Hoppa till huvudinnehållet

Stark tillväxt av sportsbetting i USA

Sportsbetting har haft det tufft under coronapandemin med många inställda matcher men återhämtningen har varit riktigt stark på sistone, visar färsk statistik. Fler amerikanska delstater ser också ut att vara på gång med legalisering av sportsbetting.

Enligt statistik över delstater för augusti så har utvecklingen varit explosiv med tillväxttakter kring 100 procent jämfört med julisiffrorna. Se statistik sist i artikeln. Bolag med hög exponering mot USA har dock haft en vitt skild utveckling den senaste månaden, visar en genomgång som Finwire gjort.

Förutom den generellt kraftiga tillväxten var den senaste öppningshelgen inom amerikansk fotboll, NFL, jämförbar med en Superbowl, enligt Draftkings sportbokschef.

En viss förändring har samtidigt skett i typen av spel, vilket bör uppmärksammas. Det är betting medan matchen är igång, så kallad in-play betting som fått ett uppsving och det särskilt på basketsidan. Detta ökar förstås möjligheterna att öka antalet speltillfällen.

Det har kommit flera nyheter den senaste månaden kopplat till Draftkings. Det är också den aktie i jämförelsen som gått bäst under den aktuella tidsperioden. Sportkanalen ESPN har slutit flerårsavtal med Draftkings för integrering i dess digitala plattformar. Bolaget har också ingått ett exklusivt, flerårigt avtal med NFL-laget New York Giants, vilket gör Draftkings till den officiella operatören däribland gällande sportbetting.

Vad gäller delstaten Colorado specifikt så har Draftkings ökat sin närvaro genom öppnandet av deras sportbok hos Mardi Gras Casino och ett avtal med basebollklubben Rockies.

Kanske ska man heller inte underskatta det faktum att basketlegendaren Michael Jordan avser bli delägare i bolaget och även bli rådgivare i styrelsen.

För närvarande är Draftkings verksamma i nio amerikanska delstater, men har förhoppningar om att än fler ska legalisera sportsbetting. Tennessee, Virginia och Michigan är stater som just nu har godkänt lagstiftning, men som ännu inte har gett ut spellicenser.

Även Kambi har haft en god kursutveckling den senaste månaden. Kambi utvecklar sportbok som flera operatörer använder sig av, bland annat Draftkings, Penn National och Rush Street Interactive. Noteras kan att Kambi har 28 procent av intäkterna från den amerikanska marknaden, alltså inte lika högt exponerat som nämnda Draftkings med fyra av fem spelkronor därifrån.

I jämförelsen är det två bolag som till fullo är inriktade på den amerikanska marknaden. Det är Penn National och Golden Nugget Digital där den senare dock inte är börsnoterade.

Penn National Gaming har just nu medvind både vad gäller verksamheten och aktiens utveckling. Bolaget lanserade nyligen appen Barstool Sportsbook. En intressant jämförelse är nedladdningsstatistiken kring denna. Appen fick 29 000 nedladdningar inom två dygn, vilket kan jämföras med Draftkings app med 4 000 nedladdningar efter sin första helg. Den lanseringen skedde dock redan 2018 och mycket har hänt på marknaden sedan dess.

Penn National Gaming haussades av Bank of America inför lanseringen. Banken menar att Penn är den mest välpositionerade landbaserade operatören just nu. Morgan Stanley pekade dock samtidigt på att aktiemarknadens förhoppningar på såväl Penn National och Draftkings var uppskruvade och nedgraderade för ett tag sedan båda bolagen till jämvikt från tidigare övervikt.

Kindred fortsätter också sin expansion i USA och senast genom att teckna avtal med Penn National Gaming om Kindreds varumärke Unibet. Detta ger Kindred tillgång till spelmarknaderna i delstaterna Ohio och Illinois för både online vadhållning och online spel. “Vi fortsätter på vår resa mot det som vi är övertygade om kommer bli världens största spelmarknad”, sade Kindreds vd då. Bolaget har tidigare etablerat sig i de amerikanska delstaterna New Jersey, Pennsylvania och Indiana.

Kindred Group kommer att fortsätta att utöka sin närvaro i USA och detta bland annat med en koppling till tidigare nämnda Kambi. Kindred avser nämligen att använda Pala Interactives digitala spelplattform och integrera den med Kambis sport betting-plattform.

Nyligen gick Betsson ut med att de tänker konkurrerar med Kambi på den amerikanska marknaden. ”Vi har enorm respekt för Kambi och vi är riktigt imponerade av deras produkt. Men vi kan säga att vi redan går head-to-head med dem på några av våra marknader och vi hanterar olika kundpreferenser”, sade vd:n i samband med detta och tillade: “Vi vet att produkten vi har är mycket konkurrenskraftig mot deras och tillgodoser olika behov för kunder”.

BolagProcent exponering mot USAKursutveckling 1 månad, procent
Draftkings8043
Penn National Gaming10024
Kambi2816
Kindreduppgift saknas9
GAN88-27
Flutter22-28
Golden Nugget Digital100Onoterat

Månadsstatistik som nämndes i början av artikeln: Först ut att redovisa augustisifforna var Indiana med en uppgång på 138 procent till 169 miljoner dollar lagda bets. I New Jersey var uppgången 112 procent till 668 miljoner dollar. För Pennsylvania handlade det om en ökning med 121 procent till 365 miljoner dollar. Colorado har inte nått de andra delstaternas nivå men ökade ändå 117 procent till 128,6 miljoner dollar.

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm