Hoppa till huvudinnehållet

Londonaktierna som lockar mest

Sedan några veckor tillbaka så har Nordnet lanserat aktiehandel på Londonbörsen. Det är Europas näst största börs och dessutom ganska tungt viktad mot energisektorn som just nu har ett starkt momentum. Vilka aktier som har lockat Nordnets kunder att klicka köpknappen kollar vi närmare på i detta inlägg.

Mest köpta aktierna på Londonbörsen

Mest köpta aktiernaFrån årsskiftetSenaste 2 åren
BP PLC29%32%
BAE Systems PLC39%52%
Rolls-Royce Holdings PLC-30%-24%
Unilever PLC-8%-16%
Rio Tinto plc14%22%
Shell Plc41%69%
Glencore plc16%154%
British American Tobacco PLC16%5%
Tesco PLC-15%9%
GSK8%9%
Aviva PLC-1%47%
Legal & General Group PLC-19%7%
Games Workshop Group plc-35%-17%
Vodafone Group PLC12%0%
Diageo PLC-13%27%
Listan ovan är aktierna som flest antal unika kunder har köpt via Nordnet mellan 2022-05-30 till 2022-06-13

Olja och gas lockar

Londonbörsen har några av världens största oljebolag noterade på sig. Den mest köpta aktien är BP Plc (Tidigare British Petroleum) men vi hittar även Shell lite längre ner på listan.

Efter årets kraftiga oljepris uppgång så är det kanske inte så konstigt att investerare söker sig till dessa bolag. I skrivande stund handlas oljepriset kring 120 dollar fatet. Vi kan se i bilden nedan hur prisrörelsen varit under året 2022. Priset toppade under inledningen av mars kring strax under 130 dollar för att sedan haft en konsoliderande prisrörelse mellan 100 och 120 dollar fatet. Då världsekonomin är fortsatt i stort behov av oljan och man samtidigt vill sanktionera bort den ryska exporten av olja så har det lett till denna prisökning.

Flyg och försvarsindustri

De båda näst mest populära aktierna som handlats på londonbörsen är BAE Systems samt Rolls-Royce. Båda verkar inom såväl försvarsindustri samt till stor utsträckning flygindustri. Rolls-Royce är kanske mest kända för sitt lyxbilsvarumärke med bolaget som är noterat säljer inte dessa, utan det är ett fristående bolag numera. Det noterade Rolls-Royce tillverkar och säljer främst flygmotorer. BAE System är Europas största leverantör inom försvarsindustrin och ett viktigt affärsben är flygförsvar. BAE står för British Aerospace (Marconi, efter ett förvärv) Electronic Systems (BAE Systems) och då förstår man på namnet varför flyg är en viktig del.

Brädspel och rollfigurer

Games Workshop Group plc är kanske mest kända för sina Warhammer figurer och spel men även populära Dungeons & Dragons är ett välkänt rollspel för många.

Gruvindustri

Både Glencore och Rio Tinto har haft en hygglig avkastning under det annars ganska tråkigt börsår. Metallpriserna har befunnit sig i positivt momentum sedan covidbotten för ca 2 år sedan. Nu har priserna kommit upp en del och den ekonomiska aktiviteten ser ut att kylas av. Detta kan vara ett orosmoln för konjunkturkänslig sektor som gruvindustrin.

Vilka är dina mest köpta aktier från Londonbörsen? Under juni månad är det dessutom courtagefri handel på Londonbörsen. Stämpelskatt samt valutaväxling utgår fortarande.

Alexander Gustafsson
Investeringscoach på Nordnet

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
1 Kommentar
Nyast
Äldst Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2022-06-20 16:33

personligen är ja mest intresserad av
Rolls Royce då särskilt SMR det är ju en lösning på energiproblemet

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm