Hoppa till huvudinnehållet

Hej! Vad kan vi hjälpa dig med?

Vad betyder "insättning vid negativt affärsdagssaldo" som går att utläsa från årsbeskedet?

Ett investeringssparkonto, ISK, kan inte ha ett negativt saldo, d.v.s. vara övertrasserat eller överbelånat. En eventuell övertrassering beräknas som en utnyttjad kredit.
Av den anledningen behöver du alltid ha belopp tillgängligt för ditt köp vid tidpunkten du köper värdepapper, det vill säga på affärsdagen.


Om det ändå uppstår ett negativt saldo betraktas det som att du har utnyttjat kredit, vilket kommer behandlas som en inbetalning på kontot. Detta ökar kapitalunderlaget och därmed skatten. Om kontot inte har ett aktivt kreditavtal på affärsdagen görs ingen faktisk insättning, utan det blir istället inkluderat en insättning motsvarande övertrassering vid beräkning av kapitalunderlag för berört kvartal. Denna beräkning redovisas som "Insättning vid negativt affärsdagssaldo" i årsbeskedet för ISK.


Notera att även den faktiska insättningen som reglerar skulden kommer att behandlas som en inbetalning som höjer kapitalunderlaget. Av den anledningen bör man alltid se till att ha pengar tillgängligt för sin affär på affärsdagen.


Exempel på när Nordnet rapporterar "insättning vid negativt affärsdagssaldo":


1. När du köpt aktier eller andra värdepapper för hela ditt tillgängliga saldo på ISK, och sedan när courtagekostnaden dras under natten så hamnar kontot övertrasserat. I det fallet kommer en "insättning vid negativt affärsdagssaldo" rapporteras, för beloppet som övertrasseringen gällde.


2. Om du köpt värdepapper på annat vis än via Nordnets hemsida/app och inte haft pengar på kontot på affärsdagen, utan satt in dem först på likviddagen eller bokföringsdagen. Detta handelsmönster triggar en "insättning vid negativt affärsdagssaldo".


Läs mer på Skatteverket här.
 

Fick du svar på din fråga?

Tillbaka
© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm