Privatekonomi behöver få en starkare ställning i undervisningen, anser vi på Nordnet. Jag listar 10 saker som unga bör få lära sig i skolan. Detta för att alla unga ska få en god och stabil grund att stå på när det är dags att ta klivet ut i vuxenlivet.
Nordnet har drivit många viktiga frågor under åren, där fokus varit på förbättringar för både individ och samhälle. Ett sent exempel är flytträttsfrågan. Nu riktar vi strålkastarljuset mot den kanske viktigaste frågan av alla; den om våra ungas framtid.
Många finansaktörer och organisationer har gjort enormt viktiga insatser för att sprida privatekonomikunskapen bland unga. Nordnet är, framför allt via investeringscoachen Alexander Gustafsson, ute och träffar elever och studentorganisationer och pratar privatekonomi. Jag som sparekonom försöker ofta adressera unga och deras perspektiv när jag är ute och pratar sparande och privatekonomi. Organisationen Ung privatekonomi gör en stor insats med föreläsningar i gymnasieskolor.
Men ska privata aktörers välvilja vara en förutsättning för att svensk skola ska följa den fastslagna läroplanen? Jag tycker inte det. Vi bör se till att skolorna själva får förutsättningar att lära ut privatekonomi. Det är syftet med Nordnets kampanj för privatekonomi i skolan.
Vad som bör läras ut i skolan:
- Hur man räknar på effektiv ränta
- Hur man gör en budget
- Hur man deklarerar
- Hur man betalar räkningar
- Vad en aktie och en fond är
- Ränta på ränta-effekten
- Vilka försäkringar du behöver ha (och inte ha)
- Boendeekonomi – hur funkar bostadsköp?
- Vilka rättigheter du har som konsument
- Vad som spelar roll för den framtida pensionen
Privatekonomi finns inskrivet på skolschemat i bland annat hem- och konsumentkunskapen i högstadiet, och samhällskunskapen i gymnasiet. Åtminstone i hem- och konsumentkunskapen vet vi att ämnet ofta prioriteras bort, kanske för att läraren i fråga inte känner sig hemma i ämnet? Då behövs vidareutbildning.
Jag är övertygad om att vi med skarpare och tydligare skrivningar om privatekonomiämnets omfattning och tydligare kunskapskrav lägger grunden för goda kunskaper som kommer att gagna både individ och samhälle på det mest praktiska sätt. Det här kommer jag och Nordnet genom olika aktiviteter jobba för framöver.
Vad tycker du att unga bör få lära sig i skolan?
Håller du med om att privatekonomi bör få en starkare ställning i skolorna så sprid och dela gärna dina tankar under hashtaggen #privatekonomipåschemat ! Eller kanske gillar du bilden, där jag försöker lära ut ränta på ränta-effekten till mina “stökiga” kolleger 😉
/Frida
Utmärk lista Frida. Konstigt att ingen kommenterat den ännu. Åtminstone borde utbildningsminister Anna Ekström få ett exemplar. Jag skulle vilja lägga till några punkter: nr 11. Lär dig hantera risk nr 12. Tänk igenom alla större beslut (åtminstone till dagen efter) Visserligen hör de ihop. Till nr 11 kan både enkla tips som att inte satsa pengar du snart behöver på börsen samtidigt somt du inte heller blir rik av att ha pengar på ett räntelöst sparkonto. Likaså om någon erbjuder dig något som är för bra för att vara sant så är det troligen det också. Att kunna räkna… Läs mer »