Hoppa till huvudinnehållet

Skynda er – 2 miljarder pensionskronor har försvunnit

2 miljarder kronor. Så mycket har nu hunnit försvinna i pensionsavgifter sedan regeringen lovade riksdagen att återkomma med förslag på hur ett maxtak för flyttavgifter kan införas på pensioner.

Som många er vet har vi jobbat intensivt för att få politikerna att förstå värdet av en effektivare flytträtt för pensioner, och att denna måste ske med hjälp av ett avgiftstak. I november förra året ratade riksdagen regeringens alldeles för lama förslag, som vi kritiserat starkt, och ställde krav på regeringen att snarast möjligt återkomma med skarpare förslag. Rent formellt röstades regeringens otillräckliga förslag igenom, bland annat för att få vissa skattebitar på plats.

Finansdepartementet uppmanades som sagt att återkomma med skarpare förslag, närmare bestämt ett förslag på avgiftstak och hur man i lagstiftningen kan särskilja fondförsäkring och traditionell livförsäkring. I den sistnämnda drabbas sparare av en flytt, i den förstnämnda inte.

Det här var definitivt en seger för spararna! Men vissa farhågor fick jag ändå. Hur lång tid kommer det dröja innan de skarpare reglerna finns på plats?

Därför lanserade vi Flytträttsklockan.

82 kronor – varje sekund

Den finns här på Nordnetbloggen, och den mäter hur många dagar, timmar, minuter och sekunder det gått sedan regeringen lovade återkomma med skarpare lagstiftning, tills den är på plats. Men – den mäter också hur mycket pengar spararna under samma tid betalat i skalavgifter för fond- och depåförsäkring inom den individuella tjänstepensionen.

Och facit är nu alltså att det har gått 280 dagar sedan regeringen uppmanades att återkomma med skarpare regler. Och under den tiden har 2 miljarder kronor försvunnit från spararna i avgifter.

Det vet vi, eftersom vi tagit reda på hur mycket pengar som förvinner i pensionsbolagens skalavgifter inom fond- och depåförsäkring i den individuella tjänstepensionen varje sekund; 82 kronor. I sekunden! Varje minut är det cirka 5000 kronor som lämnar spararna och varje timme 300 000 kronor. På en dag har 7 miljoner kronor försvunnit och på en vecka cirka 50 miljoner kronor. Ned i pensionsbjässarnas fickor.

Klockan tickar

Det säger sig självt att intjäningen på de här skalavgifterna skulle minska drastiskt om spararna fick möjlighet att flytta sina pensionspengar till alternativ med lägre avgifter – till en rimlig flyttkostnad.

En rimlig flyttkostnad är 500 kronor, enligt ett förslag från Nordnet. Finandepartementets förslag på en kostnad motsvarande 600 kronor är dock fullt rimligt. Det viktiga är att avgiften inte tas ut som en andel av kapitalet.

Men politiska processer och lagstiftningsarbete tar tid. Förslaget var under våren ute på remiss, och fick som väntat skarp kritik från de stora spelare som idag håller sparare inlåsta.Det är starka krafter som vill kasta det nya förslaget på soptippen.

Klockan tickar.

/Frida

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
1 Kommentar
Nyast
Äldst Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2020-08-21 14:35

Att det överhuvudtaget har tillåtits!!

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm