Hoppa till huvudinnehållet

Hej! Vad kan vi hjälpa dig med?

Hur deklarerar jag Bolidens split med inlösen 2023?

Split med  inlösen innebär att bolaget delar upp sin aktie i en ordinarie aktie och en obligatorisk inlösenaktie, där den senare per automatik löses in till en förutbestämd kurs. En split med inlösen kan ses som en typ utdelning.

Boliden genomförde en split med inlösen under 2023. Ägde man Boliden-aktier på avstämningsdagen 10e maj 2023 så fick man också en Boliden IL (inlösenaktie) per Boliden-aktie inbokad på kontot. Inlösenaktien handlades på Stockholmsbörsen under en begränsad tidsperiod, 11e maj till 1a juni,  och löstes sedan in mot pengar; 11,50 kronor/inlösenaktie. Nordnet justerar GAV-kursen automatiskt för split med inlösen, enligt skatteverkets rekommendationer. I Bolidens fall 2023 så var skatteverkets anvisningar "Av anskaffningsutgiften för en ursprunglig aktie i Boliden AB 
bör 96,9 procent hänföras till kvarvarande aktie och 3,1 procent till inlösenaktien.
"

Om du, på avstämningsdagen 10e maj 2023, ägt Boliden på en aktie- och fonddepå (AF) så kommer inlösentransaktionen behöva tas upp i din K4-blankett.

- Försäljningspriset rapporteras automatiskt till skatteverket och var 11,50 kronor per inlösenaktie.

- Omkostnadsbeloppet ska alltså vara 3,1 % av Bolidens anskaffningsvärde före spliten. Observera att Boliden har genomfört split med inlösen tidigare år också, så anskaffningsvärdet är inte nödvändigtvis det priset du en gång köpte Boliden för.

 

Fick du svar på din fråga?

Tillbaka
© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm