Hoppa till huvudinnehållet

Skyhög aktivitet – det här köper spararna i rallyt

Det är skyhög aktivitet bland spararna efter Biden-vinst och vaccin-eufori. Aktiviteten slår rekord och har under de senaste tre dagarna inte varit så hög sedan den panikslagna turbulensen i mars. Men nu råder optimism. Det här köper och säljer spararna just nu.

I måndags, dagen då den stora vaccinnyheten kom, uppmättes med råge det högsta antalet affärer under en handelsdag någonsin i Nordnets historia. Då gjordes 442000 affärer. Det tidigare rekordet är från 12 mars och låg på 395000 trades på en dag. Det var då turbulensen var som värst och en dag då OMXS30 rasade med över 10 procent. Också idag och i tisdags låg antalet affärer på höga nivåer – totalt har det gjorts över en miljon affärer på tre dagar. Det tangerar den högsta noteringen någonsin, som också är från mars i år.

Optimism råder

Det säger en hel del. Det är en optimism där ute, mycket står rätt i investerarnas ögon. Biden som president men republikansk senat, vaccin och fortsatt enorma stimulanser från centralbanker och regeringar. Med vaccinet har vi också sett en kraftig sektorrotation, där coronaförlorare som flyg och hotell under dessa dagar plötsligt blivit vinnare. Många vill hänga med i den här rotationen.

Sektorrotation – coronaförlorare köps

Tittar vi nordiskt har spararna under dessa tre intensiva dagar köpt läkemedel och flygaktier. Den allra mest nettoköpta aktien nordiskt på Nordnets plattform är Pfizer, som ju som bekant är det bolag som kom med den glada vaccinnyheten i måndags. Vi hittar också SAS, som tillsammans med andra flygaktier steg kraftigt i måndags på förhoppningar om att verksamheten kan återgå till ett läge som åtminstone påminner om det tidigare normala. Dessutom finns förhoppningar om att SAS kan dra nytta av de stora ekonomiska utmaningar som Norwegian möter nu.

Mest nettoköpta aktier bland Nordnets kunder (nordiskt):

Mest nettosålda aktier bland Nordnets kunder (nordiskt):

Tittar vi på hur de svenska spararna placerar så hittar vi även här Pfizer. Men också SAS, som seglat upp som en slags favorit för spekulanter. Det talas om en enorm rotation mot cykliskt efter vaccinnyheten, men spararna satsade under dessa dagar fortsatt på tillväxtbolag i form av gamingbolagen. Det här är aktier som pressades under måndagen och tisdagen, när det talades om att ”gårdagens vinnare nu blir morgondagens förlorare”. Nedgången fick spararna att köpa mer, och aktierna var extremt omsatta dessa dagar.

Mest nettoköpta aktier bland Nordnets kunder i Sverige:

Mest nettosålda aktier bland Nordnets kunder i Sverige:

Banker säljs

Men banker vågar inte spararna köpa dessa dagar, det är en trend vi ser både nordiskt och bland svenska sparare. Här ser det ju inte ut att bli de kreditförluster som man befarade när turbulensen var som värst i våras, samtidigt som Finansinspektionen nu öppnar dörren för utdelningar nästa år. Ändå åker bank ut ur portföljerna dessa dagar. Man vågar helt enkelt inte köpa den här typen av aktier, virusspridningen pågår fortfarande och ett vaccin kan dröja innan vi håller det i våra händer.Samtidigt är räntorna låga, vilket inte är till bankernas fördel, och konkurrensen tilltagande. Under dessa dagar pressades ju också Nordea rejält av att Sampo kanske säljer av sitt innehav i banken. Vi ser också att H&M säljs av efter att ha stigit rejält på vaccinnyheten.

Är sektorrotationen bestående?

Jag tycker det är klokt av spararna att inte dra alltför drastiska växlar på den omtalade sektorrotationen där tidigare förlorare blir vinnare. Det har varat några dagar nu, men vi vet inte hur bestående den här. Jag tror absolut att vi kan se att skillnaden mellan värde- och tillväxtbolag kan minska, men välskötta tillväxtbolag lär fortsätta att gå bra. Dessutom hänger väldigt mycket på vaccinet nu. Kommer det någon negativ nyhet om distributionen eller dess effektvitet, eller att folk tvekar att vaccinera sig, så kan fokus ganska snabbt hamna på tech igen.

Hur placerar du i dessa tider?

/Frida

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer