Hoppa till huvudinnehållet

Utdelningsaktier i rampljuset? Så hittar du rätt

Utdelningsaktier har varit satta på undantag under pandemin. Men med utdelningarnas comeback och en börs där vi kanske inte ska ha samma förhoppningar på att få kursrusningar likt de vi haft, så kan utdelningsstrategin bli strategin framför andra igen.

Det finns enkelt uttryckt två sätt att tjäna pengar på aktier; genom att kursen stiger och genom att bolaget ger utdelning till aktieägarna. Utdelning ges när bolaget har vinster som inte behöver återinvesteras i verksamheten.

Som bekant är fördelen med utdelningsaktier att du får en löpande inkomst som med fördel kan återinvesteras. Du kan äga aktier på ett mer passivt sätt och låta pengarna ”jobba” för dig. Du behöver inte tänka på att ”tajma börsen”, utan fokuserar på vilken utdelningspotential bolaget har. Därför passar utdelningsstrategin den långsiktiga lite mer passiva investeraren som vill ha en enkel och effektiv strategi.

Så bygger du en utdelningsportfölj

Utdelninsaktier är ofta stabila, välskötta och mogna, gärna lite tråkiga. Vilket också betyder mindre riskfyllda.

Kolla utdelningspolicys – hur stor andel av vinsten har bolaget som mål att dela ut?

Fokusera på att hitta bolag där utdelningen höjts regelbundet. En god historik borgar för att bolaget ger god utdelning även framöver.

Bolag som historiskt har höjt utdelningen flera år i sträck är exempelvis Castellum, med 23 utdelningshöjningar i sträck, Vitec, Wihlborgs, Hexagon, JM.

Kolla intjäningsförmågan – det är den som ligger till grund för bolagets förmåga att dela ut.

Klassiska sektorer där vi ofta hittar högutdelare är banker, där samtliga storbanker ger hög utdelning, samt telekom och fastigheter.

Att tänka på

Stirra dig inte blind på direktavkastningen. Direktavkastningen är utdelningen per aktie dividerat med aktiekursen. Är den siffran väldigt hög? Kolla att det inte bara beror på kursfall. Faller en aktiekurs ser direktavkastningen ut att vara högre.

Glöm inte övrig analys. Förstås behöver du titta på bolaget i sin helhet; hur ser finanserna ut? Konkurrenssituationen? Marginalerna? Vad har bolaget för potential framåt och finns något som talar för ökad tillväxt framöver?

Traditionellt har svenska börsbolag delat ut på våren, medan det i USA är vanligare med halvårs- eller kvartalsvisa utdelningar. Trenden mot att dela upp utdelningarna på fler tillfällen ökar även i Sverige. För utdelningsinvesteraren ger det ett jämnare kassaflöde. Exempel på bolag som delar ut halvårsvis är Atlas Copco, Axfood, Castellum, Ericsson, Tele2, Telia. Exempel på bolag som delar ut kvartalsvis är Autoliv, Creades, Kungsleden, SBB.

Förslag till utdelning ges i samband med att årsredovisningen presenteras. Förslaget klubbas sedan på stämman. För att vara berättigad till utdelning krävs att du står som bokförd ägare av dina aktier på den så kallade avstämningsdagen. Det är inget du själv måste hålla koll på, det sköts automatiskt. Avstämningsdagen brukar vara runt den andra bankdagen efter årsstämman.

Köpa innan utdelning? Det är bra att känna till att i och med att utdelningen avskiljs på utdelningsdagen går aktiekursen ofta ned med motsvarande summa, åtminstone i teorin. Det händer att aktien går ned mindre, men den kan också gå ned mer. Det gör det rätt poänglöst att köpa en aktie för att ta del av utdelningen för att sedan sälja av. Poängen med att investera i utdelningar är istället att äga aktierna långsiktigt och varför inte återinvestera utdelningarna för att boosta ränta på ränta-effekten.

/Frida

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
6 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2021-11-08 19:10

Tack mycket intressant ,berätta gärna mer i podden tillsammans med Alexander Gustafsson

Anonym
Anonym
2021-11-08 18:23

Två frågor som kanske är självklara för de flesta, men som jag började fundera över när jag läste denna utmärkta bloggtext: 1) Hur är det med val av konto-typ? Jag har förstått att KF-konto är mest praktiskt när det gäller utländska aktier. Men finns det någon fördel i valet mellan KF- och ISK-konto när det gäller svenska utdelningsaktier? 2) Jag ser ibland uträkningar där en viss portfölj med en viss direktavkastning ger en viss summa pengar, t.ex. 100.000 kr x 5% = 5.000 kr utdelning. Vanligen drar man också ut dessa uträkningar över 10-30 år, för att visa hur beloppen… Läs mer »

Anonym
Anonym
2021-11-08 10:54

Glöm inte Cibus Nordic Real Estate, som delar ut månadsvis.

Anonym
Anonym
2021-11-08 09:54

Hej Frida,
Dina goda råd är alltid lika intressanta att läsa😃👍
mvh Michael

Anonym
Anonym
2021-11-08 09:47

Finns ngn rekommenderad fond med utdelare?

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2021-11-08 12:59

Xact Högutdelande är väl typ populäraste ETFen i Sverige

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm