Hoppa till huvudinnehållet

Är barnet försäkrat på lovet och vad gäller om köer gör att du missar flyget?

Hur är det nu, gäller skolans försäkring på sommarlovet? Och vad gäller om köer på flygplatsen gör att du missar flyget, kan du få någon ersättning? Gäller avbeställningsskyddet om du upptäcker att passet gått ut? Se till att vara rätt försäkrad i sommar.

Om det pratade jag i Kronor och miljoner i TV4:s Nyhetsmorgon på tisdagen.

Är barnet försäkrat på sommarlovet?

Ja, hur är det nu med skolans försäkring – gäller den på loven? Det enkla svaret är “det beror på”. Vissa kommuner har skolförsäkringar som gäller även på lov och efter skoltid, medan andra kommuners skolförsäkringar endast gäller under skoltid. Man får alltså kolla med kommunen. Men vad som är viktigt att känna till är att skolans försäkring hur som helst endast gäller olycksfall, det vill säga inte sjukdomar.

Teckna barnförsäkring tidigt

Därför är det viktigt att också ha en barnförsäkring. Den gäller hela tiden och även för sjukdomar. I Sverige fungerar det så att den som är i behov av vård får det oavsett. Så för själva vårdens skulle spelar försäkring eller inte någon roll. Vad en individuell barnförsäkring kan ge är istället ekonomisk ersättning. Det kan ju till exempel vara så att barnet får en sjukdom eller skada som innebär invaliditet i någon grad, kanske att man inte kan arbeta som vuxen. Då är barnförsäkringen viktig. Jag tycker att man alltid ska teckna en barnförsäkring. Och man ska göra det så fort som möjligt efter det att bebisen har fötts. För man kan aldrig få ersättning för sådant som upptäcks innan man tecknade försäkringen. Så teckna en barnförsäkring på en gång.

Rätt till ersättning om flyget missas på grund av köer?

Nu är det ju semestertider och många längtar efter att få ge sig iväg och resa. Tyvärr har vi ju kanske alla hört om kaoset med långa köer som uppstått på Arlanda. Vad händer egentligen om man missar flyget på grund av långa köer – har man rätt till någon ersättning från flygbolaget eller försäkringsbolaget? Dessvärre inte. Du har själv ansvar för att komma i tid till flyget, köer eller inte. Det gäller därför att ha mycket goda marginaler när man ska resa.

Hur är det om jag bokat resa och upptäcker att passet är ogiltigt?

Glömt att förnya passet? Extremt långa köer för att förnya pass har vi också hört om. Om man bokat en resa men sen upptäcker att passet gått ut – då kan man väl använda sig av avbeställningsskyddet? Tyvärr inte. Avbeställningsskyddet gäller inte för att passet inte är giltigt utan för saker som sjukdom exempelvis.

Så: du har själv ansvar för att komma i tid med ett giltigt pass.

Vad händer om det blir pilotstrejk?

Nu talas det ju också om strejkhot på SAS, vars hela existens tycks hotad då bolaget befinner sig i en ytterst tuff ekonomisk situation. Vad har man egentligen rätt till om piloten strejkar? Det som händer då är ju att flygbolaget ställer in flyget. Och då har du rätt att få biljetten ombokad eller återbetald. Vid inställt eller försenat flyg kan försäkringen ibland också ge dig ersättning för eventuella merkostnader.

…eller om flygbolaget rentav går i konkurs?

Om flygbolaget rentav skulle gå i konkurs så har du ett större skydd om du har köpt en paketresa, som en charter. Då vänder du dig till paketresearrangören, som exempelvis Ving, Fritidsresor eller Apollo. Skulle själva researrangören gå i konkurs gäller resegarantin, och där kan du ansöka om ersättning från Kammarkollegiet.

Har du bokat reguljärflyg blir det knepigare. Resegarantin gäller endast för paketresa. Men du kan ha ett skydd om du betalade din flygresa med kort. Kolla med kortutgivaren om du har ett skydd via ditt kreditkort.

Dyka eller klättra? Teckna extraförsäkring!

I övrigt då, vad är det mer man ska tänka på när man ger sig ut och reser i sommar? En viktig del är att du har en reseförsäkring i din hemförsäkring. Du behöver alltså inte teckna en separat reseförsäkring. Men hemförsäkringens reseskydd brukar gälla i ungefär 45 dagar. Ska du resa längre än så behöver du teckna en separat försäkring. Detsamma gäller om du ska utöva riskfyllda aktiviteter, som dykning eller klättring.

Njut av sommaren!

/Frida

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer