Hoppa till huvudinnehållet

Så kan du minska risken i dina investeringar

Diskussionerna om en eventuellt kommande korrigering på börsen intensifieras allt mer. Men den som hoppar in och ut på börsen vid minsta krusning riskerar att hamna snett. Istället finns det saker du kan göra för att minska risken – men samtidigt vara kvar på börsen

Efter en exceptionell uppgång tycks många på marknaden nu gå och vänta på en rekyl. Inträffar den är det lätt att som investerare hamna nära säljknappen – det känns helt enkelt både oroligt och läskigt att se sina investeringar falla i värde.

Men den som hoppar ur vid sämre börsdagar riskerar att missa viktiga uppgångsdagar, som ofta kommer tätt inpå. Och missar du uppgången kan du hamna rejält snett – kanske hittar du aldrig riktigt rätt läge att komma in igen?

Klokare är att förbereda sparandet på både goda och sämre tider genom smarta val från början.

Var alltid långsiktig

Det här är ju egentligen A och O för sparande på börsen. Ändå tål det att påminnas om i tider när god avkastning lockar så pass mycket att kortsiktiga pengar letar sig in på aktiemarknaden, fast de kanske skulle trivas bättre på ett sparkonto. Jag tycker att pengar som ska användas inom tre år antingen hör hemma på sparkonto alternativt ett försiktigt fondsparande med inslag av räntefonder. Räntefonder ger i princip inget alls, varför sparkontot tyvärr blir (det tråkiga) alternativet.

Är du långsiktig kan du helt enkelt lugnt bortse från svängningar, berg- och dalbanor och korrigeringar. De tillhör företeelsen ”börsen”. Så länge du kan svara ja på frågan om du är långsiktig behöver du inte känna någon klump i magen.

Köp vid flera olika tillfällen

En väl använd strategi för att parera upp- och nedgångar på börsen är något så enkelt som ett månadssparande. Med ett månadssparande sprider du ut köpen på många olika tillfällen och köper därmed på många olika kursnivåer. På så sätt jämnar du ut inköpspriset i snitt. Någon gång kan du ju också via ditt månadssparande träffa en nedgång, vilket innebär fler fondandelar eller fler aktier. Att fortsätta ett månadssparande i en marknad på nedgång är ju faktiskt att bottenfiska, även om du kanske inte tänker på det så. Du månadssparar enklast genom ett automatiskt månadssparande i fonder eller att du helt enkelt loggar in manuellt och köper aktier – och gör det till en återkommande vana. .

Diversifiera över flera olika marknader

Diversifiering är nog så viktigt för den som vill minska risken i sparandet. Sparar du i fonder så tänk efter hur de kompletterar varandra. En USA-fond är exempelvis inte ett lyckat komplement till en globalfond, eftersom du få får en övervikt i USA. Bättre är då att komplettera med en tillväxtmarknadsfond och en Europa- och/eller Sverigefond. Det finns ingen poäng med att ha många fonder som täcker samma marknader, exempelvis tre globalfonder med samma inriktning.

Glöm inte att du som investerar i aktier kan bredda genom att investera i utländska aktier, för att på sås sätt bredda investeringarna till fler marknader. En annan strategi är helt enkelt att ha ett sparande i breda fonder eller ETF:er som grund och sedan krydda med aktier.

Köp i flera olika sektorer

Investerar du i enskilda aktier är en bra tumregel att investera i minst 10-15 aktier, gärna 15 snarare än 10, i minst fem olika sektorer. Den sista parametern, den om sektorer, är viktig. Det spelar ju ingen roll för riskspridningen om du skulle äga 37 aktier om du så vill, om de finns inom ungefär samma sektor. Poängen är att olika sektorer beter sig på olika sätt vid exempelvis konjunktursvängar, makrohändelser, räntelägen, regleringar och annat som kan påverka. Alltid är det någon sektor som kan komplettera för att någon annan går dåligt.

Undvik dyrt och komplext

Keep it simple är ett bra mantra. Att lägga sina pengar i dyra och komplexa sparprodukter kan innebära en risk att man köper något som är bättre för den som säljer produkten än för dig. Kanske är det helt enkelt svårt att förstå hur en viss produkt beter sig i olika marknadslägen. Keep it simple, att köpa sådant som är transparent och som du förstår, är därmed helt enkelt ett sätt att minska risken.

/Frida

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
1 Kommentar
Nyast
Äldst Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2021-09-17 16:04

Är inte ett månadssparande i en bred global aktiefond svaret på alla de “krav” som Frida ställer upp? Kanske genom Nordnets förträffliga courtagefria månadssparande i ETFer, där det finns flera globala aktiefonder att välja mellan, som investerar i alla regioner och sektorer. Dyrt och komplext blir det inte heller.

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm