Hoppa till huvudinnehållet

Här är bolagen som vinstvarnat inför rapportperioden

Vi går snart in i rapportperioden för det tredje kvartalet. Under den senaste tiden har flera bolag gått ut med vinstvarningar. Finwire har gjort en genomgång av de största bolagen som räknat med lägre siffror än vad de tidigare hoppats på.

Den gångna veckan inleddes till exempel med två större vinstvarningar under en och samma dag. Intrum och NCC.

En utländsk vinstvarning satte dock tonen för drygt två veckor sedan. Det var Fedex dystra prognoser som färgade av sig stort på marknadssentimentet. Transportjätten såg vikande globala fraktvolymer och drog tillbaka guidningen för helåret och meddelade att stora besparingar nu väntar. Det handlar bland annat om att stänga ett flertal kontor, skjuta upp anställningar och dra ner på antalet flygningar. Bolaget hade räknat med att volymerna skulle stiga när nedstängningarna i Kina var över, men istället fick de se volymerna falla.

En annan utländsk jätte som tyngs är Ford som tvingas ta extrakostnader på 1 miljard dollar under det tredje kvartalet. Orsaken är inflation och försörjningsproblem. Samtidigt upprepar den amerikanska biltillverkaren sin helårsprognos för resultatet.

Men åter till Intrum och NCC. För kredithanteringsbolaget Intrums del handlar det i huvudsak om att de värderar ner sin italienska portfölj med 2,3-2,7 miljarder kronor, av de negativa justeringarna på totalt 2,9-3,3 miljarder kronor.

Även NCC har drabbats av det ekonomiska läget. Främst gäller det asfaltverksamheten men det handlar också om brister i projektstyrning. I vinstvarningen ingår också nedskrivningar av bostadsprojekt i Stockholmsområdet med 120 miljoner kronor. Bolaget kommer dock att fortsätta att återköpa aktier, som planerat.

Den svaga cykelmarknaden tynger flera bolag. Thule bedömer att försäljningen och resultatet kommer att påverkas negativt inför nästa cykelsäsong då cykelåterförsäljare markant har minskat sina återköp jämfört med rekordåret 2021. Fritidsproduktbolaget varnade redan vid förra rapporttillfället att återförsäljare drogs med stora lagernivåer vilket kunde påverka efterfrågan på Thules produkter. Situationen har nu förstärkts i och med att återförsäljarna har blivit mer återhållsamma kring nya beställningar. Samtidigt bedöms utvecklingen som en kortsiktig inbromsning.

Hjälmsäkerhetsbolaget Mips påverkas också negativt genom minskade inköp från återförsäljarna. Bolaget lyfter samtidigt fram att de fortsätter att ta marknadsandelar och synen är fortsatt att de positiva långsiktiga trenderna kommer att kvarstå.

I veckan som gick vinstvarnade också Profilgruppen. Aluminiumprofilbolaget ser stigande kostnader och lägre leveransvolymer. Kontentan är att det underliggande rörelseresultatet i det tredje kvartalet i år kommer att ligga lägre än 16 miljoner kronor, som var fallet för ett år sedan.

Medclair konstaterar att orderingången i det tredje kvartalet inte lever upp till förväntan och att det inte längre kan handla om orders på totalt 70 miljoner kronor för helåret längre. Bolaget uppger samtidigt att intresset i Storbritannien är oförminskat.

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm