Hoppa till huvudinnehållet

Börsen som är årets oväntade vinnare – Stockholm på jumboplats

frida bratt

Vi börjar närma oss halvårsskiftet, och tyvärr för svenska sparare blir det ett dystert facit för den med pengar på Stockholmsbörsen. Stockholm är en av de sämst presterande börserna i år, tillsammans med bland andra Ungern och Polen. Paradoxalt nog har den turkiska börsen, trots skenande inflation och ras för liran, gått bäst i världen i år.

Tittar man på Morningstars landsindex så summeras nedgången till -18 %. på Stockholmsbörsen . Bara Ungern, Nederländerna och Polen har gått sämre. Stockholmsbörsens breda index har gått sämre än OMXS30, som består av de trettio mest omsatta bolagen. Då ska man i och för sig ha i åtanke att den svenska börsen generellt sett gick oerhört bra under fjolåret, även om det också fanns undantag bland tillväxtbolag exempelvis. Det gör att fallhöjden blir större.

Turkiet har gått bäst

Den börs som, paradoxalt nog, har gått bäst i världen i år är Turkiet. Landet brottas med stora ekonomiska problem, med skenande inflation och en lira i fritt fall. Just det sistnämnda kan vara en förklaring till att börsen i Istanbul trots problemen gått så starkt. Investerare tvingas helt enkelt placera pengarna för att skydda deras värde i den stigande inflationen. Fallande räntor har också eldat på den turkiska aktiemarknaden.

Också börsen i Santiago, Chile, har gått bra i år. Men då ska man ha med sig att fjolåret var desto tuffare, när marknaden reagerade negativt på att vänsterpolitikern Gabriel Boric vann det chilenska presidentvalet. Chile är ett viktigt land för utvinningen av litium, som används vid tillverkningen av elbilsbatterier, och Boric har föreslagit att ett nytt statligt företag ska bildas för att öka statens kontroll över litiumutvinningen.

Börsen har gått allra sämst i Ungern

Toppar listan över de sämst presterande börserna gör Ungern. Här har aktiemarknaden reagerat negativt bland annat på den ungerska regeringens ambitioner att höja skatterna för bland annat banker och andra storbolag, för att stärka statsbudgeten och finansiera utökade försvarssatsningar.

Inte heller USA har klarat sig väl i år, även om skillnaderna är stora beroende på vilket index man tittar på. Morningstars USA-index är ned med 13 procent i år. Tekniktunga Nasdaqs Composite-index är exempelvis ned med hela 22 procent, medan S&P500 är ned just 13 procent.

Den som investerat på hemmaplan i Sverige, men lyckats undvika fastigheter och teknik men prickat rätt i energifonder kan vara nöjd. Variationerna mellan hur olika sektorer tacklat turbulensen är stora, där just teknik och fastigheter hör till de mer räntekänsliga sektorerna. En generellt högt skuldsatt fastighetssektor får det tuffare när räntorna stiger, samtidigt som det blir svårare att räkna hem höga värderingar i techsektorn med vinster långt bort i tiden. OMX Fastighetsindex har rasat 33 procent i år, och teknikindex med 28 procent. Energiindex har däremot klättrat med 40 procent

Börserna som klarat sig bäst i år

Turkiet: 45 %

Chile: 31 %

Colombia: 21 %

Tjeckien: 16 %

Portugal: 12 %

Indonesien: 9 %

Grekland: 6 %

Brasilien: 5,4 %

Singapore: 5 %

Norge: 5 %

Spanien: 4 %

Peru: 2 %

Storbritannien: 2 %

Thailand: 1 %

Kanada: 0 %

De här har klarat sig sämre

Ungern: -25 %

Nederländerna: – 19 %

Polen: – 19 %

Sverige: – 18 %

Korea: – 12 %

Irland: – 7 %

USA: -13 %

Egypten: -13 %

Nya Zeeland: – 13 %

Österrike: -11 %

Tyskland: – 11 %

Kina: -10 %

Finland: -10 %

Schweiz: – 10 %

Italien: – 8 %

Indien: – 7 %

Frankrike: -7 %

Israel: -6 %

Hongkong: – 6 %

Belgien: -6 %

Danmark: -6 %

Filippinerna: – 4 %

Mexiko: – 4 %

Australien: -2 %

Japan: – 2 %

Malaysia: – 1 %

Sydafrika: – 1 %

Data: Morningstars landsindex, 8/6 2022

Sektorindex (Sverige)

Energi: 40 %

Dagligvaror: 3 %

Råvaror: 2 %

Kraftförsörjning: 0 %

Telekom: -10 %

Hälsovård: – 16 %

Sällanköpsvaror: -19 %

Industri: – 20 %

Finans: – 24 %

Teknik: – 28 %

Fastigheter: – 33 %

Data: OMX Stockholms sektorindex, 8/6 2022

Du hittar en artikel på detta tema i Privata Affärer.

/Frida

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
3 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2022-07-28 10:02

Varför började dala både USA- och Stockholmsbörsen just runt årsskiftet 2021/2022? Har det hänt något särskilt då? Jag kunde inte hitta något bra förklaring. Någon? Tack!

Anonym
Anonym
2022-06-13 19:46

ja att Turkiet tjänst bra är ju för man spelar under täcket med rysslsnd !!sen kan !anju se att ju närmare europa eller Ryssland med jihadister ju dämre har det gått..
sen att Sverige stängt ned industrin genom att stänga den enda fungerande energikällan

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2022-06-17 18:09

Jag skulle uppskatta om du kunde kontrollera din stavning innan du gör dina inlägg.

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm