Hoppa till huvudinnehållet

Hej! Vad kan vi hjälpa dig med?

Kan vi fördela ränteutgifterna för Nordnets bolån för att optimera skattereduktion?

När ni tar ett bolån på Nordnet så öppnas två konton; dels ett bolånekonto där ni kan se skulden, och dels en aktie- och fonddepå som ränta och eventuell amortering debiteras från.

Är ni två eller fler som äger bostaden tillsammans så måste samtliga delägare stå gemensamt på lånet, och därmed äga både bolånekontot och aktie- och fonddepån gemensamt.

Räntan är en avdragsgill räntepost i er deklaration som rapporteras till skatteverket som en kontrolluppgift. Förutsatt att ni inte har begärt någon annan fördelning så rapporterar Nordnet räntan jämnt fördelat, d.v.s. om ni är två personer på bolånet så rapporteras 50 % av räntan per person som kontrolluppgift till skatteverket. Vad som rapporterats till Skatteverket kan ni se i ert årsbesked för aktie- och fonddepån som används som räntedebiteringsdepå. Årsbeskeden publiceras under januari månad.

För att för dela ränteutgifterna på annat sätt än den som Nordnet rapporterat så finns det två olika alternativ:

  • Ni kan själva i era respektive deklarationer dela utgiftsräntorna mellan er, om det är så att Nordnets inrapporterade fördelning inte är optimal för er. Skatteverket beskriver hur i går tillväga för att göra detta.
  • Ni kan be Nordnet att ändra ägarfördelningen på aktie- och fonddepå som används som räntedebiteringsdepå. Vill ni göra detta så skickar ni ett meddelande via inloggat läge på Nordnet och förklarar vilken ägarfördelning vi ska ändra till. En sådan begäran måste inkomma senast 40 dagar innan årsskiftet för att ändringen ska träda i kraft för det året.

    Vi ber er observera

    - Att oavsett när ni ber Nordnet ändra ägarfördelningen på räntedebiteringsdepån så kommer kontrolluppgifterna rapporteras enligt den nya fördelningen för hela det året.
    - Efter årsskiftet så går det inte att ändra ägarfördelningen historiskt, då får ni istället justera i era respektive deklarationer.


 

Fick du svar på din fråga?

Tillbaka
© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm