Hoppa till huvudinnehållet

Pensionsracet!

En av de viktigaste frågorna för vår pension är hur vi tar hand om vår tjänstepension. Vad vi placerar i och hur stora avgifter vi betalar kommer spela stor roll för hur vårt liv som pensionär kommer att bli.

Har du koll på din tjänstepension?

Ett problem med tjänstepensioner är att om man bytt arbetsgivare ett par gånger så är risken att man har ett gäng olika tjänstepensionskonton, så är fallet med mig. Jag har konton hos Skandia, AMF och SEB mm. Resultat blir att jag har ganska dålig koll, och vissa är så små att jag glömmer bort dem. Visst vore det bra om man kunde samla alla på ett ställe?

Nu när jag har börjat jobba för Nordnet så tänkte jag att jag skulle göra just det och under rubriken Pensionsracet! kommer jag blogga hur det går för mig med mina flyttar.

För att få en ordentlig koll på hur många pensionskonton jag har så har jag gått in på minpension.se. Här kan man gå in via sitt Bank ID och få en förteckning över sina tjänstepensionskonton. På minpension.se kan man även passa på att göra en prognos över sin pension.

Ett gäng konton och försäkringsbolag

För egen del visar det sig att jag har konton hos följande aktörer:

Alecta

AMF

SEB

Skandia

Totalt nio konton.

För att se om de går att flytta till Nordnet så fyller jag i  en informationsfullmakt som Nordnet använder för att kontakta mina försäkringsbolag. Så jag behöver inte kontakta bolagen själv utan det hjälper Nordnet till med.

Nu gäller det att vänta och se, kommer det gå att flytta? hur lång tid kommer det att ta? och framför allt hur mycket kommer det att kosta?

Joakim Bornold
Fd. Sparekonom Nordnet

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
10 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2015-12-04 19:12

Hej,
Jag letade ett tag på Nordnets hemsida för att ta reda på vad ni har för fondutbud för KAPKL. Jag lyckades inte hitta någonting. Har ni pensionsparande för KAPKL?

Anonym
Anonym
2015-11-29 15:16

Jag tror att enkelheten och snabbheten i att flytta är en separat fråga från om huruvida man bör göra det. Personliga preferenser avgör om man bör. Det som utreds i bloggen är hur enkelt det är att flytta om man väl bestämt sig. Hållbara motargument är inte alltid relevanta.

Anonym
Anonym
2015-11-28 10:28

Detta var ett av de mer onyanserade “blogg inlägg” jag läst på ett tag. Varför inte erkänna som det är, det handlar om marknadsföring. Kundnyttan är så uppenbart sekundär. Hur tänkte du informera om att det inte går att flytta kollektivavtalade pensioner till icke kollektivavtalad miljö? Att det inte går att flytta mellan olika kolletivavtalsmiljöer? Eller tänkte du skylla detta på pensionsbolagen? Att det kan finnas riskmoment paketerat i befintliga upplägg som inte Nordnet kan tillhandahålla? Att det pga förändrad hälsa kanske inte är möjligt att teckna nya riksförsäkringar? Att någon befintlig pension kanske har traditionell förvaltning vilket inte Nordnet… Läs mer »

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2015-12-10 11:16

Hej AW, det är ju just alla dessa hinder i tjänstepensionsmarknaden som gör det svårt att få kontroll över sin pension.Med min bakgrund på Skandia har jag en ganska bra koll på vår svenska pensionsmarknad och jag tycker den fungerar minst sagt otillfredställande.

Var så god! 🙂

Anonym
Anonym
2015-11-25 07:52

Jag förstår det du gör ur PR-synpunkt men är det verkligen värdigt en sparekonom att använda sig av argumentet “jag vill samla allt på ett och samma ställe”? Det är ju precis med dom orden som storbankerna lurar pensionssparare på en himla massa pengar. Faktum är ju att det sällan är en ekonomisk vinstaffär att “samla allt på ett ställe” när det samtidigt innebär försämrade garantier och väl tilltagna flyttavgifter.

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2015-12-10 11:19

Hej Olle, Samla allt på ett ställe vore ju kanon om det gick! varför ha 9 olika konton om det gick att ha ett? men du har helt rätt det skall ju vara för att få bra vilkor som man flyttar, annars ingen mening.

mvh
Jocke

Anonym
Anonym
2015-11-24 21:52

Kanske har du även riskskydd i dina pensionslösningar. Det vore även intressant att följa hur man tacklar det, såväl från de bolagen du lämnar som från Nordnets sida.

Anonym
Anonym
2015-11-22 19:36

AMF är väl en av de billigaste alternativen redan, och med ok resultat?
Vad är poängen med att flytta till Nordnet i det fallet? Skriv gärna om det med.

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2015-11-23 16:22

Hej, Inget fel med AMF men jag vill samla allting på ett ställe om möjligt. Samt komma åt ett bredare utbud.

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2015-11-24 22:31

Varför har du inte valt att göra den flytten tidigare och samlat allt på ett och samma ställe? Huvudanledningen är väl snarare att du arbetar på Nordnet, än att du vill få tillgång till ett bredare utbud? Inget fel med det men ärlighet varar längst 😉

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm