Hoppa till huvudinnehållet

Nordnet gör det möjligt att teckna Readly inom ISK

Möjligheten – eller snarare omöjligheten – att teckna Readly inom ramen för investeringssparkonto, ISK, har debatterats flitigt senaste tiden. Och vi på Nordnet har tolkat lagen så som den är skriven; att ISK-sparare inte har möjlighet att delta eftersom det i introduktionen kommer att ske utförsäljning av befintliga aktier.

Nu backar vi delvis. Det kommer att vara möjligt för ISK-sparare att delta i emissionen då vi köper in aktierna i eget namn för att sedan sälja dem vidare. Vi gör med andra ord en administrativ manöver och undgår på så sätt att träffas av skrivningen i lagen. Om du är en av alla dem som tecknat i aktier i depå och vill ändra till ISK kan du vara lugn. Teckningsperioden pågår till tisdag, så än finns gott om tid.

Med det sagt.

Det råder stor osäkerhet kring vad som gäller på marknaden beträffande ISK-sparares möjlighet att delta i börsintroduktioner som inte endast innehåller nyemitterade aktier. Vissa banker tillämpar lagen som den är skriven, andra gör egna tolkningar, och vissa – som vi – gör det nu möjligt via en förändrad hantering. Den här lösningen är kanske kreativ – men den är inte långsiktigt hållbar. Det enda rimliga är att alla omfattas av samma spelregler och att dessa tar sig utgångspunkt i spararnas behov. Och att spararna vill teckna inom ramen för ISK, det är ett som är säkert.

Vårt förslag är enkelt; vid börsintroduktioner där det upprättas prospekt ska ISK-sparare få delta oavsett om IPO:n innehåller nyemitterade aktier, utförsäljning från tidigare ägare, eller en blandning av dessa. Förhoppningsvis kommer det hårda arbete vi länge drivit i syfte att påverka bära frukt. Förhoppningsvis ser vi snart en motion på bordet, som i sin tur kan leda till en ändring av lagen.

/Martin Ringberg, Sverigechef på Nordnet

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
1 Kommentar
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2020-09-11 20:36

Bra rutet Martin!