Hoppa till huvudinnehållet

Hur går börsen 2017?

För tredje året i rad skriver jag en liten betraktelse över vad jag tror om ekonomin och börsen för det kommande året. De två tidigare nyårsbetraktelserna kan du läsa här : 2015och 2016

Inför 2016 skrev jag följande: ”Om 2015 var ett år som präglades av många kriser och orosmoln tror jag tyvärr att det bara var en västanfläkt mot vad 2016 kan komma att föra med sig.”

Trots denna föraning så hade jag inte trott att vi under 2016 skulle få uppleva allt ifrån Brexit och Trumpseger till kuppförsök i Turkiet. Hade jag vetat det, hade jag nog inte heller vågat gissa på att börsen skulle stänga året på plus.

Min uppfattning var också att det skulle bli ett allokeringens år, där stockpicking och förmågan att anpassa aktievikten efter det skiftande börsklimatet skulle bli avgörande. Detta stämde verkligen och jag tackar min lyckliga stjärna att jag som fondförvaltare av en specialfondinte är tvingad av placeringsreglementen att ständigt vara fullinvesterad.

Räntan

Efter en tid med nästan surrealistiskt låga räntor kommer vi under året se att trenden vänder uppåt. Det blir troligen inga jättekliv uppåt men ändå klart märkbart. Självklart skulle detta gynna bankerna som i så fall kommer att få det lättare att skapa intjäning via räntenettot.

Fastigheter

För fastigheter tror jag att det börjar närma sig ett slut på den nästan paradislika tillvaro som de senaste åren omgärdat sektorn. Då tänker jag bland annat på obefintliga räntekostnader, en finansmarknad som älskat ”fastighetspreffar” samtidigt som sektorn varit rejält skattegynnad. Begreppet ”vakanser” har samtidigt nästan varit okänt. Några drastiska försämringar väntar jag mig dock inte men en tillnyktring av marknaden är ingen ”högoddsare”.

Obligationer

Även mindre ränteuppgångar kommer att få värdet på många obligationer att sjunka. Efter många år med fantastisk avkastning för obligationsinnehavare finns det risk att vinster vänds till förluster i takt med räntans uppgång. Här tror jag vi får se betydande kapitalströmmar som söker sig från räntemarknaden. Var dessa pengar ska ta vägen kan ju diskuteras, men aktier lär få sin beskärda del.

Cykliska-/tillväxtaktier

Under 2015 och början av 2016 var bolag med hög tillväxt och höga utdelningar det som investerarna främst letade efter. Under senaste halvåret har en sektorrotation skett till förmån för mer cykliska bolag. Denna inriktning lär hålla i sig en bra bit in under året. Men det skulle inte förvåna mig om det under andra halvåret svänger tillbaka mot tillväxtbolag igen.

Dollar

Att dollarn varit i stigande trend sedan 2014 och nu också fått extra fart av Trumps stimulanssignaler får enorm påverkan på det mesta i världsekonomin. Svensk export blir allt mer konkurrenskraftig. Det kan vara värt att leta efter bolag med hög andel försäljning i dollar och produktionskostnad i annan valuta. Exempel på sådana bolag kan till exempel vara Elekta, Rottneros eller lilla I.A.R. Systems, den sistnämnda ingår sedan länge i Strands småbolagsfond.

Olja

I förra årets nyårsbrev berättade jag om ett oljeseminarium som jag deltog i under december 2015. Då var oljan i 34 dollar och en enkät på detta seminarium visade att det endast var 4 % av deltagarna som trodde att oljepriset skulle stiga under 2016. Idag är oljan uppe över 55 dollar vilket återigen visar hur viktigt det är att våga gå mot strömmen. För 2017 förväntar jag mig att oljepriset fortsätter att stärkas och ett oljepris uppemot 70 dollar känns inte osannolikt.

Ökad geopolitisk oro

Att vår värld tyvärr inte går mot ökad stabilitet kan vi nog vara ganska överens om. Tänk att det inte ens är tre år sedan vår dåvarande statsminister slog fast att ”det inte förelåg några yttre hot mot Sverige” varpå försvaret kunde avrustas ytterligare! Sedan dess har mycket hänt, att USA nu får en president som börjat svaja när det gäller landets givna ryggradsroll i Nato. Utan amerikanskt Natostöd kanske man ska fundera över vilka andra Natoländer som har militärisk styrka. Det är svårt att se att Nato-landet Turkiet kommer vara räddaren i nöden. En sak är säker och det är tyvärr att det inte lär finnas en enda europeisk statsbudget som inte kommer att öka sina försvarsanslag. För den aktieinvesterare som inte har moraliska betänkligheter är valet enkelt. Leta vapentillverkare!

Digitaliseringen

Jag och mina kollegor träffar ledningarna för cirka 200 börsbolag per år och nästan alla dessa upprepar, som ett mantra, att en viktig utmaning är att anpassa sina bolag till digitaliseringen. Det är nog helt riktigt av bolagen att satsa på detta men den enkla frågan som jag ställer mig är vem som ska utföra detta digitaliseringsarbete? Ja inte lär bolagens befintliga dataavdelningar klara av det själva utan det blir givetvis IT-konsulternas uppgift. Nyligen träffade jag en av dessa konsultbolag vars VD liknade dagens efterfrågan med den som rådde inför årsskiftet 2000. Då var det många som trodde att bolagens datorer skulle sluta fungera vid tolvslaget. Skillnaden är bara den idag att man inte ser något slut på efterfrågan. Lägg där till att Q4 och Q1 kommer ha betydligt fler arbetsdagar än förra året varför förutsättningarna är goda för starka rapporter. Jag har gärna övervikt i denna sektor.

Hur blir då börsåret 2017?

Inför 2016 skrev jag följande prognos: Jag skulle inte bli förvånad om börsen under året både noteras lägre än -10% och över + 10%”.

Lite tursamt kan jag konstatera att OMXS GI sjönk som värst med -14 % och steg bäst med 11 %. För 2017 är min personliga uppfattning att vi antagligen får se en något mer stabil börs än 2016. Som jag ser det kommer inte bara den svenska ekonomin utan också stora delar av västvärldens, att långsamt få tillbaka styrfarten och framtidstron. Detta i kombination med en alltmer expansiv finanspolitik kan skapa en bra cocktail för börsen.

Därför vågar jag gissa på att börsen står minst 10% högre om ett år.

Johan Thorén – som du kan följa på Twitter här.

Följ börsen idag!

………………………………………………………………………………………………….

Johan Thorén äger inga noterade aktier utan har enbart privata investeringar i Strands två fonder. Han är delägare i och anställd av Strand Kapitalförvaltning AB som i sin tur tar betalt av sina kunder utifrån vilken avkastning som levereras. Därför blir Johan indirekt påverkad av hur enskilda aktier hos kunderna utvecklas och ska således betraktas som partisk.

Eventuella investeringsbeslut som läsaren gör utifrån information på bloggen har Johan Thorén inget ansvar för. Johan Thorén utesluter härmed all garanti om kvalitet eller riktigheten av informationen i detta meddelande och avsäger sig ansvar av något slag för den information som finns i det, eller för dess överföring, mottagning, lagring eller användning på något sätt.

Att investera i aktier är förknippat med risk.

Nedanstående tabell återspeglar skribentens eventuella intressen i instrument omnämnda i blogginlägget.

Placering Egen position Andra finansiella intressen Andra intressen som påverkar objektiviteten Ansvarig för rekommendationen
Inga rekommendationer av specifika aktier anges. Mer om vilka sektorer som är intressanta. Tre aktier nämns i texten: Elekta, Rottneros och IAR Systems varav den sistnämnde ingår i Strand Småbolagsfond. ja nej nej

Johan Thorén, Förvaltningschef på Strand Kapitalförvaltning AB.

Information: Denna investeringsrekommendation sprids oförändrad av Nordnet Bank som står under tillsyn av Finansinspektionen. Investeringsrekommendationen har inte utformats enligt kraven I de lagar och författningar som fastställts för att främja investeringsanalysers oberoende och investeringsrekommendationen har inte omfattats av några förbud mot handel före spridningen. Investeringsrekommendationen utgör inte en investeringsanalys utan ska betraktas som marknadsföring. Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
1 Kommentar
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2017-01-06 06:51

Intressant skrivet Johan Thorén – vi håller tummarna för att du har rätt i din prognos för 2017