Hoppa till huvudinnehållet

Hej! Vad kan vi hjälpa dig med?

Hur deklarerar jag Train Alliance Swedens split med inlösen 2023?

Split med  inlösen innebär att bolaget delar upp sin aktie i en ordinarie aktie och en obligatorisk inlösenaktie, där den senare per automatik löses in till en förutbestämd kurs. En split med inlösen kan ses som en typ utdelning.

Train Alliance Sweden genomförde en speciell typ av split med inlösen under 2023. Ägde man Train Alliance Sweden-aktier på avstämningsdagen 4e juli 2023 så fick man för varje Train Alliance-aktie 3 nya Train Alliance-aktier och 1 ny Train Alliance Sweden IL (inlösenaktie). Det var alltså en 4:1-split i kombination med ett inlösenförfarande. Inlösenaktien handlades under en begränsad tidsperiod, 6e juli till 20e juli, och löstes sedan in mot pengar; 6,26 kronor/inlösenaktie. Nordnet justerar GAV-kursen automatiskt för split med inlösen, enligt skatteverkets rekommendationer. I Train Alliance Swedens fall 2023 så var skatteverkets anvisningar "Av anskaffningsutgiften för en ursprunglig aktie i Train Alliance Sweden AB bör 92,6 procent hänföras till kvarvarande aktier i samma serie och 7,4 procent till inlösenaktien i respektive serie."

Om du, på avstämningsdagen 4e juli 2023, ägt Train Alliance Sweden på en aktie- och fonddepå (AF) så kommer inlösentransaktionen behöva tas upp i din K4-blankett.

- Försäljningspriset rapporteras automatiskt till skatteverket och var 6,26 kronor per inlösenaktie.

- Omkostnadsbeloppet ska alltså vara 7,4 % av Train Alliance anskaffningsvärde före spliten. 

Fick du svar på din fråga?

Tillbaka
© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm