Hoppa till huvudinnehållet

Elbilsrally med Rivian, Tesla och Volvo Cars i spetsen

Det råder just nu hausse bland elbilsbolagen på börsen. Förutom Volvo Cars uppmärksammade notering på Stockholmsbörsen har uppstickaren Rivian rusat i New York efter sin notering där. Heta Tesla har därmed fått konkurrens om investerarnas pengar.

Volvo Cars tilldrog sig stort intresse inför börsnoteringen den 29 oktober. Inte mindre än en kvarts miljon svenskar tecknade sig för aktier till totalt 10 miljarder kronor, samtidigt som det bara fanns tillgängligt aktier för 6 miljarder i noteringen. Efter en teckningskurs på 53 kronor (och då ett börsvärde på 163 miljarder kronor) handlas aktien nu i 77,18 kronor, eller en uppgång med 46 procent. Flera pensionsbolag och fonder var ankarinvesterare i noteringen.

Polestar på tur

Redan handelsdagen efter noteringen skrev Ålandsbanken att potentialen redan uppnåtts. Den stundande noteringen av Polestar, som ägs av Volvo Cars och Geely, lyfts fram som en risk i närtid. Banken estimerar att Polestar inte kommer att vara värt den initiala spac-värderingen om 20 miljarder dollar, utan snarare hälften.

Värt att notera är att flera styrelseledamöter hade tecknat sig för Volvo Cars.

Sedan någon vecka tillbaka har spekulationer uppkommit om att aktien kan tas in i Stockholmsbörsens Benchmark Index under november. Det skulle i så fall innebära att fonder och ETF:er som följer indexet måste köpa aktien, vilket innebär ett ökat köptryck.

Hur går då bolaget? Volvo Cars försäljning sjönk 22,2 procent i oktober jämfört med samma månad för ett år sedan. Andelen elbilar utgjorde 5,6 procent. Hittills i år är försäljningen upp 12,6 procent jämfört med samma period 2020. Bolaget överväger just nu att bygga en tredje fabrik i Europa för att öka sin kapacitet till mer än 1,2 miljoner bilar, uppger Reuters källor.

Amazon storägare i Rivian

I USA tilldrog sig elbilsbolaget Rivian stor intresse inför börsnoteringen den 10 november. Uppstickaren hade flera tunga investerare bakom sig inför ipo:n. Amazon ägde till exempel 20 procent av bolaget inför noteringen. Ett kvitto på att de menar allvar med sin investering är att de tidigare lagt en order på 100 000 eldrivna skåpbilar från Rivian. Dessa ska levereras fram till 2030. Även Ford backar upp bolaget.

Teckningskursen var 78 dollar för Rivian. Aktien har sedan dess rusat till som mest 169,70 dollar. Uppgången innebär att Rivian passerade Volkswagen i börsvärde, enligt Reuters och Bloomberg News, men sedan dess har aktien fallit tillbaka till 123,38 dollar, vilket ändå ger en rejäl uppgång med 58 procent.

Vid toppen hade Rivian ett marknadsvärde på cirka 140 miljarder dollar, att jämföra med Volkswagen på cirka 123 miljarder, Ford på 79 miljarder och General Motors som ligger på 91 miljarder.

Samtidigt har Tesla det högsta marknadsvärdet av världens biltillverkare med runt 1 000 miljarder dollar. Toyota är på andra plats med ett värde på cirka 305 miljarder dollar.

Rivian planerar nu att expandera och letar efter en lämplig plats för en egen batterifabrik utöver de nya fordonsfabrikerna som redan är planerade. Pengarna från noteringen ska finansiera satsningen. Den högsta investeringsprioriteringen är en ny elbilsfabrik i USA som därefter ska efterföljas av en europeisk dito med målet att vara i drift vid slutet av 2023. Det säger insiderkällor till Bloomberg.

Ännu går dock inte bolaget med vinst. Rivian kommer att förlora runt 1,3 miljarder dollar i tredje kvartalet med en blygsam omsättning om 0-1 miljoner dollar.

Elon Musk sålde Tesla-aktier

Tesla å sin sida uppmärksammades stort nyligen när Elon Musk gick ut med en fråga på Twitter om han skulle sälja tio procent av sina aktier eller inte. Medlen han skulle få loss skulle i så fall gå till att betala skatt efter att ha utnyttjat optioner. Diskussionen blev också slagträ i den amerikanska politiska debatten kring hur miljardärer ska beskattas.

Sedan 10 november, dagen innan Rivians notering, har Tesla stigit drygt 7 procent. Sedan Volvo Cars notering har Tesla stigit knappt 2 procent.

Stark noteringstrend

Noteringstrenden generellt är otroligt stark just nu. Enligt EYs senaste rapport blev det tredje kvartalet i år det mest aktiva på över 20 år. Norden är fortsatt i framkant när det gäller antalet transaktioner.

Antalet börsintroduktioner skrevs till 547, med transaktionsintäkter på strax över 106 miljarder dollar, under det tredje kvartalet. Hittills i år har det genomförts 1 635 IPO:s världen över, varav 161 i Norden.

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm