Hoppa till huvudinnehållet

Hej! Vad kan vi hjälpa dig med?

Hur deklarerar jag Mälaråsens split med inlösen 2023?

Split med  inlösen innebär att bolaget delar upp sin aktie i en ordinarie aktie och en obligatorisk inlösenaktie, där den senare per automatik löses in till en förutbestämd kurs. En split med inlösen kan ses som en typ utdelning.

Mälaråsen genomförde en split med inlösen under 2023. Ägde man Mälaråsen-aktier på avstämningsdagen 28e februari 2023 så fick man också en Mälaråsen IL (inlösenaktie) per Mälaråsen-aktie inbokad på kontot. Inlösenaktien handlades under en begränsad tidsperiod, 1a mars till 6e mars, och löstes sedan in mot pengar; 159 kronor/inlösenaktie. Nordnet justerar GAV-kursen automatiskt för split med inlösen, enligt skatteverkets rekommendationer. I Mälaråsens fall 2023 så var skatteverkets anvisningar "Av den ursprungliga anskaffningsutgiften för aktier i Mälaråsen bör 99,7 procent hänföras till inlösenaktierna och 0,3 procent till kvarvarande aktier i Mälaråsen."

Om du, på avstämningsdagen 28e februari 2023, ägt Mälaråsen på en aktie- och fonddepå (AF) så kommer inlösentransaktionen behöva tas upp i din K4-blankett.

Försäljningspriset rapporteras automatiskt till skatteverket och var 159 kronor per inlösenaktie.

Omkostnadsbeloppet ska alltså vara 99,7 % av Mälaråsens anskaffningsvärde före spliten. 

Fick du svar på din fråga?

Tillbaka
© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm