Hoppa till huvudinnehållet

Tips i sura börstider

Femte dagen med börsfall i coronaskräckens spår. Hur ska man tänka i dessa tider? Kan man rentav dra nytta av fallet?

För det första är det viktigt att ha i åtanke att börsen gått enormt bra både under fjolåret och i inledningen av 2019. Nu är dock årets uppgång utraderad, men med tanke på den fina avkastning vi har i ryggen finns förstås fallhöjd.

Om börsen kommer att fortsätta rasa, om detta är ett hack i kurvan eller början på en krasch går det bara att ha en åsikt kring. Jag tycker att man ska vara beredd på en period med bakslag, åtminstone tills vi vet hur många kvartal som ”går förlorade” för tillväxten och för bolagen. Corona har orsakat stora störningar i ekonomin, och det kommer få konsekvenser.

Men det är inte givet att det handlar om en total börskrasch på längre sikt.

Ett perspektiv man skulle kunna anta är hur regeringar och centralbanker kommer att agera för att motverka de negativa konsekvenserna av corona. Idag gav Hongkong besked om att man delar ut så kallade helikopterpengar till befolkningen. Centralbanker i tillväxtländer har utrymme att agera med räntesänkningar, och kanske att det även får Fed att agera med fler sänkningar. Med dessa stimulanser skulle tappet kunna mildras, även om det förutsätter att produktion och konsumtion så sakteligen kommer igång igen.

Man bör dock vara beredd på en skakig börs framöver på kort sikt. Här är mina tips till sparare i sura tider:

Rätt pengar på rätt plats

Sparar du långsiktigt tycker jag inte man ska försöka gå in och ur marknaden. Satsa på att månadsspara, så att du per automatik köper in dig vid olika tidpunkter och kan dra nytta av att komma in på lägre nivåer.

Se därför till att det är långsiktigt sparande du har på börsen.

Bara pengar du har råd att förlora

Det här hänger ihop med långsiktigheten igen. Sparar du på lång sikt har du råd med nedgångar, förhoppningsvis växer ändå pengarna i det långa loppet. Och igen – sparar du långsiktigt kan du se börsfall som köplägen.

Sälj av kortsiktiga pengar

Buffertsparande, sparande till resan eller vad det nu kan vara hör absolut inte hemma på börsen. Coronaviruset visar varför – det kan alltid dyka upp svarta svanar, händelser som är svåra att förutsäga och som kan orsaka kursfall.

Förstå vad du köper

Det finns en mängd produkter som försäkrar om att du skyddar mot börsfall. Ett exempel är hedgefonder. Med hedgefonder är en brokig samling olika strategier, ofta till hög avgift. De senaste perioderna av nedgång, exempelvis hösten 2018, levererade de inte enligt sitt grundläggande uppdrag; avkastning oavsett marknadsläge. Och det finns en uppsjö olika fond i fonder och blandfonder, så kallade ”paketerade” produkter, som gärna vill sköta balanseringen åt dig till en inte sällan hög avgift. Jag tycker det är bättre att välja mer transparenta och enkla produkter med låg avgift. Se nedan.

Bygg krockkudde

Det är framför allt i sparandet på medellång sikt du kan behöva justera risken, om du känner att aktieandelen är för hög i nuläget. Korträntefonder ger just inget alls men är transparenta till låg avgift och kan fungera som parkering i sparandet på medellång sikt. Företagsobligationsfonder, eller fonder som kombinerar statspapper och företagsobligationer, kan också vara en idé. Jag gillar Spiltans räntefonder.

Ett sätt att skapa inbyggd krockkudde på sikt är att satsa på högutdelande bolag, där utdelningen delvis kan väga upp för eventuella kursfall. Banker, telekom och fastigheter är klassiska högutdelare, även om jag skulle vara försiktig med den senare kategorin nu.

ETP:er

För den aktive spararen finns det börshandlade produkter, ETP:er, som kan dra nytta av en nedgång i exempelvis OMX30.Bearprodukter stiger när börsen faller, och är alltså ett bet på fortsatt nedgång. Med detta komplement går det alltså att skapa ett skydd för portföljen. Så kallade bear-produkter passar bäst för att äga under en kort period, eftersom de återställer hävstången dagligen. Minifutures har en annan hävstångsstruktur och är därför mer lämpliga om man vill äga under en liten längre tid.

Med ETP:er behöver du se upp. Instrumenten är komplexa och passar den erfarne investeraren. Det krävs att du verkligen förstå produkten och risken.

Guld är i princip den enda tillgång som stigit under börsdramatiken de senaste dagarna. Jag tycker det bästa sättet att exponera sig mot guld är via börshandlade produkter som följer spotpriset. Då får du en direkt exponering mot guldpriset och får ingen operativ risk så som finns i rena, ofta svåranalyserade, guldbolag eller i guldfonder (som därtill också ofta är dyra). Men tänk på att guld inte är en säker hamn, även om det ibland benämns så. Det är helt enkelt en tillgång som precis som alltid annat innebär ett stort risktagande, men den korrelerar inte med börsen, och det är det man vill åt. Samma risker som finns i bear-produkter finns i ETP:er med guld som underliggande. Det handlar om komplexa produkter som du behöver förstå ordentligt.

Hur agerar du i börsfallet?

/Frida

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
3 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2020-02-26 11:03

Eftersom allt jag har på börsen är långsiktigt, kanske så långsiktigt att jag aldrig kommer att avyttra det då jag enbart utnyttjar utdelningen, så gör jag inget annat än köper. Det är när “blodet flyter på gatorna” man ska köpa sig aktier och fonder. Vi är inte där än men jag småköper i alla fall;-)

Anonym
Anonym
2020-03-01 08:50

Jag gör ingenting. Säljer ingenting men köper heller inte något extra.

Anonym
Anonym
2020-04-06 20:28

ja ja är ju mera inressead av vad den statliga planen är det är ju igen tvekan om att det skatt utag som regeringen löven gort är den direkta orsaken till den ekonomiska problematiken sverige har i dag och detta viruset är den den sista spiken i kistan