Hoppa till huvudinnehållet

Hur påverkar invasionen av Ukraina ekonomin? | Tradinghörnan

Det pågår ett invasionskrig i Ukraina; en humanitär katastrof för många människor. Det har också chockerat finansmarknaderna under inledningen av 2022. I detta avsnitt av Tradinghörnan pratar jag och Axel om effekterna detta krig har på börs och ekonomi.

Svenska börsen

Börsen avskyr osäkerhet och just nu råder det stora mått av osäkerhet – därför faller aktiemarknaden. För rent spontant så kan man konstatera att många svenska bolag är marginellt eller inte alls exponerade mot vare sig Ryssland eller Ukraina men ändå faller de. Fallet beror just på att det råder stor osäkerhet kring vad detta får för svallvågseffekt på globala ekonomin, tillväxten samt vilka humanitära kostnader det kan få. Tillgångar som är direkt kopplade till ryska ekonomin tappar kraftigt och även den ryska valutan.

Frågan man ställer sig som investerare är – hur ska jag blicka bortom kriget? Detta är en av de stora diskussionspunkterna vi har i samtalet. För börsen kommer högst troligt att bottna innan kriget har nått sitt slut. Vi tittar på vad marknaden prisar in i olika tillgångsklasser. Vad tror marknaden om räntehöjningarna i år och vad händer med inflationen?

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
3 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2022-03-07 14:05

Om Ryssland använder taktiska kärnvapen eller om Nato på annat sätt involveras i konflikten kommer börsen rasa till en helt annan nivå om den ens kommer finnas kvar åtminstone under överskådlig tid. Varför vågar inga ”börsexperter” försöka analysera det scenariot i en ekonomisk kontext. Vad hände med börserna under 2:a världskriget? Finns några lärdomar att dra? Denna tystnad lIknar snart ”elefanten i rummet”.

Anonym
Anonym
2022-03-07 08:48

Varför komma med detta inlägg, gammalt gäller inte idag

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2022-03-07 09:02

Hej Gunnar,

Kommer uppdatera detta inlägg löpande med hur läget utvecklar sig.
Tack för att du skriver.

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm