Hoppa till huvudinnehållet

Två budgetalternativ – så påverkas din privatekonomi

(Uppdaterad) Den 25 november ska regeringens budget röstas igenom i riksdagen – förutsatt att den får tillräckligt med stöd. Trojkan M, KD och SD har gått fram med ett eget budgetalternativ. Kolla själv vilka konsekvenser de två budgetförslagen skulle få för din privatekonomi.

Det finns flera likheter mellan de två budgetalternativen. I båda budgetarna sänks skatten på löneinkomster och pensioner. En stor skillnad är familjeveckan, som trojkan inte vill införa. Däremot kontrar man med ett förslag om tre dagars obetald lägenhet. En annan direkt skillnad är skatten på drivmedel, som M-KD-SD vill sänka.

Regeringens budget

Sänkt skatt på löneinkomst

Regeringen föreslår en förstärkning av skattereduktionen med 1320 kronor för 2022, vilket är 110 kronor i månaden. Hela reduktionen ges till den som tjänar från ca 22000 kronor om året. Sänkningen i förhållande till inkomst blir störst för låg- och medelinkomsttagare.

Skatten sänks också för den som idag tar emot sjuk- och aktivitetsersättning. I snitt beräknas skattesänkningen uppgå till 10000 kronor per år, eller 830 kronor per månad. Den som är mellan 25-27 år och har en ersättning på cirka 115000 kronor per år får en skattesänkning på 9370 kronor per år, räknat på en genomsnittlig kommunal skattesats.

Höjt tak i sjukförsäkringen

Taket föreslås höjas från 821 kr per dag till 1027 kr per dag. Det ska enligt regeringen också finnas större möjligheter att fortsätta en sjukskrivning även efter att det gått 360 dagar.

Familjevecka

Regeringen vill införa tre dagars extra ledighet per barn mellan 4 och 16 år, med sex dagar för ensamstående föräldrar. Ersättningen ska uppgå till 80 procent av lönen men med ett tak. Ersättningen är densamma som tillfällig föräldrapenning, även kallad vabb.

Höjt bostadstillägg

Höjning av taket från 7000 kr till 7500 kronor. Under 2020 gjordes en höjning från 5600 till 7000 kronor. Konsumtionsdelen i bostadstillägget höjs med 200 kr för ensamstående och 100 kr för gifta. Enligt regeringen innebär det 450 kr mer i plånboken varje månad.

Enklare få förtidspension

Särskilda regler ska införas i sjukförsäkringen för dem som har 5 år kvar till riktåldern för pension. Man ska kunna få ekonomisk ersättning och slippa ta ut ålderspension för tidigt.

Fler diesel- och bensinbilar får betala högre skatt

Mer pengar som ska betalas ut till de som sökt klimatbonus. Sänkt utsläppsgräns för när den förhöjda fordonsskatten för nya lätta fordon med höga koldioxidutsläpp tas ut och skärpta utsläppskrav för att få klimatbonus. Borttagna begränsningar för företag att ta del av bonusen.

Budgeten från M, KD och SD

Sänkt skatt på drivmedel

En faktor som tydligt särskiljer de två budgetalternativen är drivmedelsskatten. Den vill M-KD-SD sänka med 50 öre per liter från den 1 maj 2022. Det kan ställas mot regeringens budget, där utsläppsgränsen ju sänks för när fordon med höga koldioxidutsläpp ska börja betala högre skatt.

Sänkt skatt på löneinkomst

De tre partierna går fram med ett stärkt jobbskatteavdrag, som ger något mer sänkt skatt än vad regeringens skattesänkning ger. Här handlar det om sänkt skatt per år med cirka 1700 kronor för den som tjänar 22000 kronor i månaden, jämfört med regeringens förslag på 1320 kronor. Skattesänkningen ska gälla från en inkomst på 9000 kronor i månaden. Effekten av skattesänkningen blir störst vid lägre inkomster, vilket även gäller för motsvarande förslag i regeringens budget.

Regeringsalternativet föreslår sänkt skatt för personer som tar emot sjuk- och aktivitetsersättning, och M och SD säger nu att skatten kommer att sänkas för denna grupp även med oppositionsbudgeten.

Sänkt skatt för pensionärer

Även pensionärer får sänkt skatt i M-KD-SD-budgeten. Det handlar om cirka 1800 kronor i månaden för en pensionär med en inkomst på 13000 kronor i månaden, enligt budgeten.

Höjt bostadstillägg för pensionärer

Bostadstillägget höjs för pensionärer med 200 kronor för ensamstående och med 100 kronor för sammanboende. I regeringens budget höjs taket för bostadstillägget samt konsumtionsdelen i bostadstillägget, vilket enligt regeringen innebär en höjning med 450 kronor i månaden för den som når taket.

Obetald ledighet för föräldrar

Regeringen har som bekant lagt ett förslag om en extra familjvecka, med möjlighet för föräldrar att ta ut sex dagars extra ledighet per åt till föräldrar, med tre vardera för familjer med två föräldrar. Ersättningen är motsvarande vabb-ersättning. Trojkan M-KD-SD föreslår också tre dagars extra ledighet per förälder för barn i åldrarna 6-16 år, men det handlar om obetald ledighet. I budgeten skriver M-KD-SD att ”familjeveckan införs ej” och att samma medel istället ska läggas på att förstärka ”kampen mot brottsligheten”.

/Frida

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
2 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2021-11-24 14:44

Hmmm… kommentaren försvann… hur är det egentligen med skattesänkningen för oss med sjukersättning? Enligt Oskar Sjöstedt (Sd) ska den inte påverkas, enligt Magdalena Andersson lät det som ”delvis” och här står det att den försvinner helt med m+kd+sd-förslaget. Vad stämmer egentligen?

Anonym
Anonym
2021-11-24 14:37

Hur är det nu med skattesänkningen för oss med sjuk- och aktivitetsersättning? Enligt Oskar Sjöstedt (Sd) påverkas den inte i m+kd+sd-förslaget, enligt Magdalena Andersson lät det som ”delvis” och enligt den här artikeln försvinner sänkningen helt? Lust att förklara?

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm