Hoppa till huvudinnehållet

Hej! Vad kan vi hjälpa dig med?

Vilka undantag finns då jag inte får automatisk avräkning av utländsk källskatt i ISK?

Det finns några exempel på när du inte får avräkning av all utländsk källskatt som dragits på utdelningar i ISK. Observera att Nordnet inte kan vara behjälpliga i att kräva tillbaka utländsk källskatt som dragits i ISK, så som vi gör för försäkringar, och hänvisar till skatteverket för eventuella frågor. 

Några vanliga exempel på när du eventuellt inte får tillbaka all utländsk källskatt som debiterats på utländska utdelningar i ditt ISK
 

  • Om bolagets ursprungsland har dragit mer skatt än dubbelbeskattningsavtalet säger får du max tillbaka enligt Sveriges avtal med ursprungslandet:

    Exempel

    Norge drar 25% utländsk källskatt trots att dubbelbeskattningsavtalet mellan Sverige och Norge säger att 15% ska dras. Resterande 10% behöver du själv försöka kräva tillbaka från norska skattemyndigheten.
    Danmark drar 27 % utländsk källskatt trots att dubbelbeskattningsavtalet mellan Sverige och Danmark säger att 15% ska dras. Resterande 12% behöver du själv försöka kräva tillbaka från danska skattemyndigheten.
     
  • Om du deklarerar ett underskott av kapital (vilket ofta är fallet för de med stora bolån eller lån i övrigt) kan du max få tillbaka 500 kronor via automatisk avräkning. Exempelvis om din deklaration ser ut såhär:
    ränteinkomster, utdelningar: +10 000 kr
    Avdrag för ränteutgifter m.m: -16 000
    Underskott av kapital: -6000 

     
  • Den automatiska avräkningen av utländsk skatt på ett investeringssparkonto utgår från en av Skatteverket framräknad utländsk inkomst. Detta då banker redovisar beloppet som debiterats i utländsk källskatt som kontrolluppgift, och inte procentsatserna. Den framräknade inkomsten får dock inte överstiga schablonintäkten på kontot. 
    Vid beräkningen utgår Skatteverket från den utländska skatt som redovisats på kontrolluppgiften och förutsätter att den utländska inkomsten är en utdelning där skatt tagits ut om 15 procent. 
    Ex: 1000 kr utländsk kupongskatt skulle resultera i 6667 framräknad inkomst: 1000/15 %= 6 667 kr. Om schablonintäkten är 5000 kronor så kommer man få avräkning med max 750 kronor (15 % * 5000 ), och inte 1000 kronor.

Fick du svar på din fråga?

Tillbaka
© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm