Hoppa till huvudinnehållet

5 snabba med SPAC bolaget APAC

Nu är nästa SPAC på väg in till svenska börsen och den leds av Hans Eckerström och Richard Båge. De är på jakt efter ett högkvalitativt bolag med Norden som huvudsaklig bas och dessutom en tydlig ESG-profil. Här kommer några snabba frågor inför noteringen.

  1. Kul att även Sverige får ta del av SPAC trenden och att det möjliggör fler bolag till börsen. Vad är det för typ av företag ni kommer leta efter att förvärva?

Vi kommer att leta bolag som är redo att bli börsnoterade. Vi söker bolag med ett marknadsvärde kring 3-5 miljarder eller mer. Vi kommer leta inom tre relativt breda segment som är viktiga för samhällets pågående omställning: digitala affärsmodeller, hållbar konsumtion och grön teknik. Dessutom ska bolaget självt ha en tydlig hållbarhetsprofil.

  1. Vad skulle vara fördelen för ett företag att gå till börsen via APAC istället för en vanlig börsnotering?

För ägarna av företaget tar man bort mycket osäkerhet. Man kan förhandla om företagets värdering i en privat miljö, i lugn och ro. Det blir mindre stress och press för bolagets ledning, som istället kan fortsätta göra det som är det viktigaste: att utveckla sin egen affär.

  1. Vilka är gänget bakom APAC och har ni någon erfarenhet av företagsförvärv tidigare? (Berätta gärna om magangement och styrelse, teamet bakom detta)

Vi är ett brett sammansatt team av entreprenörer, företagsledare och förvärvsspecialister. Initiativtagaren och Chief Investment Officer Hans Eckerström och styrelseledamoten Jenny Keisu har lång erfarenhet av företagsförvärv inom private equity. Ordförande Richard Båge och andra styrelseledamöter som Bengt Baron och Magnus Silfverberg har stor erfarenhet av att leda och utveckla växande företag. VD Peder Egnell (fd SEB Enskilda och Access partners), CFO Anna Sundberg (fd chef för företagstransaktioner på White & Case advokatbyrå) och styrelseledamoten Helene Willberg (fd börsrevisor med mera) har i sina respektive roller hjälpt många bolag till börsen.

Personerna i styrelse och ledning har sammantaget genomfört mer än 15 större publika företagstransaktioner, antingen som ägare eller ledande befattningshavare (dvs ej medräknat rådgivningsuppdrag och icke-publika förvärv). Bland dessa återfinns Mips, som ökat 15 gånger i värde sedan börsintroduktionen 2017, Thule, vars värde ökat 36 gånger sedan december 2008, och Storytel, som ökat 23 gånger sedan 2015. Dessutom har APAC tillgång till ett industriellt nätverk bestående av Jon Sintorn (VD, Nobia), Magnus Brännström (VD, Oriflame) och Mats Rahmström (VD, Atlas Copco).

  1. Vad händer efter förvärvet är genomfört, kommer ni vara långsiktiga ägare och investerare i det företaget som ni tagit till börsen? (berätta gärna om de långsiktiga planerna för er som sponsorer)

Vår ambition är att vara kvar under en längre tid. Det finns legalt också en sedvanlig lock-up; vi sponsorer kommer att vara inlåsta i minst 12 månader från förvärvets genomförande. Vi ser framför oss att säljande aktieägare kommer att ligga kvar med 30-70 % och vi kommer att samarbeta med dem för att ta bolaget till nästa steg.

  1. En del skeptiker tycker att det är lite som att köpa “grisen i säcken” när det kommer till en SPAC, då jag som investerare inte vet vad det är för företag ni kommer köpa. Men visst erbjuder ni möjligheten att lösa in aktierna om man inte gillar förvärvet ni föreslår? (Berätta gärna lite mer om villkoren kring er SPAC)

Man köper inte grisen i säcken, eftersom att innan man förbinder sig att stanna kvar med sitt kapital så kommer man få del av villkoren för affären. När förvärvsförslaget presenteras och beslutas i bolagsstämma så har de som investerat i APAC rätt att lösa in aktierna (senast fem dagar efter bolagsstämman).

Man bör se en investering i APAC som en möjlighet att skaffa sig en position som man vill ha i samband med en kommande, attraktiv börsnotering. Man köper sig en plats vid bordet i samband med den kommande börsnoteringen. Och för den som betalat teckningspriset är den platsen egentligen kostnadsfri, eftersom man kan få tillbaka den hundralappen om man vill lämna.

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
1 Kommentar
Nyast
Äldst Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2021-05-20 16:34

Kejsarens nya kläder. Lite varning för en bubbla kanske

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm