Hoppa till huvudinnehållet

Sparformen som kan bli intressant för fler 2024 – så här funkar löneväxling

Nästa år räknas inte brytpunkten för statlig inkomstskatt upp, vilket betyder att fler kommer att behöva betala statlig inkomstskatt. Det innebär att löneväxling kan bli av intresse för allt fler. Så här funkar det.

Normalt räknas brytpunkten för när man ska börja betala statlig inkomstskatt upp med inflationen. Men för 2024 pausas uppräkningen, bland annat med motiveringen att den höga inflationen orsakade en historiskt hög uppräkning inför 2023. Slopandet av indexeringen gör att fler kommer att få betala den statliga inkomstskatten, och att skatten också höjs för de som omfattas av den.

Gränsen för när man ska börja betala den statliga inkomstskatten kommer 2024 gå vid 51000 kronor. Hade man gjort indexeringen hade gränsen istället gått vid 57000 kronor.

Det här kan göra löneväxling intressant för allt fler.

Mer till pensionen

Enkelt uttryckt är löneväxling ett sätt att sätta av mer till pensionen imorgon istället för att ta ut summan i lön idag. Arbetsgivaren betalar in extra till tjänstepensionen, vilket får ned din skattepliktiga bruttlön. I Skatteverkets ögon blir din lön då lägre, och hamnar den under skiktgränsen kommer du inte betala någon statlig inkomstskatt. Och så ökar förstås ditt intjänade pensionskapital. Om du investerar 2000 kronor i månaden i en indexfond med en avkastning på i snitt 8 procent per år blir sparandet efter 20 år värt över 1,1 miljon kronor.

En viktig poäng med löneväxling är att det är billigare för arbetsgivaren att betala in pengar till din tjänstepension än det är att betala ut pengar till dig i lön. Ponera att arbetsgivaren ger dig en löneförhöjning. Så ska arbetsgivaravgifter om 31,42 procent betalas. Men om pengarna istället sätts in som en extra inbetalning till din tjänstepension betalar arbetsgivaren istället en särskilt löneskatt på 24,26 procent. För arbetsgivaren är det med andra ord ”billigare” att ge dig 1 000 extra i tjänstepension jämfört med 1 000 kronor i löneförhöjning.

Du ska få mellanskillnaden

Det är dock viktigt att påpeka att mellanskillnaden, skillnaden mellan arbetsgivaravgift och den särskilda löneskatten, ju ska tillfalla dig. Annars försvinner den stora fördelen med löneväxling. Det är inte arbetsgivaren som ska gynnas av att du löneväxlar, utan du. Därför måste du säkerställa att du verkligen får denna mellanskillnad medräknad i pensionsavsättningen. Men du måste samtidigt se till att arbetsgivaren utgår från din bruttolön FÖRE löneväxlingen i semesterersättning, lönerevision och andra förhandlingar.

Då ska du inte löneväxla

Det finns också en annan viktig faktor att ta i beaktande. Löneväxla inte om din lön understiger taket för inbetalning till din inkomstpension. Även denna gräns går för 2024 vid 51000 kronor. Tjänar du mindre än så och löneväxlar så minskar ju din lön, och då blir avsättningen lägre till inkomstpensionen. Du vill inte öka din tjänstepension på bekostnad av lägre inkomstpension. Även sjukpenning, föräldrapenning och socialförsäkringsförmåner kan påverkas negativt. För att säkerställa att detta inte sker bör du aldrig löneväxla om du tjänar under 51000 kronor i månaden.

Det är också som alltid viktigt att se till att du har bra villkor i din tjänstepension. Höga avgifter äter upp kapitalet snabbt. Läs här om hur mycket du kan spara över tid på att välja låga avgifter för ditt pensionssparande.

Löneväxlar du?

/Frida

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm