Hoppa till huvudinnehållet

Boräntor mot 5 procent – men är vändningen för långa boräntor här?

Landshypotek och SBAB sänker räntorna på bolån med längre bindningstider. Är vändningen för längre bolåneräntor här? Samtidigt kröp de rörliga snitträntorna upp ytterligare i oktober och är på väg mot 5 procent.

Om detta resonerade jag i Dagens industri.

Bundna bolåneräntor påverkas mer av det allmänna ränteläget, eftersom det påverkar bankernas finansieringskostnader. Och det allmänna ränteläget påverkas i sin tur i hög utsträckning av vad den amerikanska centralbanken gör. Där tyder väldigt mycket på att räntetoppen är nådd, vilket alltså får betydelse för svenskarnas bundna bolåneräntor.

Tittar vi på snitträntorna för oktober kan vi se att de rörliga räntorna steg något jämfört med september. Riksbanken höjde styrräntan mot slutet av september, vilket fick genomslag på bolåneräntorna. Ökningarna är dock förhållandevis beskedliga, vilket kan förklaras av att många banker och bolåneinstitut tagit ut den då väntade septemberhöjningen i förväg.

Snitträntor oktober (3 mån):

Skandia: 4,54 %

Ikano Bank: 4,72 %

Handelsbanken: 4,72 %

Danske Bank: 4,73 %

Landshypotek: 4,74 %

SEB: 4,76 %

Swedbank: 4,77 %

Länsförsäkringar: 4,82 %

Hypoteket: 4,85 %

SBAB: 4,88 %

Nordea: 4,90 %

Stabelo: 4,94 %

Källa: Compricer, snitträntor i oktober.

Även Nordnet erbjuder bolån, och det till konkurrenskraftiga räntor. Nordnet finns inte med i Compricers lista eftersom bolåneerbjudandet riktar sig till Private Banking-kunder. Här ligger räntan på mellan 4,15-5,56 procent beroende på sparkapital. Läs mer här.

Nordnet har också ett samarbete med Stabelo.

Storbanker mer förhandlingsvilliga

Man kan konstatera att det är lite ”upp och nedvända-världen” jämfört med hur det såg ut när räntorna var låga. Då erbjöd nya spelare, bolåneutmanare, betydligt lägre ränta än de stora spelarna. Nu ligger Skandiabanken bäst till i oktober, och näst bäst ligger Ikano och sedan Handelsbanken.

Storbankerna har muskler att tumma på marginalerna för att hävda sig i konkurrensen. För konkurrensen har ökat när hushållen lånar allt mindre och man måste slåss mer om bolånekunderna. Med det sagt, så är det tydligt att storbankerna kan ta igen lägre bolånemarginaler med högre intjäning på inlåningen, det vill säga på sparkontona.

Tips till dig som bolånetagare

Nu kan vi se vändningen för bundna bolåneräntor, i och med att räntetoppen tycks vara här för de stora centralbankerna. Det är bra att veta om man nu skulle fundera på att binda.

Det är dock svårt att generellt sett argumentera för bunden bolåneränta just nu. Den absoluta merparten av räntehöjningarna är gjorda och vi kommer att få se räntesänkningar, kanske redan under andra halvan av 2024.

Konkurrensen mellan bolåneinstituten har ökat – utnyttja det! Låntagarna blir färre i högränteläget och på den svala bostadsmarknaden. Det gör bankerna mer förhandlingsvilliga för att locka och behålla kunder. Visst har bolåneräntorna ökat kraftigt, men man ska inte betala mer än man behöver.

Se snitträntorna som en utgångspunkt eller en riktlinje vilken ränta du ska sikta på. Har du ett stort lån, men är en stabil kund så ger du banken god intjäning – och bör därför få en ränta bättre än snittet.

Gå INTE med på att flytta ditt sparande och din pension till sämre villkor för att få några punkters lägre bolåneränta! Det är det absolut inte värt.

Snart kommer det bli krav på att bankerna kommer att behöva ge ut amorteringsunderlag digitalt – ett effektivt verktyg i förhandlingen.

/Frida

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
2 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Den fete
Den fete
2023-11-13 18:49

Ja men nu kommer vintern.. Det blir kallt och el priset bör ju stiga då.
Det gör ju då att inflation är tillbaka med skenande räntor…
Ja vi får se man har ju inte för att förhindra energi bristen

Tom
Tom
2023-11-13 11:49

varfor så dyr ränta om man inte har 2,5 mill i sparkapital ?

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm