Hoppa till huvudinnehållet

5 snabba med noteringsaktuella Candles Scandinavia

Höstmörkret kryper på och då passar Candles Scandinavia att lysa upp tillvaron med en börsnotering. Affärsidén är att producera hållbara ljus genom naturligt vax istället för produkter med paraffin. Det är med en kraftig tillväxt och Gasell utmärkelser i ryggen som man nu är på väg mot börsen. Jag fick möjligheten att ställa några snabba frågor till bolaget.

  1. Det är en imponerande resa ni har bakom er med ett starkt entreprenöriellt driv. Berätta gärna vad var idén från början, hur har ni utvecklats längs vägen och vart vill ni framöver?

Idén som bygger på att tillverka miljövänliga doftljus i 100% naturligt vax har vuxit fram i ett par steg allteftersom vi har lärt oss mer om doftljusbranschen. Efter att ha börjat som distributörer för ett av världens största doftljusmärken såg vi att endast väldigt små, hantverkarmässigt framtagna doftljusmärken var tillverkade i 100% naturligt vax medens de volymmässigt stora varumärkena alltid hade paraffin som enda eller del av sitt vax. Vi såg en stor möjlighet att fokusera på att ta fram ett miljövänligt alternativ i 100% naturligt och vegetabiliskt vax helt utan paraffin men där vi samtidigt skulle tillverka detta i storskalig industriell nivå.

  1. Det är många starka varumärken som ni producerar doftljus för, berätta gärna om hur er affärsmodell ser ut?

Affärsmodellen bygger på att hjälpa våra kunder i sin hållbarhetstransformation från att ha sålt doftljus innehållande det petroleumbaserade ämnet paraffin som är utvinns ur råolja till att den bygger på vår helt miljövänliga och 100% naturliga vax som bygger på svensk odlad rapsolja. Därtill erbjuder vi våra kunder som ofta är en butikskedja eller ett varumärke inom hem, kosmetik eller liknande hög kundanpassning och tar tillsammans med kunden fram ett unikt doftljus som helt bygger på den design och känsla som kundens varumärke står för.

  1. För många låter kanske doftljus som en enkel och ensidig produkt. Vad är det som skiljer er från konkurrenter och hur hittar ni lönsamhet i detta?

Det vi erbjuder våra kunder är något helt unikt genom att vi i stor skala och till ett attraktivt pris erbjuder de en till hög grad kundanpassad doftljus som dessutom är 100% naturligt, hållbar och med premium egenskaper när det gäller sotning, doftspridning mm. Branschen är väldigt stor och ser vi till ljusbranschen i enbart Europa har vi idag uppskattningsvis bara några få promille i marknadsandel. Därmed är vår tillväxtpotential väldigt stor och vi ser många år med stark tillväxt framför oss.

  1. Ni har belönats med GI Gasell pris under flera år, berätta gärna om den finansiella utvecklingen och vilken ambition har ni framåt?

Bolaget har vuxit starkt egentligen ända från start för 12 år sedan och där vi under dessa år gått från noll till över 100 MSEK i omsättning föregående år. Detta är något många bolag kan stoltsera med men det som urskiljer oss lite från många andra snabbväxande bolag är att vi dessutom haft en god och ständigt ökande lönsamhet. Ambitionen framåt är att fortsatt växa kraftigt och ta tillvara på de tillväxtmöjligheter vi har. Målet är att växa med minst 30% per år och vi har sagt att vi ska dubbla bolagets storlek och omsättning var tredje år. Ett mål som gäller inte bara de kommande 3 åren utan även på längre sikt.

  1. Nu är ni på väg att börsnoteras, vad är syftet med en börsnotering?

Den främsta anledningen är att börsen är en bra plattform att dels bli mer känd som bolag och där vi även får hjälp med att få fler att förstå vad paraffin är, att det inte är ett hållbart alternativ och vilka skadliga effekter den har men också att det nu faktiskt finns ett alternativ att tillverka doftljus i ett miljövänligt vax som är både bättre för miljön och hälsan. Den andra anledningen är att vi genom börsnoteringen och den nyemission som vi genomför i samband med noteringen tar in det kapital bolaget behöver för att snabba på tillväxten, bygga den organisation och struktur som behövs för att ta bolaget till nästa nivå och bli ett riktigt storbolag. Vi kan förändra en stor och enligt oss trött och konservativ bransch genom att tillföra innovation och fokusera på miljö och hållbarhet. Vi är på en resa som är viktig och därför är speed i hållbarhetsomställningen något som är viktig och som vi med börsnoteringens hjälp kan påskynda.

Alexander Gustafsson
Investeringscoach på Nordnet

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm