Hoppa till huvudinnehållet

Kan hedgefonderna leva upp till sina ambitioner?

Hedgefonderna har som grupp fallit med omkring 4 procent i år. Det får ses som ett helt okej facit under ett år när totalt mörker präglat börsen. I en dyster aktiemarknad och med stigande räntor kan hedgefonderna göra comeback från sidlinjen.

Hedgefonderna har haft några riktigt tuffa år. En marknad i dur har helt enkelt inte varit till hedgefondernas fördel. Dels har aktier gått så pass bra att själva ”hedge”-komponenten knappast varit efterfrågad, dels är en vanlig strategi bland hedgefonder att belåna olika sorters räntepapper. Men i det låga ränteläge som varit har den strategin knappast fungerat.

Nu är läget annorlunda. Räntorna har stigit kraftigt och många sparare letar med ljus och lykta över placeringar som kan stå emot fallet. Det har en del hedgefonder klarat av i år, om än långt ifrån alla. HedgeNordics Sverigeindex är ned med -4,3 procent i år – en helt okej prestation, att jämföra med nedgången för Stockholmsbörsens breda index som är -30 procent i år. Men att prata om hedgefonder är egentligen vanskligt. Namnet är ett samlingsbegrepp för en rad olika strategier, och hur väl en hedgefond har lyckats i år beror till stor del på vilken strategi förvaltaren använder sig av.

CTA-strategin en vinnare

Bäst har den så kallade CTA-strategin lyckats. Den här fondtypen följer trender i marknaden med hjälp av kvantitativa datamodeller. Modellerna analyserar alltså olika händelser och trender i marknaden, och sedan placerar fonden i exempelvis terminer och derivat med såväl aktier, räntor, valutor eller råvaror som underliggande tillgång. Hedgefonder som följer CTA-strategin har faktiskt stigit med 10 procent i år, enligt HedgeNordics index. Detta medan alla andra hedgefondstrategier ligger på minus för i år.

Två CTA-fonder som lyckats väl i år är Lynx Dynamic och SEB Asset Selection. De har stigit med 33 respektive 24 procent i år. Fonden Elementa visar en uppgång på 30 procent i år. Fonden har en så kallad long-short strategi, där man använder sig av blankning för att nå målet om att nå avkastning oavsett marknadsläge. Förvaltarens mål är att ge en avkastning om minst 12 procent efter kostnader och avgifter, i snitt under rullande treårsperioder. Strategin har alltså varit framgångsrik i den marknad vi haft sedan årets början, men gick sämre under fjolåret. Under 2021 föll Elementa med 16 procent. Året innan dess steg fonden med 21 procent, vilket ger en avkastning på 11 procent i snitt per år just nu.

Hedgefonderna som gått bäst i år

  1. Lynx Dynamic: 36 %
  2. Amundi Funds Volatility Worlds: 32 %
  3. Elementa: 31 %
  4. SEB Asset Selection: 26 %
  5. DNB Fund TMTL/S Equity Retail: 19 %

Så har hedgefondstrategierna lyckats i år:

CTA-strategin är alltså den strategi som lyckats bäst. Facit för övriga hedgefond-typer är inte lika bra.

NHX Sweden: – 4,3 %

NHX CTA: 10 %

NHX Equities: – 8 %

NHX Fixed Income: – 14 %

NHX Multi-Strategy: – 8 %

NHX Funds of funds: – 1 %

Källa: Hedge Nordic

Slutsatsen måste bli att för en del hedgefondstrategier står stjärnorna rätt just nu, medan andra fortfarande har det motigt. Hedgefonder med fokus på räntor har ju fallit med -14 procent i år.

Det här visar varför du som investerare verkligen måste förstå vad den strategi du är nyfiken på verkligen innebär. Läs på så du förstår hur din hedgefond-strategi fungerar. Och var medveten om avgiften! Många, för att inte tala om de flesta, använder sig av en prestationsbaserad avgift. Eftersom ett jämförelseindex inte alltid anses vara applicerbart använder man sig ofta av ett så kallat high watermark. Det innebär att prestationsbaserad avgift betalas först när eventuell underavkastning i förhållande till avkastningströskeln från tidigare period har återhämtats. Om en fond stigit till 200 och sen faller till 150, så tas den rörliga avgiften ut först när fonden återigen passerat 200.

Men ändå, är du intresserad av hedgefonder så håll koll på avgiften och läs på om strategin fonden använder sig av.

Mest ägda hedgefonderna på Nordnets plattform

  1. PriorNilsson Idea
  2. Rhenman Healthcare Equity
  3. Atlant Opportunity
  4. Lynx Dynamic
  5. Brummer Multi-Strategy

/Frida

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
2 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2022-10-21 13:52

Hittade det här blogginlägget efter att jag såg er video “Så jobbar en hedgefondförvaltare” i den guiden som var från sparpodden 417. Jätteintressant avsnitt! Och tack för ett bra inlägg Frida 🙂

Anonym
Anonym
2022-10-10 09:45

Bra artikel om hedgefonder och olika hedge strategier.
Jag vill bara komplettera med min favorit hedge Alcur, som även den den har gått bra under året med avkastning på +6,5 % men imponerar även med en som jag tror lägsta standardavvikelse bland hedgefonderna på 4,0.

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm