Hoppa till huvudinnehållet

Så hanterar du volatilitet – Börspsykologi

För att lyckas långsiktigt på börsen behöver man vara införstådd med och förberedd på att din portfölj kommer svänga. Är du inte förberedd så finns det risk att du agerar i affektion och säljer bort dig. Här kommer några tips för att lyckas ha is i magen när du behöver det som mest.

Aktier pendlar kring sitt “rimliga aktiepris”

Det går inte att säga exakt vad ett företag objektivt ska vara värt – trotts detta så behöver du som investerare försöka bygga dig en uppfattning om just detta. Enklaste (och i många fall bästa) är att använda en proxy för det Fundamentala värdet. Det kan vara att kolla på vinsten eller det fria kassaflödet som genereras. Oavsett vad du kollar på så kommer du aldrig hitta ett perfekt mått, men som Buffett brukar säga; “Du behöver inte en våg för att avgöra om någon är överviktig”. De bästa investeringarna är företag där du med konservativa antaganden ändå kan tydligt se hur mycket pengar företaget kommer tjäna framöver. Detta illustrerar jag med den blåa linjen ovan.

Nästa steg är att förstå att vägen dit sällan är rak. Investerare kommer pendla mellan optimism och pessimism genom hela resan. Detta illustreras med den gula linjen som är den faktiska aktiekursen i ett stort svenskt stabilt bolag senaste 10åren.

Jag skippar att skriva vilket företag för det är inte svårt att hitta “förklaringar” till varför kursen har reagerat som den har gjort längs med resan. Förklaringar skrivna av aktieägare som köper och säljer och därmed projicerar sina åsikter genom att aktiekursen rör sig upp och ner. Poängen är att som investerare försöka se förbi detta och alltid fokusera på företagets fundamentala värde.

Det är lätt att kolla aktiekursen…

… men det är svårt att få ut någon vettig information från den. Aktiekursen på kort till medellång sikt är mer en reflektion över marknadens sentiment, detta kan man försöka tolka med hjälp av teknisk analys och sedan spekulera i vart priset ska härnäst.

För dig som planerar att investera i aktier över längre tid gör bäst i att fokusera på företagets fundamentala värde och sen kollar på aktiekursen för att avgöra om det är billigt eller dyrt. Då kan du använda kortsiktiga kursrörelser till att bli bra köp- och eventuella sälj tillfällen. Utgångspunkten för att detta ska fungera för dig är bara om du fokuserar på fundamentala värdet.

Var inte reaktiv

Det finns ett riktigt bra sätt att utvärdera dig själv på om huruvida du har gjort din aktieanalys tillräckligt väl – upplev ett kursfall i en aktie som du äger! Om du har gjort en tillräckligt bra analys och tydligt ser att det fundamentala värdet är bra mycket större än vad aktiekursen och därmed marknaden tror så har du ett fantastiskt köptillfälle. Det betyder att du behöver vara lite contrarian och agera emot vad marknaden tror, det är inte lätt och kräver att du har en övertygelse i företaget som du investerat i.

Det kan också vara så att marknaden har rätt ibland, företagets framtida fundamentala värde har minskats kraftigt och kursfallet är befogat. Då finns det anledning för dig att sälja och gå vidare. Det finns ingen anledning att ha någon stolthet och det sista du vill säga till dig själv är “jag säljer så fort den har återhämtat lite bara”. Utan ta förlusten och gå vidare – alla investerare gör dåliga aktieaffärer. Det som skiljer en bra från en medioker investerare är hur väl man hanterar sina dåliga investeringar. Men än en gång – utgångspunkten för att du ska kunna agera rationellt är att ha en uppfattning om företagets fundamentala värde.

Investeringar kräver tålamod

Är du övertygad om att företagets fundamentala värde är bra mycket högre än aktiepriset så är det köpläge. Det kommer fortfarande kräva att du har tålamod att äga dina aktier både genom framgång och motgång kursmässigt. Aktier kommer som bekant att svänga. Är du inte införstådd med detta ännu så kommer du förr eller senare bli det. I vissa fall så kan det till och med ta flera år av stiltje innan marknaden också ser samma värde som du ser.

Poängen är att testa din egen övertygelse. Om företagets värde är stabilt men aktiepriset faller då borde du bli övertygad om att köpa mer. Blir du inte det, ja då finns det kanske anledning att gräva lite djupare och se om du hittar något som du missade när du analyserade företaget.

Tips för att bli en bättre investerare

  • Fokusera på det fundamentala värdet
  • Använd över- & underreaktion till din fördel, snarare än att vara reaktiv
  • Bygg övertygelse och ha tålamod genom sämre tider

Tips på mer kunskap

För den som tycker volatilitet är jobbigt så kan diversifiering hjälpa. Hur man ska resonera kring att ha många aktier i portföljen eller bara några få skriver jag mer om här.

Alexander Gustafsson
Investeringscoach på Nordnet

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm