Upp
Dela:
Vi har ett stort utbud av hävstångsprodukter. Du kan investera i olika typer av tillsångsslag som aktier, index, råvaror, valutor, korgar med mera. Beroende på vilken produkttyp du väljer har du även möjlighet till olika stor hävstång.
Det är viktigt att vara medveten om att risken att förlora dina investerade pengar ökar ju större hävstångseffekten är. Därför ska du aldrig investera mer pengar än du är beredd att förlora.
Klicka på sponsorloggorna för att få mer information om respektive partners produkter:
Till skillnad mot optioner, som är standardiserade kontrakt, är hävstångsprodukterna nedan utgivna av banker och fondkommissionärer.
Dessa aktörer är inte bara så kallade emittenter* utan också market makers* som ställer ut köp- och säljkurser i markanden så du har möjlighet att både köpa och sälja din produkt under börsens öppettider.
Till skillnad mot vanlig aktiehandel, där priset styrs av utbud och efterfrågan, är det market makern i dessa produkter som ändrar priset efter utvecklingen i den underliggande tillgången.
En vanligt förekommande egenskap hos dessa produkter är att priset på produkterna är uppdelade i mindre fraktioner än på aktiemarkanden (även kallad paritet* eller multiplikator*). I kurslistan för hävstångsprodukter hittar du kolumnen ”W/U” (Warranter / Underliggande) som visar hur många andelar du behöver köpa för att få exponering mot en enhet av den underliggande tillgången.
Det finns både produkter med förutbestämd löptid (Warranter och Turbo warranter) men även produkter utan förutbestämd löptid (Mini Futures och Unlimited turbos).
* Se ordlistan nedan.
Uppgång | Nedgång |
---|---|
Bull certifikat | Bear certifikat |
Köpwarrant | Säljwarrant |
Minilong | Minishort |
Turbo köpwarrant | Turbo säljwarrant |
Unlimited turbo long | Unlimited turbo short |
Att tänka på
Möjligheter
Mini Future har som namnet avslöjar liknande egenskaper med en termin (future på engelska). En stor skillnad är dock att Mini Futures inte har någon förutbestämd löptid och du inte får något säkerhetskrav när du handlar dessa. Kortfattat kan man säga att Mini Futuren består av två delar; en del eget kapital som du själv investerar och en finansieringsdel som emittenten lånar upp för att du ska få full exponering mot den underliggande tillgången.
Precis som Turbo warranten har Mini Futures en Stop-loss nivå som garanterar att värdet på produkten aldrig blir negativt. Kortfattat kan man säga att när ditt egna kapital närmar sig noll-värde kommer stop-loss funktionen att lösas ut och produkten slutar att handlas. Eftersom Mini Futuren inte har någon löptid lägger emittenten på en ränta på finansieringsdelen varje dag som tas ut i priset på produkten. Detta innebär att finansieringsdelen liksom Stop loss-nivån kommer att justeras med tiden.
Mini Futures finns i två varianter; Minilong och Minishort. Med en Minilong kan du dra nytta av en stigande marknad och med en Minishort en fallande marknad.
Att tänka på
Möjligheter
Turbowarranten har liksom vanliga warranten en lösendag och ett lösenpris som man beräknar det slutgiltiga värdet emot. Till skillnad mot den vanliga warranten har Turbowarranten även en s k ”Knock out”-nivå. Detta innebär att om den underliggande tillgången når ”knock out”-nivån innan lösendagen så kommer Turbowarranten att upphöra och hela eller stora delar av det investerade kapitalet har gått förlorat.
Jämfört med den vanliga warranten påverkas inte Turbowarranten i samma utsträckning av den implicita volatiliteten eller tidvärdet och därmed är följsamheten mot den underliggande tillgången högre än hos en vanlig warrant. Turbowarranten följer samma namnstandard som vanliga warranter men kortnamnet börjar ofta med ”T” för Turbo.
Att tänka på
Möjligheter
Unlimited turbos fungerar i stora drag precis som en Mini Future. I avsnittet om Mini Futures framkom det att produkten har en buffertnivå mellan Stop Loss nivån och finansieringsnivån. För Unlimited Turbos är denna buffert borttagen och istället pålagd på priset på produkten. Kortfattat betyder detta att Stop Loss nivån = finansieringsnivån på bekostnad av en premie som läggs på priset.
Unlimited turbos har ingen slutdag och har en Stop Loss-nivå precis som Mini Futures.
Att tänka på
Möjligheter
En warrant är ett hävstångsinstrument som ger dig som köpare eller säljare en rättighet att köpa eller sälja en underliggande tillgång till ett förutbestämt pris på en förutbestämd dag. Priset kallas för lösenpris eller strike och tidpunkten benämns som slutdag.
De allra flesta warranter som på slutdagen har ett realvärde avräknas kontakt. Detta betyder att istället för att få de aktier som du har köpt rättigheten för, får ett belopp motsvarande värdet på din warrant på slutdagen. Då det finns flera warrant-emittenter på markanden kan villkoren och även namngivningsprinciper skilja sig åt. Vi rekommenderar att du alltid kontaktar emittenten om du är osäker på villkoren för din warrant.
Att tänka på
Möjligheter
Kombinera det bästa med fonder och aktier genom att spara i börshandlade fonder (ETF). Genom att köpa en enskild ETF får du en exponering mot ett specifikt land, region eller sektor, det vill säga riskspridning till en låg kostnad. Handeln med ETF:er sker på en börs varför du snabbt och enkelt kan köpa och sälja dina fonder i realtid.
Utbudet av börshandlade fonder är mycket stort och innehåller aktie- och räntefonder, men även fonder som innehåller råvaror, valutor och alternativa investeringar såsom fastigheter. Det finns även fonder med hävstång och omvänd avkastning om man tror på en nedåtgående börs.
Fördelar med ETF:er
Starta ett månadssparande i börshandlade fonder
Vi erbjuder en unik möjlighet att månadsspara direkt i börshandlade fonder. När du månadssparar i börshandlade fonder hos Nordnet betalar du inget köpcourtage, och du kan välja mellan ett stort urval av fonder med låga förvaltningsavgifter.
Välj att månadsspara i en av våra modellportföljer med låga avgifter och stor riskspridning eller sätt upp en egen sparplan där du kan välja upp till fyra börshandlade fonder som du månadssparar i.
Certifikat är ett samlingsnamn för börshandlade produkter med eller utan hävstång. Bull & Bear certifikat följer en underliggande tillgång, till exempel en aktie, index eller råvara och handlas ofta med hävstång.
Det finns även certifikat som endast följer den underliggande tillgången 1:1. Namnen på dessa certifikat kan variera beroende av emittent men vanligt förekommande typer är ”trackers”, ”open end certifikat” eller exempelvis bara ”olja”. På denna sida kan du fördjupa dig i de olika certifikaten som Nordnet erbjuder handel i.
Klicka på sponsorloggan för att få mer information om vår partners produkter:
Stora förvaltare och investerare har under många år dragit nytta av att handla så kallade spreadar. Att handla spreadar innebär att det går att tjäna pengar när spreaden, den procentuella prisskillnaden, mellan två olika tillgångar ökar eller minskar. Det kan dock vara både svårt och dyrt att handla spreadar. Därför finns det nu en färdigpaketerad lösning i form av Spreadcertifikat. Ett Spreadcertifikat består av två underliggande tillgångar, exempelvis två aktier, två index, två råvaror eller en kombination av dem. Den ena tillgången har du en positiv tro på (lång tillgång) och den andra en negativ tro på (kort tillgång). Certifikatets dagliga avkastning är kopplad till den procentuella prisskillnaden mellan de båda tillgångarna.
Läs mer om Spreadcertifikat här
Att tänka på
Möjligheter
I kontinentaleuropa kallas instrumentet ”Discount certificate” vilket på svenska närmast blir ”Rabattcertifikat”. Man kan säga att handla ett Maxcertifikat är som att handla underliggande aktie med rabatt. För att erhålla denna rabatt begränsar du din maximala vinst. Om aktiekursen går över den maxnivå som anges i certifikatet slutar din avkastning att stiga med aktiekursen.
Att tänka på
Möjligheter
För dig som vill ”gå lång” i en råvara är certifikat den enklaste och renaste investeringsformen. Om du tror att guldpriset kommer att stiga kan du rensa din investering från andra faktorer än just guldprisets utveckling. En ”vanlig fond” med fokus på guld investerar i bolag verksamma inom guldindustrin. Brytning, förädling och distribution är vanligt förekommande, men nästan lika vanligt förekommande är bolag med platinum- eller silverbrytning. För dig som vill optimera din investering och få så stor effekt som möjligt på en enskild underliggande tillgång är certifikaten en lösningen.
Utbildningsfilm om trackercertifikat
Att tänka på
Möjligheter
Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se.