Hoppa till huvudinnehållet

Analytikerkåren: Evolution har uppsida på 18 procent

Småspararfavoriten Evolution har gått i sidled de senaste tre månaderna efter en ordentlig rusning i början av året. Aktien handlas 13 procent under toppnoteringen. Hur ser analytikerna på aktien, kan värderingen motiveras? Finwire har gjort en genomgång av aktien.

Evolution handlades som högst till 1672 kronor i månadsskiftet april/maj men har sedan fallit tillbaka till 1457 senast betalt under lunchtid fredags. Aktien är ändå upp 75 procent hittills i år och därmed utklassat OMXs30 som avancerat 25 procent, ett index som livecasinoutvecklaren också ingår i.

Analytikerkårens riktkurs på ett års sikt, enligt Bloombergs konsensus är 1718,6 kronor, vilket innebär en uppsida på 18 procent från dagens kurs.

En majoritet av analytikerna som bevakar bolaget, 70 procent har köprekommendation, medan 30 procent har behåll. Ingen analytiker som ingår i sammanställningen har säljstämplat aktien.

“Rimligt värderas högre än konkurrenter”

Senast i raden av uppdaterade analyser är Redeye som under fredagen höjde det motiverade värdet till 1945 kronor, i ett spann på 1075-2500 fair value. Det handlar dock om en uppdragsanalys. Redeye nämnder att Evolution värderas högre än mot jämförelsebolag, något de ser som rimligt med tanke på att bolaget har bättre tillväxt och marginaler.

Dagens Industri skrev för en månad sedan att Evolution alltid framstår som dyrare än vad som är fallet. Det är mot bakgrund av analytikerkonsensus vinstförväntningar som Evolution alltid dragits med ett högre p/e-tal än vad verkliga utfallet visat.

“Det senaste exemplet är för 2020 när analytikerna baserat på sina vinstprognoser fick fram ett p/e-tal på 33,6. I själva verket kom Evolutions p/e-tal att bli betydligt lägre på 20,6. Detta tack vare att vinsten kom in över prognos”, skrev affärstidningen då.

Di:s slutsats var att investeringar i högt värderade bolag kan ge dåliga utfall men om man hittar ett bra bolag med god tillväxt på en fin marknad kan framåtblickande p/e-tal ibland stjälpa mer än hjälpa.

Evolutions spelstatistik ökade antalet dagliga användare i augusti. Det finns trackers på nätet som för statistik. I det här fallet är källan norska storbanken DNB:s egna mätverktyg, exklusive Black Jack.

DNB bedömde då att Evolutions nya spelsläpp skulle ge en skjuts åt intäkterna och att kunder och speloperatörer rustar upp med fler livebord.

Från en partner till Evolution (och Kambi reds anm.) kommer positiva nyheter: För en tid sedan släppte Rush Street Interactive, ett onlinecasion och sportbettingbolag i USA nyheten om att de tecknat ett nytt avtal med Connecticut Lottery Corporation om att bli den statligt backade operatörens sportbokspartner när delstaten väntas öppna för onlinespel i höst.

Förslag på global bolagsskatt oroar inte vd:n

Evolution har pekats ut som en förlorare på förslaget om en global bolagsskatt på minst 15 procent. Detta oroar dock inte vd:n Martin Carlesund i en tidigare intervju med Di TV efter den senaste delårsrapporten.

Något som däremot oroar Evolutions vd är att den mellanstatliga organisationen Financial Action Task Force nyligen röstat för att grålista Malta som finansland, eftersom landet inte anses hålla måttet vad gäller åtgärder mot penningtvätt och annan ekonomisk brottslighet.

– Att Malta grålistas är negativt. De måste se till att agera resolut och få ordning på framför allt sin hantering av banker. Jag tror att de kommer att göra det och att vi får se en förändring under den kommande perioden. Men i nuläget påverkar det inte vår verksamhet på Malta, sade Martin Carlesund då. Sedan intervjun gjordes har aktien stigit 8,5 procent.

Ur kommentarerna till förra kvartalsrapporten framgår en del av företagets planer. De ska bland annat investera i befintliga och nya studior, i både Nordamerika och Europa. Under nästa år väntas även Latinamerika inkluderas i detta. Expansionsplanerna ansågs då påverkas av pandemin. Carnegie gjorde vid den tidpunkten bedömningen att det handlar om begränsade effekter av covid-19.

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm