Hoppa till huvudinnehållet

Ökande volatilitet ett orosmoln

Detta inlägg är marknadsföring.

Det är normalt med viss svängighet hos börsen så här års, många distinkta bottenformationer har satts i sep – nov genom åren och det är något vi räknat med även i år. Vi fick också en rejäl urladdning i slutet av oktober som för OMXS30s del testade årsmedelvärdet framgångsrikt, perfekt enligt skolboken.

Volatiliteten är fortfarande förhöjd jämfört med sitt långsiktiga medelvärde, och det tyder på att viss oro finns kvar i marknaden trots senaste två veckornas fantastiska uppgång. Dagsstaplarnas längd är också större än vanligt. Index har nått ett överköpt läge samtidigt som V.A.P (Volatility Average Points) fallit under 30-gränsen. Det är en tydlig signal om att vara försiktig närmaste tiden. Jag tar alltid ökande volatilitet på allvar.

Historiskt är säsongsmönstret hyggligt gynnsamt kommande två veckor, men däremot neutralt kommande månad vilket i praktiken antyder att vi kan få se viss uppgång i kort perspektiv men därefter en nedrekyl fram till åtminstone mitten av december. Därefter är säsongsmönstret åter betydligt starkare och jag räknar med ny styrka i marknaden när vi närmar oss andra halvan av december.

Genomsnittsutvecklingen senaste 18 åren har varit negativ kommande vecka med -0,5% ungefär, men positiv kommande två veckor (+0,7% räknat from idag). På 3 månaders sikt brukar OMS30 noteras i snitt +4% högre än idag och av de 18 åren har 72% noterat högre kurs om 3 mån.

Gratis webinar måndag 16:e nov kl 18:15
Vi går igenom den uppdaterade resultatfilen Portfolio Mixer samt några nya handelsstrategier i NAS Access Live episod 7.Gratis för alla >

Rikard NilssonPartner
Utgivare av Autostocks analysplattform Autotrader

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm