Hoppa till huvudinnehållet

Nyckeln till bra riskspridning

Att ha en diversifierad portfölj, med bra riskspridning, ger möjlighet att fånga fler aktier som utvecklas starkt. Samtidigt är det ett bra och viktigt skydd mot kommande börsfall. 

Några tankar om risk

”Vad är en aktie som har gått ner -90%?”

Svaret är en aktie som föll med -80% och därefter föll med -50% till!

Som investerare på börsen behöver man oundvikligen hantera förluster. Det är kanske just förmågan att hantera och bemästra förluster som skiljer en medioker investerare mot en framgångsrik sådan.

Warren Buffett har sagt att första regeln när det kommer till investeringar är att aldrig förlora pengar och regel nummer två är att aldrig glömma den första regeln. Buffett menar inte att man aldrig ska göra en förlust, det är en omöjlighet att inte gå på dåliga investeringar. Utan snarare är hans andemening att man ska undvika göra substantiella och permanenta förluster av kapital. Buffett är en världsmästare på att investera men han förstår samtidigt att en av hans framgångsfaktorer är kort och gott att han har låtit kapitalet växa och ackumulerats över en lång tid. När större kapitalförluster uppstår så hämmar det ränta-på-ränta effekten.

Att tänka efter ett kursfall på -80% att; “Nu kan väl den här aktien inte falla mycket mer” är en farlig mental inställning. Även något som fallit kraftigt kan fortsätta falla, och saker sker sällan utan en anledning. Något är på tok i företaget som aktien speglar och Buffett sa det även bra gällande turnaroud bolag:

“Turnarounds seldom turn

Warren Buffett

Därför skickar jag med dig denna riskmatris, vilken uppgång som krävs procentuellt för att komma tillbaka till break-even efter ett kursfall. Som du kan notera så blir det exponentiellt jobbigare att återhämta sig ju mer en aktie tillåts falla.

Lärdomen blir att vara försiktig med att fånga fallande knivar på börsen. Det är en gammal floskel, men den existerar av en anledning. Förlustaktier tenderar att fortsätta vara förlorare och vinnaraktier tenderar att fortsätta vinna! Kolla gärna in videon ovan så resonerar jag lite mer kring flygbolaget Norwegian och kursnedgången där.

Risk kommer det alltid finnas i dina aktier. Genom att ha flera aktier i portföljen kan du sprida dina risker, här kommer några tankar kring riskspridning.

Några tankar kring riskspridning

Hur många aktier ska man ha i portföljen? Det finns inget exakt svar, men det finns några bra förhållningssätt att känna till.

I bilden ovan ser du en fiktiv portfölj med ett startvärde på 10 000 kr. Vi bygger portföljen likaviktad i 5 aktier, med andra ord 2 000 kr i vardera aktie. Givetvis hoppas och tror man alltid att ens aktier man väljer är nästa kursraket, men i praktiken så brukar de flesta aktier på börsen ge en medioker avkastning i linje med index. (Index är ju genomsnittet).
I vårt exempel säger vi att dina aktier ökar med 10%, men att du har en aktie som faller med -50%. Detta gör att din totala avkastning blir -2% för hela portföljen.

Hade du istället fördelat dina 10 000 kr på 10 aktier så hade förlusten minimerats och vi kan se att den totala avkastningen på portföljen ovan blir plus 4% istället.

Med andra ord så kan riskspridning minimera nedsidan.

Urholkar uppsidan

Tar vi samma exempel men att vår förlustaktie istället hade varit en vinnaraktie så noterar vi att riskspridning också urholkar potentialen på uppsidan.

Det är samma portföljer som tidigare men att den sista aktien istället stiger med 50%. Då märker vi att den mindre portföljen har en avkastning på 18% jämfört med den bredare portföljen som bara stiger 14%.
Båda portföljerna har ju en klar positiv avkastning och 14% är ju inte dåligt, inte med tanke på att den portföljen även gick plus 4% om det istället hade varit en förlustaktie enligt förra exemplet.

Diversifiering urholkar uppsidan på dina vinnaraktier, men skyddar portföljen som helhet mot nedsida.

Detta är kanske inte större nyheter för de flesta och intuitivt så hänger vi med på resonemanget. Nu tänkte jag vi ska kolla på lite mer extrema exempel istället.

Extrem riskspridning

Portföljen ovan fördelar dina 10 000 kr på 50 aktier där vardera får 200kr. För att göra det pedagogiskt så säger vi att alla dina aktier stiger likt börsen med 10%. Alla förutom en aktie som stiger med 1000%. Den totala avkastningen i portföljen ovan ser vi landar på 30%.

Givetvis önskar vi att alla våra aktier dubblar sig många gånger om, men i praktiken är de relativ få som gör det. Ibland kan det dessutom vara av externa anledningar som är svåra att räkna med på förhand.
Exempelvis om man köpte ett videomötes bolag som heter Zoom vid årsskiftet 2019/2020 och så plötsligt dök en pandemi upp och många tvingas jobba hemifrån och på distans.

Riskspridning kan faktiskt användas för att utsätta sin portfölj för serendipitet, en oavsiktligen positiv händelse. Författaren Nassim Taleb har populariserat i sina böcker fenomenet svart svan – oförutsägbara händelser. Ofta pratar han om risken på nedsidan med de svarta svanar som dyker upp, men likväl kan det ske på uppsidan.
Ofta är det just dessa svarta svanar som förändrar vår värld och poängen är att de är omöjliga att på förhand beräkna (för då är det ju inte oförutsägbart).

Genom att ha en bred portfölj med många aktier som du tror på (inte bara köpa många aktier, utan många bra aktier) så ökar du sannolikheten att drabbas av en positiv svart svan.

Extrem koncentration

Än en gång inser vi att om portföljen är väldigt bred, så kommer dina positiva svarta svanar att urholkas. I detta exemplet kollar vi på extrem koncentration och vad som händer med aktier som är kraftiga vinnare.

I första portföljen har du en aktie som stiger med 1000% det gör att portföljens totala avkastning blir 208%. I den andra portföljen visar jag vad som händer om en av dina aktier istället skulle halveras, och då ser du att du fortfarande har 196% i totalavkastning vilket givetvis är utomordentligt bra.

Du har en asymmetrisk vinst/förlust relation, där en aktie bara kan falla med -100% men teoretiskt kan den stiga hur mycket som helst.

Genom att erhålla en mångdubblare i portföljen så kan den väga upp ett katastrofalt utfall i resterande aktier. Svårigheten ligger givetvis i att hitta dessa mångdubblare, de växer inte på träd och det kräver både färdighet och en gnutta tur att snubbla över dessa aktier!

Gyllende medelvägen

Här kommer ett sista och kanske mer realistiskt exempel. Nu har jag konstruerat en portfölj på 30 aktier istället och det är olika vikt i portföljen. Kanske för att man tror mer på vissa aktier än andra eller bara som en konsekvens av tiden att några aktier stiger och några faller i portföljen vilket gör att de har olika mycket vikt.

I det första exemplet så ser vi att ditt största innehav halveras och den utgör 10% av portföljen. Samtidigt så stiger ditt minsta innehav med 1000% och gör att portföljen ändå är upp 24%.

I det andra exemplet så har vi en av de aktier du tror mer på som mångdubblar sig samtidigt som du går på en hel del nitar med kraftiga kursfall. Ändå har du fantastiskt avkastning på 74%.

I det sista exemplet så har jag kvar den mångdubblaren men samtidigt har då några andra aktier som går helt klart bra med 200% och samtidigt ännu fler förlorare. Tack vare den asymmetriska vinst/förlust-relationen så din portföljutveckling ännu bättre och ligger på 90%.

Slutsatser och reflektion

Jag kommer tyvärr inte kunna säga att “så här många aktier ska du ha i portföljen” för att få optimal riskspridning. Det finns nämligen inget exakt svar, men det finns några förhållningssätt att betrakta.

Lågt intresse = mer riskspridning

Om du inte planerar att försöka analysera enskilda aktier och inte är villig att lägga alltför mycket tid och energi på börsen så är det bättre med bred diversifiering. Då minimerar du nedsidan och kan låta dina pengar växa. Sikta på breda indexfonder.

För dig som stockpicker, räkna med svart svan

Om du tänker äga enskilda aktier så tänk på att oförutsägbara och osannolika händelser tenderar att hända oftare än vi tror. De påverkar vår omvärld både positivt och negativt och är orsaker till både mångdubblare och kurshalverare.
Utsätt din portfölj för serendipitet.

Hagelbössa (många aktier) eller Prickskytt (koncentration)

Vad är din inställning till risk och hur duktig är du på att analysera aktier är reflektionspunkter att fundera på införa att man ska bygga upp sin portfölj. Mer hagelbössa gör att du kan snubbla över mångdubblare som kan dra upp din totalavkastning. Har du en mer koncentrerad portfölj så får du mer ut av dina mångdubblare.
Svårigheten ligger i att hitta de där fantastiska aktierna som stiger kraftigt, men likväl kan du ha ambitionen att jaga efter dessa.

Mental förmåga att hantera både vinster och förluster

Den kanske viktigaste egenskapen i sammanhanget är din mentala inställning att hantera både dina vinster och dina förluster. Att inte sälja vinnarna för tidigt och inte fortsätta öka på i förlorarna.
Buffett pratar ofta om att IQ inte spelar roll kring investeringar, utan snarare gäller det att ha rätt temperament. Att vara tålmodig och rationell när det kommer till att utvärdera, analysera och handla med aktier.

För dig som vill läsa mer så har jag skrivit “4 tips för att minska risken i portföljen” och “Se den optimala portföljen

Det var några tankar kring risk och riskspridning. Hur bygger du din aktieportfölj? Gillar du att ha många aktier eller försöker du koncentrera dina investeringar. Dela gärna dina tankar.

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
7 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2020-11-21 12:45

Har ungefär fördelat på 20 olika. har hållit på sedan 1987 och inte haft några stora förluster utan däremot ett par/tre/fem mångdubblare. Om det blir stora vinster säljer jag ungefär en tredjedel av posten och använder pengarna till konstinköp eller reparationer i hem och stuga.

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2020-11-23 15:36

Wow, bra jobbat Gunnel! Det låter som du verkligen tar diversifieringen till en ny nivå med att få in konst också. Kanske är mer att investera i livet, vilken absolut inte ska glömmas bort. 😉
Tack för att du delade.

Anonym
Anonym
2020-11-17 12:53

Bra och belysande program och text. Själv gillar jag att försöka fånga fallande knivar, men ibland blir det slitsamt. Särskilt innan man blivit van. En lärdom som jag gjort genom den här metodiken är att inte investera så mycket till en början i en aktie som gör det dåligt på börsen. För som du säger: det finns ofta ett skäl till det och finns det såna skäl går den ofta ner mycket. En annan lärdom är att även om man har rätt i att aktien vänder en dag så tar det ofta mycket längre tid än vad jag trott eller… Läs mer »

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2020-11-19 14:44

Hej Aktiemarx,

Jaa, fallande knivar är svåra och jobbiga. Visst finns det betydligt bättre möjligheter om man bara fokuserar på aktier med vinst. Men även det kan vara tufft.
Kräver att man har en stark övertygelse i sin analys för att våga köpa fallande knivar. Men det heter ju “Fortune favours the bold” 😀

Anonym
Anonym
2020-11-16 17:07

super Bra !!!

Anonym
Anonym
2020-11-15 22:53

Ja kör en kombo. 2 st olika aktier kanske 50 % av totala sparandet. Och andra hälten försöker ja bygga upp med 5000 kr i typ på huvudlistan. Till och börja med. Och sen alla bolag på börsen. Utdelningen som ja få placera ja i nya bolag eventuellt få upp de till 5000 kr. Eller återinvestera utdelningen i samma bolag. Eller få en jämvikt på alla bolag. Vissa bolag kommer att öka mycket på sikt. Och vissa halka efter. Så är det bäst att öka i vinnarna. Eller köpa i de som har gått sämmre. Ja det är bra att… Läs mer »

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2020-11-19 14:42

Hej Håkan,
Spännande sätt att angripa det på. Det låter som att du kör indexfond, eller menar du att du ska på sikt försöka köpa alla aktier på stockholmsbörsen? Det låter minst sagt som en mentalt utmanande portfölj om det bara är 2 aktier och mycket pengar går in i de 2. 😉

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm