Hoppa till huvudinnehållet

Ekonomisk frihet, hur lång tid tar det?

Det finns ett par faktorer som spelar in

  • Ditt nuvarande kapital
  • Hur mycket du kan spara varje månad
  • Hur stora fasta och rörliga utgifter du har varje månad
  • Vilken avkastning du får på dina investeringar

Min definition av ekonomisk frihet är att de passiva intäkterna från börsen ska täcka mina fasta + rörliga utgifter.

Enligt 4%-regeln som vi gick igenom i förra inlägget behöver man 25 gånger årsutgifterna eller 300 gånger månadsutgifterna för att vara ekonomiskt fri.

Hur lång tid tar det?

Låt oss räkna lite på det. Den genomsnittliga avkastningen de senaste 20 åren för OMXSGI (Stockholmsbörsen inklusive utdelningar) har varit 8,46%.

För enkelhetens skull räknar vi lågt på 8% årlig avkastning

Exempel 1

Låt oss säga att du har 20 000 kr i lön efter skatt (ungefär som jag).

Om du behöver 14 000 kr i månaden att leva på har du därmed 6 000 kr kvar varje månad som du kan investera.

Då behöver du 14 000 kr i månaden X 300 = 4 200 000 kr i kapital innan du är ekonomiskt fri.

Om du får en avkastning i linje med genomsnittet på Stockholmsbörsen de senaste 20 åren kommer det ta ungefär 22 år innan du är ekonomiskt fri. 4% av 4 312 317 kr = 172 492 kr per år eller 14 374 kr per månad. Dina uttag från portföljen enligt 4%-regeln täcker därmed dina omkostnader på 14 000 kr per månad.

Exempel 2

Låt oss säga att du kan kapa lite på vissa onödiga kostnader och skapa en livsstil där du bara behöver 10 000 kr i månaden att leva på. Av din nettolön på 20 000 kr har du då hela 10 000 kr du kan investera varje månad.

10 000 kr i månaden X 300 = 3 000 000 kr i kapital behövs innan du är ekonomiskt fri.

Tack vare att du nu kan leva på mindre pengar och investera mer tar det enbart 14 år innan du är ekonomiskt fri!

Beräkningarna är gjorda med hjälp av Nordnets sparkalkylator. Som det står i texten under är den genomsnittliga avkastningen på börsen senaste 10 åren hela12 %

Jag tycker dock att man gott kan vara lite försiktig när man räknar på framtiden. Kalkylatorn hittar ni här.

Dubbeleffekten av lägre kostnader

Som beräkningarna visade får man en dubbeleffekt genom att sänka sina kostnader. Dels så innebär lägre kostnader att man kan få en högre sparkvot. Men lägre kostnader innebär också att beloppet du behöver för att bli ekonomiskt fri blir lägre.

Om du har en lön på 20 000 kr netto och kan spara halva beloppet innebär det samtidigt att du kan leva på halva din lön. Ibland får folk det att låta väldigt enkelt att höja sin inkomst. För oss som arbetar inom yrken där man max får ett par hundralappar i löneökning varje år blir därför de lägre kostnaderna otroligt viktiga.

Jag tror att alla kan nå ekonomisk frihet. Har man möjlighet att öka sin lön så är det ett bra sätt att få en ökad sparkvot. Har man inte den möjligheten är det kostnaderna man får arbeta med. Kan man påverka båda dessa, då kan det gå riktigt snabbt.

Om ni vill läsa mer från mig så har jag ett Instagramkonto med strax över 30 000 följare. Ni hittar dit via denna länk: Pengabingen__

Har du inte startat din resa på börsen ännu så kan du bli kund hos Nordnet via länk nedan.

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
5 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2020-11-02 10:19

Alternativa intäkter? T ex hyra ut del av sitt boende är ju skattemässigt rätt bra. Då behöver inte svångremmen dras åt lika hårt under sparperioden.

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2020-11-05 10:16

Ja det är en mycket klok tanke. Som du säger så är det väldigt förmånligt skattemässigt. Jag har inga såna planer i dagsläget men det är definitivt en bra idé. Kapitalet som krävs för FIRE via börsen blir betydligt mindre och man kan minska uttagen eller höja levnadsstandarden 🙂

Anonym
Anonym
2020-10-30 07:02

Inflationen också. Så man få nog spara ett eller 2 år till extra minst. Och man blir inte lyckligare att vara sysslolös. Inte ja i alla fall

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2020-11-05 10:17

4%-regeln tar hänsyn till inflationen då man justerar uttagen utifrån den årliga inflationsökningen. Jag tror också det är viktigt att ha en betydelsefull sysselsättning. Oavsett om det är inkomstbringande eller ej 🙂

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2020-12-04 13:11

Det finns hur mycket som helst annat att göra för en intelligent människa, så länge man är frisk, utan att slava 40+ timmar i veckan. Det är det som är vitsen med att vara ekonomiskt fri.

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm