Hoppa till huvudinnehållet

Välkända svenska börsbolag som gått i graven

I måndags gick betalteknikbolaget Invuo Technologies i konkurs. Hur vanligt är det att börsnoterade bolag går i konkurs i Sverige? Märks någon trend i antalet konkurser de senaste åren? Finwire har gjort en genomgång i nyhetsarkiven.

Invuo Technologies som alltså är det senaste exemplet på börsbolag att gå i konkurs avnoterades samma dag från Stockholmsbörsen, 8 oktober. Bolaget hette tidigare Seamless Distribution och bytte namn till Invuo i december 2017. Aktien började handlas på dåvarande Nya Marknaden, som numera heter First North, i maj 2006 och blev därefter uppflyttad till Stockholmsbörsen i juni 2012.

Listan på börsbolag som gått i konkurs visar dock på flera välbekanta bolagsnamn:

Lågprisflygbolaget Fly Me var populärt bland resenärerna, men ju fler avgångar som bolaget flög desto högre blev förlusterna och det slutade med konkurs.

Gruv- och prospektering är en riskabel bransch med flera konkurser som Dannemora Mineral och Lappland Goldminers. Northland Resouces investerade enorma belopp i Kaunisvaaragruvan utanför Pajala men gick överstyr med miljardskulder i konkursen i december 2014. Gruvverksamheten har nu återupptagits av det nya bolaget Kaunis Iron som inte är börsnoterat.

Egyptiern Refaat El-Sayed blev rikskänd på 1980-talet med Fermentas penicillinfabrik i Strängnäs. Fermentas storaffär med Volvo havererade när det visade sig att El-Sayed hade bluffat om sin doktorshatt. Hans försök till comeback med läkemedelsbolaget Hebi Health Care slutade med konkurs i december 2011.

Oljebolaget PA Resources var på sin storhetstid en av de större oljeproducenterna i Tunisien, men det slutade med konkurs. När textilföretaget Borås Wäfveri gick i konkurs 2010 hade bolaget varit börsnoterat i 25 år. Teknikföretaget Novacast och biomaterialbolaget Artimplant är andra exempel på bolag på Stockholmsbörsen som gått i konkurs.

HQ Bank kollapsade 2010 och efter att dotterbolaget HQ Bank i likvidation sålts till Carnegie återstod ingen rörelse i moderbolaget HQ. Aktien flyttades till Aktietorget och verksamheten bestod enbart av att driva process mot tidigare ansvariga i bolaget som finansmannen Mats Qviberg, revisionsfirman KPMG med flera. Mats Qviberg med flera friades av tingsrätten och HQ gick i konkurs då företaget inte kunde betala de stora rättegångskostnaderna som bolaget dömdes att betala.

Säkerhetsbolaget Panaxia slutade i en skandal med bokföringsbrott och förskingring, vilket i slutändan ledde till konkurs.

Slutsatsen är att konkurser är sällsynta på Stockholmsbörsen, det vill säga Nasdaq Stockholms huvudlista. Därför är det svårt att se någon trend om detta blivit vanligare eller mer sällsynt. Klart är att det förekommer oftare bland de mindre bolagen på marknadsplatser som First North och Spotlight, som tidigare hette Aktietorget.

Utvalda konkurser som vi minns: 

Datum Bolag Börs/marknadsplats
oktober 2018 Invuo Technologies Stockholmsbörsen
december 2017 HQ Aktietorget
december 2017 PA Resources* Stockholmsbörsen
augusti 2016 Phone Family First North
oktober 2015 Trustbuddy First North
mars 2015 Dannemora Mineral First North
december 2014 Northland Resources Oslobörsen
april 2014 Lappland Goldminers First North
augusti 2013 Artimplant Stockholmsbörsen
april 2013 Fly Me** First North
september 2012 Panaxia NGM Equity
december 2011 Hebi Health Care*** NGM Equity
mars 2011 Novacast Technologies Stockholmsbörsen
november 2010 Borås Wäfveri Stockholmsbörsen
*) PA Resouces avnoterades i januari 2016, trädde i likvidation i september 2016 följd av konkurs i december 2017

**) Fly Me bytte namn till FME Europe och avnoterades i november 2007 efter ett åtta månader långt handelsstopp. Konkursen skedde i april 2013.

***) Hebi Health Care avnoterades i september 2009 och gick i konkurs i december 2011

Henrik Öhlin, Nyhetsbyrån Finwire

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm