortsätter bara för att den har nått en viss godtycklig nivå.

Korrektioner är rimliga att förvänta sig

Börsen vänder som sagt sällan vid en given nivå. +/- 20% ger oss inte mycket hjälp att förstå vart vi ska härnäst. Vid vissa tillfällen har nedgången avtagit vid -20% andra gånger har det fortsatt ner till -40% och -50%.

Det vi dock kan förvänta oss är att korrektioner uppstår, i både positiv och negativ riktning. En korrektion brukar vanligtvis definieras som -10% från en tidigare topp nivå. I tider av osäkerhet är det lätt att marknaden kastas mellan ett euforisk (+10%) och ett pessimistiskt (-10%) sinnestillstånd.

Historiska nedgångar där börsen fallit minst 20%

I den första bilden längst upp så såg du alla tillfällen börsen har fallit med minst 20% från en topp. Här har jag lagt alla dessa nedgångar för att se hur de utvecklats över antalet dagar.

Den längsta nedgången som vi sett på börsen i modern tid är efter IT-bubblan. Den varade i över 750 börsdagar, vilket är ungefär 3 år. Nedgången summerades till nästan -70%. Dock ska sägas att det under vissa perioder studsade upp kortsiktigt, men den totala nedgången ser du i den ljusblåa linjen.

Även fastigehtskraschen på 90-talet var långvarig och slutade med ca 2½ år av fallande börs. Dock så ska man komma ihåg att med alla börskrascher som varat under lång tid, så känner man inte av att botten är nådd förens lång tid efter. Så den upplevda nedgången kan mycket väl vara något år eller två även efter att börsen har börjat stiga långsamt igen.

Vi har även några “blixtkrascher” historiskt. Covidkraschen 2020 och Svarta måndagen -87 var nästa identiska i tid och kursfall. Även Ryssland & Asienkrisen -98 har sina likheter. Det vi kan se är att när paniken slår till, reagerar börsen kraftigt. Vid dessa tre tillfällen har däremot börsen efterföljts av snabba kursuppgångar.

Den nuvarande nedgången är nu inne på 100 dagar. Den närmsta likheten just nu är Skuldkrisen 2011 när sydeuropeiska ländernas statsskuld blev ohållbart stor och börsen föll under stor del av sensommaren och hösten 2011.

Vart nedgången kommer ta vägen denna gång har vi ingen aning om –rimligast så gör man bäst i att ha tålamod och passa på att köpa lite kvalitetsbolag till nu billiga aktiepriser.

Alexander Gustafsson
Investeringscoach på Nordnet

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm