Diversifiering är en underutnyttjad kraft

Diversifiering är en underutnyttjad kraft. Anledningen till det är att många har stark tilltro till den egna förmågan att korrekt prognostisera framtiden. Istället för att försöka tajma riktningen i olika marknader skulle de flesta må bra av att äga en väldiversifierad portfölj.

Diversifiering med olika tillgångar

Aktier och fonder är den vanligaste ingrediensen i de flesta investerares portfölj men korrekt diversifiering breddar sig ännu mer. Bygga portföljer bestående av flera distinkta tillgångsslag har hamnat i skymundan. Ambitionen är att sänka risken i en portfölj och för att ge en högre riskjusterad avkastning.

Att det alltid sänker risken talar för att alla skulle vilja använda det. Att det ofta höjer avkastningen är uppenbarligen inte ett lika attraktivt argument. Många väljer att koncentrera sitt sparande i enskilda marknader och värdepapper (ofta svenska) i hopp om att överprestera en passivt sammansatt portfölj.

Som investerare är det bra att ha gott självförtroende och risktagande är spännande. Ju mer vi läser, desto mer övertygade tenderar vi att bli om att våra insikter kommer att översättas till hög avkastning.

Men det finns ett problem.

Andra investerare läser också. Och många andra agerar snabbare än vi. Det gör att informationen vi tänkt konvertera till framtida vinster ofta redan är läst, färdiganalyserad och agerad på av snabbare spelare i marknaden. Konsekvensen blir att det mesta är inprisad information när du ska agera.

Så förlika dig med insikten att framtiden är extremt svår att spå och sprid dina risker. Det ökar dina chanser att pricka in världens bäst presterande marknader och det är det absolut bästa proaktiva försvaret mot negativa överraskningar. Dessutom är diversifiering det enda sättet att sänka risken gratis. Utnyttja det.

Riskspridning

I detta inlägg har jag samlat 4 smarta tips för att sänka risken i din portfölj. Så börja bygg din diversifierade portfölj idag för att säkerställa god möjlighet till riskjusterad avkastning framöver.

Läs mer här.

Antal aktier och fonder i portföljen

Min poäng är ju att du ska sprida dina risker genom att ha tillgångar utanför aktiemarknaden. Samtidigt som det givetvis är en bra idé att också ha aktier över tiden. På lång sikt är det bra att ha en stor del av portföljen i aktier, så glöm inte heller att risksprida dig korrekt i din aktieportfölj.

I detta inlägg ger jag en bild av hur många aktier som är bra att ha i portföljen.

Läs mer här.

/Alexander Gustafsson

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer.
Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer