Hoppa till huvudinnehållet

Var tredje vill att amorteringskravet ses över

Mer än var tredje svensk vill att amorteringskravet ses över. Det visar en undersökning från Yougov, gjord på uppdrag av oss på Nordnet.  

Tidningen Privata Affärer skriver om undersökningen här.

35 procent av de svarande i undersökningen anser att amorteringskravet bör ses övernu när tiderna blir tuffare. 14 % anser att kravet bör slopas permanent, medan 21 % tycker att det bör pausas tillfälligt. 41 % anser att kravet bör vara kvar.

Även om många säkerligen är positiva till amortering i sig, så är de högre priserna och ränteuppgången högst kännbar nu. Även om man betalar av på sin skuld, vilket minskar sårbarheten vid prisfall och ränteuppgångar, så är det pengar som ska ut varje månad. Osäkerheten och oron kan göra att man skulle önska att det exempelvis fanns större möjligheter att sätta av till en buffert, istället för att amortera.

Över 40 procent tycker att amorteringskravet ska vara kvar.

Vi har trots allt fått en ökad amorteringskultur de senaste åren, något amorteringskravet har bidragit till. Det gör att amorteringen för många inte bara känns naturlig utan också ett bra sätt att spara till sig själv.

Allra mest positiva till en översyn av amorteringskravet är småbarnsfamiljer.

Det är inte så oväntat, eftersom småbarntiden ofta är en tuffare period rent privatekonomiskt med föräldraledighet, deltid och vabb. För många unga föräldrar har det kanske varit svårt att hitta en bostad där familjen fått tillräckligt med plats, utan att behöva belåna sig kraftigt. 26 % av småbarnsfamiljerna anser att amorteringskravet bör slopas permanent.

Allra mest negativa till en översyn av amorteringskravet är äldre och pensionärer. Dels har äldre generationer inte sällan låga lån jämfört med yngre och har kanske bott länge i sin bostad, vilket gör att många av dem inte omfattas av kravet. Dels finns inom äldre generationer en mer utbredd amorteringskultur. De har också ”varit med förr” när det gäller stigande bolåneräntor, på ett sätt som nya generationer på bostadsmarknaden inte har.

Vi vet att Finansinspektionen inte vill se över amorteringskravet. Det är svårt att motivera en paus på grund av stigande räntor, medan en paus på grund av pandemin lättare kunde motiveras. Däremot har vi hört politiker från flera politiska partier öppna dörren för en översyn nu när hushållen, det vill säga väljarna, har det tuffare. Och det är ju trots allt val i år.

Fråga:

Tycker du att amorteringskravet – som innebär att du måste amortera på ditt bolån i en viss årlig takt beroende på hur stor din skuld är i förhållande till bostadens värde – bör ses över nu när räntorna stiger och hushållen får det tuffare?

Ja, amorteringskravet bör slopas permanent: 14 %

Ja, amorteringskravet bör pausas tillfälligt: 21 %

Nej, amorteringskravet bör vara kvar: 41 %

Vet ej/ingen åsikt: 25 %

Om undersökningen:

Undersökningen är genomförd av opinions- och marknadsundersökningsföretaget YouGov, på uppdrag av Nordnet. Under perioden 13-15 juni 2022 har sammanlagt 1007 intervjuer via internet genomförts med ett representativt urval av den svenska befolkningen avseende kön, ålder och region.

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm