Hoppa till huvudinnehållet

De drabbas värst i Ukraina-oron

En rysk invasion av Ukraina tycks dessvärre stå för dörren. Börsen skakar och allra hårdast drabbas Ukraina-exponerade bolag och tillväxtaktier med hög värdering, men farhågor finns om att det kan bli rejält stökigt på råvarumarknaderna vilket kan spä på inflationsproblematiken globalt.

Marknaden har helt uppenbart fokuserat mer på den amerikanska centralbankens penningpolitik, än på risken för en rysk invasion av Ukraina. Nu ser vi hur bolag med exponering mot Ukraina drabbas hårt på börsen idag, av oro för produktions- och försäljningsstörningar, förstås vid sidan av allt annat negativt som en invasion innebär. Men vi ser också att det är tillväxtaktier med hög värdering som far illa, och det visar återigen att skiftet mot högre räntor skrämmer eftersom det gör det svårare att räkna hem värderingarna.

Ryska företag kan räkna med sanktioner, och Ryssland är en stor spelare på värdens råvarumarknader. Oron för begränsat utbud syns på de stigande råvarupriserna. Det riskerar, förutom att spä på den redan ansträngda energiförsörjningen i bland annat Europa, att också spä på den inflation som världens centralbanker nu kämpar emot.

I ett längre perspektiv finns farhågor för ekonomisk recession i flera länder som en följd av en rysk invasion av Ukraina. Det här är en oro som kommer ovanpå det negativa börsklimat vi redan haft under en tid, med oron i och med skiftet för stigande räntor. Det blir den sämsta av två världar för centralbankerna.

Börsen agerar ofta kraftfullt på oväntade händelser, enligt devisen hellre ta ut för mycket nu än senare. Så visar det sig att det skulle komma ljusningar i dialogen mellan Ryssland och Ukraina/Nato så finns absolut utrymme för lättnader i kurserna. Fortsätter det däremot att gå så långt som till just invasion väntar fortsatt skakighet. Det är nog klokt att som investerare ta höjd för det. Men som vanligt gäller att om man är långsiktig så klarar man även det här.

Bolag som drabbas värst i raset

Det går som sagt tydligt att se att det finns en oro för bolag med exponering mot Ukraina, och därför är det dessa bolag som går allra sämst. Här är några av dem (kurs vid cirka klockan 14.30 i måndags – då hade fallen generellt mildrats något). De har varierande exponering mot regionen och de finns med på den här listan för att de är bland de aktier som gick sämst när oron präglade Stockholmsbörsen i måndags.

Ferronordic – 11 %

Är en återförsäljare av reservdelar till industrin där Ryssland är största marknaden. Man sköter bland annat distributionen av Volvos anläggningsmaskiner ibland annat Ryssland.

Medicover -5 %

Vårdbolag med stor verksamhet i Ukraina.

Terranet – 10 %

Utvecklar programvara för självkörande fordon och har utvecklingsplatser ibland annat Ukraina.

Viking Supply Ships -7 %

Offshorebolag som verkar ibland annat Ryssland.

Tobii -6 %

Ögonteknikbolag som har fasta konsulter i Kiev som jobbar med utveckling åt bolaget.

Itab Shop Conceot -9 %

Utvecklar inredningskoncept och har försäljning ibland annat Östeuropa och Ryssland, med kontor i Moskva och S:t Petersburg.

Notera: Det här är ingen heltäckande lista, fler exempel finns säkerligen. Men det här är iallafall några av de aktier som gick allra sämst på måndagsförmiddagen och som samtidigt har någon form av exponering mot Ryssland eller Ukraina.

Svenska bolag med exponering mot Ukraina och Ryssland

Flera stora börsjättar har exponering mot både Ukraina och Ryssland. SEB finns som enda svenska storbank i Ukraina, Ericsson har försäljning på den ukrainska marknaden och Volvo har exponering som syns inte minst i Ferronordics kursfall. H&M har butiker i flera ukrainska städer och i många ryska städer. Dock måste ju den exponeringen sättas i ett större perspektiv, det är ju stora jättar det handlar om med verksamhet i väldigt många länder. Därför framstår ändå närvaron som ganska blygsam rent generellt för svenska stora börsjättar, och vi vet sedan tidigare att andra jättar dragit sig ur ryska och ukrainska marknaden, som exempelvis Swedbank.

/Frida

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm