Hoppa till huvudinnehållet

Superinvesterarna har uppdaterat sina portföljer, vad har dom gjort i Q1?

Under det första kvartalet 2024 har några av världens mest framgångsrika investerare gjort betydande förändringar i sina portföljer. Warren Buffett, Bill Ackman, Carl Icahn och Steven Cohen har alla anpassat sina strategier för att möta nya marknadsutmaningar och möjligheter. Genom att titta på deras investeringar kan du kanske få värdefulla insikter och inspiration till din egen portfölj. Dessa superinvesterare har byggt sina framgångar med årtionden av erfarenhet och ett skarpt öga för marknadstrender. Oavsett om du är en erfaren investerare eller nybörjare finns det mycket att lära och tillämpa från dessa mästare inom investeringar.

Warren Buffet

Warren Buffett är en av världens mest kända och framgångsrika investerare. Han är VD och huvudägare i Berkshire Hathaway, ett konglomerat med en bred portfölj av investeringar. Buffett är känd för sin värdeinvesteringsstrategi, där han fokuserar på att köpa kvalitetsföretag till rimliga priser och hålla dem långsiktigt. Med sin jordnära stil och kloka råd har han blivit en förebild för både små och stora investerare världen över.

Under första kvartalet 2024 har Warren Buffett genomfört flera strategiska förändringar i sin portfölj. Han har ökat sina innehav i Liberty Sirius XM Series A och C med 62% respektive 51,5%. Dessutom har han ökat sitt innehav i Chubb Limited med 28,9% och Occidental Petroleum med 1,7%.

Samtidigt har Buffett minskat sina innehav i Chevron med 2,4%, Louisiana-Pacific med 6,3% och Sirius XM med 8,8%. Mest anmärkningsvärt kan vara att han har reducerat sitt stora innehav i Apple med 12,83%, samt kraftigt minskat sitt innehav i Paramount Global med 88,1%. Slutligen har han sålt hela sitt innehav i HP.

Köpt

Liberty Media C SiriusXM +62%
Liberty Sirius XM Group äger och driver Sirius XM, en ledande leverantör av satellitradio och digitala ljudtjänster i USA. Bolaget erbjuder ett brett utbud av musik, sport, nyheter och underhållning.

Chubb +29%
Chubb är ett globalt försäkringsbolag som erbjuder ett brett utbud av försäkringstjänster, inklusive egendom och olycksfall, sjukförsäkring, och återförsäkring, både för privatpersoner och företag. Detta innehav hemlighölls även från marknaden under två kvartal med tillstånd från tillsynsmyndigheterna.

Occidental Petroleum +1.7%
Occidental Petroleum är ett internationellt energibolag som främst är inriktat på olje- och gasproduktion samt kemikalietillverkning. Bolaget arbetar även med att utveckla teknologier för att minska koldioxidutsläpp och förbättra hållbarhet.

Sålt

Chevron -2.4%
Chevron är ett av världens största integrerade energibolag, engagerat i alla aspekter av olje- och gasindustrin, från utforskning och produktion till raffinering och marknadsföring. Bolaget arbetar också med förnybara energikällor och teknologier för att minska koldioxidutsläpp.

Louisiana-Pacific -6.3%
Louisiana-Pacific är ett ledande företag inom byggmaterial, särskilt känt för sina högpresterande produkter för hem- och kommersiell byggnation, inklusive sidospår, takläggning och golv.

Sirius XM Holdings -8.8%
Sirius XM är en ledande leverantör av satellitradio och digitala ljudtjänster i Nordamerika, med ett brett utbud av musik, sport, nyheter och underhållningskanaler.

Apple -12%
Apple är ett av världens mest värdefulla teknikföretag, känt för sina innovativa produkter som iPhone, iPad, Mac-datorer och Apple Watch. Företaget erbjuder även tjänster som App Store, Apple Music och iCloud.

Paramount Global -88%
Paramount Global, tidigare känt som ViacomCBS, är ett stort medie- och underhållningsföretag som äger och driver populära TV-kanaler, filmstudios och streamingtjänster, inklusive CBS, Paramount Pictures och Pluto TV.

HP Inc -100%
HP är en global ledare inom persondatorer, skrivare och tillhörande tillbehör. Företaget erbjuder även tjänster och lösningar för affärs- och konsumentmarknaderna.

Topp 5 innehav

 1. Apple 40.8%
 2. Bank of America 11.8%
 3. American Express 10.4%
 4. Coca Cola Co. 7.3%
 5. Chevron 5.8%

Följ Warren Buffets portfölj i vår bevakningslista.

Hur har det gått historiskt för Warren Buffet?

Berkshire Hathaway, under ledning av Warren Buffett, har haft en imponerande resa sedan starten. Företaget, som ursprungligen var ett textilföretag, har genomgått en betydande omvandling till att bli ett av världens mest framgångsrika investeringskonglomerat.

Sedan Warren Buffett tog över företaget 1965, har Berkshire Hathaway sett en enastående utveckling. Genom att investera i en blandning av bolag inom olika branscher och långsiktigt behålla dessa investeringar har Berkshire Hathaway kunnat generera en betydande avkastning för sina aktieägare.

Från 1965 till idag har Berkshire Hathaway uppnått en imponerande årlig tillväxttakt (CAGR) på cirka 20,1% från 1965 till 2023. Sedan 1980 har Berkshire stigit med otroliga 215 451%.

Bill Ackman

Bill Ackman är en välkänd hedgefondförvaltare och grundare av Pershing Square Capital Management. Han är känd för sina aktivistinvesteringar, där han inte bara investerar i bolag utan också arbetar för att påverka deras strategi och ledning för att skapa värde för aktieägarna. Ackman har byggt sitt rykte på sin förmåga att identifiera undervärderade företag och driva igenom förändringar som ofta leder till att bolaget förbättrar sitt resultat och därmed ökat aktieägarvärde.

Under första kvartalet 2024 har Bill Ackman gjort två förändringar i sin portfölj, båda försäljningar. Han har minskat sitt innehav i Chipotle med 9,82%, dessutom har han sålt hela sitt innehav i Lowe’s.

Sålt

Chipotle Mexican Grill Inc. -9.8%
Chipotle är en snabbmatskedja som är känd för sina burritos, bowls och tacos. Företaget fokuserar på att använda färska och ekologiska ingredienser, och har etablerat sig som en ledande aktör inom fast-casual segmentet.

Lowe’s Cos. -100%
Lowe’s är en av USA:s största detaljhandelskedjor inom hemförbättring och byggmaterial. Företaget erbjuder ett brett sortiment av produkter för renovering, reparation och underhåll av hem och trädgård.

Topp 5 innehav

 1. Chipotle Mexican Grill Inc. 20.1%
 2. Hilton Worldwide Holdings 18.2%
 3. Restaurant Brands International 17.2%
 4. Alphabet Inc. C 13.2%
 5. Howard Hughes Holdings Inc. 12.7%

Följ Bill Ackmans portfölj i vår bevakningslista.

Hur har det gått historiskt för Bill Ackman?

Sedan Bill Ackman grundade Pershing Square Capital Management 2004, har fonden haft en imponerande resa.Pershing Square har sedan starten uppnått en genomsnittlig årlig avkastning (CAGR) på cirka 15%.

Carl Icahn

Carl Icahn är en av de mest inflytelserika och framgångsrika investerarna i modern tid. Han är grundare och majoritetsägare av Icahn Enterprises, ett diversifierat konglomerat med investeringar i flera olika branscher. Icahn är känd för sin aktivistiska investeringsstrategi, där han gör stora aktieköp i företag för att driva förändringar. Hans skarpa analysförmåga och beslutsamhet har gjort honom till en legendar inom finansvärlden.

Under första kvartalet 2024 har Carl Icahn gjort ett par förändringar i sin portfölj. Han har ökat sitt innehav i International Flavors & Fragrances med hela 481%. Dessutom har han köpt nya aktier i CVR Partners och JetBlue Airways. Samtidigt har Icahn sålt hela innehavet i FirstEnergy och Newell Brand.

Köpt

International Flavors & Fragrances +481%
International Flavors & Fragrances är ett globalt företag som specialiserar sig på att skapa smaker, dofter och andra specialingredienser för olika industrier, inklusive livsmedel, drycker, hushållsprodukter och personvård.

CVR Partners (Ny)
CVR Partners är ett företag som tillverkar och distribuerar kvävegödselmedel. Företaget fokuserar på att producera och sälja ammoniak och urea ammonium nitrat, som används i jordbruket för att förbättra grödornas tillväxt.

JetBlue Airways (Ny)
JetBlue Airways är ett amerikanskt lågprisflygbolag som erbjuder flygresor inom USA samt till Karibien och Latinamerika. Bolaget är känt för sin kundservice och erbjuder bekväma flygresor till konkurrenskraftiga priser.

Sålt

FirstEnergy -100%
FirstEnergy är ett energibolag som levererar el till kunder i flera delstater i USA. Företaget driver både kraftverk och elnät och är engagerat i att tillhandahålla pålitlig energi samt att förbättra och underhålla infrastrukturen.

Newell Brands -100%
Newell Brands är ett globalt konsumentvaruföretag som äger en portfölj av välkända varumärken, inklusive Rubbermaid, Coleman, Sharpie och Graco. Företaget producerar och säljer produkter inom olika kategorier som skrivmaterial, hushållsartiklar och utomhusprodukter.

Topp 5 innehav

 1. Icahn Enterprises
 2. CVR Energy
 3. Southwest Gas
 4. Occidental Petroleum
 5. Bausch Health

Följ Carl Icahns portfölj i vår bevakningslista.

Mig hittar du som alltid på Twitter, Threads, Instagram och Telegram.

//Axel

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
2 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Rune Andersson
Rune Andersson
2024-05-21 09:37

Det hade varit mer intressant att se hur mycket billigare eller dyrare aktien blivit efter att de gjort affärerna. Då kan man ju göra en egen bedömning om det fortfarande är köp eller säljläge för resp aktie.

Rasmus
Rasmus
2024-05-21 07:56

Om en säljer SiriusXM aktie men köper en annan är det väl mer än justering än något stort strategiskt?

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm