Hoppa till huvudinnehållet

Har färre råd att skilja sig nu?

frida

Vi lämnar den stora skilsmässomånaden, oktober, bakom oss. Statistik visar dock att antalet skilsmässor minskar. Det kan absolut tolkas som något positivt. Men kan det också vara så att färre har råd att skilja sig i dessa allt tuffare ekonomiska tider?

Oktober är den stora skilsmässomånaden, enligt statistik från SCB. Men TT har tittat på statistik från Domstolsverket, som visar att antalet skilsmässor minskar för andra året i rad. Förklaringarna är flera, enligt Glenn Sandström, som är docent i historia vid Umeå Universitet som TT intervjuat. Han pekar dock på att ekonomisk hänsyn kan vara en faktor bakom trenden. En osäker bostadsmarknad försvårar vid skilsmässor, menar han.

Kan det helt enkelt vara så att den ekonomiska situation som hushållen nu befinner sig i – med ökade kostnader på grund av inflation och stigande räntor samtidigt som priserna på tillgångar fallit – gör att färre helt enkelt har möjlighet att skilja sig? Om det är så vet vi inte. Klart är att en skilsmässa kan innebära en mycket stor privatekonomisk omställning, ja rentav chock, redan innan räntorna steg och priserna rusade. Lägg till att priset på den gemensamma villan kanske har fallit, och att det kan uppstå en situation där en skilsmässa innebär försäljning med förlust. Eller att värdet på sparpengarna som skulle räcka till en egen lägenhet efter separationen har rasat.

Hur klarar man egentligen ekonomin vid en skilsmässa?

Räkna på din nya kalkyl

Befinner man sig i en situation där man vill lämna en relation gäller det att titta svart på vitt vad en skilsmässa kommer att innebära för ekonomin. Det som kanske två inkomster kunde dela på ska nu bäras av en. Hur långt räcker inkomsten? Utgifterna är som sagt dessutom högre nu, på grund av ränteläget, energipriserna och högre livsmedelspriser. Räkna realistiskt så vet du vilken situation du står med. Det är bättre att vara för strikt och justera efteråt.

Oftast är det bostadsmarknaden som är det stora problemet för den som ser ekonomiska svårigheter vid skilsmässa. Särskilt om det är barn med i bilden, som behöver egna rum och det i närområdet för att slippa byta förskola eller skola. Även här behöver en kalkyl göras.

Få koll på juridiken

Grundregeln vid en bodelning vid skilsmässa är att makarna delar lika på alla tillgångar. Var och en har alltså rätt till hälften av hushållets tillgångar, efter avdrag för skulder. Uppdelningen gäller även för saker som införskaffades innan ni gifte er. Undantaget är sådant som gjorts till enskild egendom. Skulder delas inte lika, utan här är det den person som står på lånet som har ensamt betalningsansvar. Står ni båda på ett lån har ni givetvis gemensamt betalningsansvar för det lånet.

Är ni inte gifta ingår det ni införskaffat för gemensamt bruk i eventuell bodelning. Det som var och en införskaffat själv för eget bruk inår alltså inte.

Om ni inte kommer överens

Om ni inte kommer överens om bodelning själva kan man ansöka om en bodelningsförrättare. Detta görs hos tingsrätten, men på domstol.se finns information om hur man går tillväga.

Rättigheter

Det kan vara värt att veta att om det är barn med i bilden och du får ensam vårdnad ska den andra föräldern betala underhållsbidrag. PåFörsäkringskassans webbplatsfinns verktyg till hjälp för att räkna ut storleken på underhållsbidraget.

Förebygg ekonomisk krasch

Det är lätt att vara efterklok, men har man vidtagit några åtgärder medan äktenskapet fortfarande fungerade så kan det bli lättare att undvika ekonomisk krasch om skilsmässan skulle bli ett faktum. Det finns några saker man kan göra för att förebygga en svår ekonomisk situation för den ena parten vid en separation, och jag listar dem nedan.

Prata pengar medan ni är gifta

Försök avdramatisera samtalet. Prata pengar behöver inte betyda att ni inte tror att förhållandet kommer att hålla. Se det som en försäkring. En sådan tecknar man ju inte för att man är övertygad om att en olycka kommer hända – utan bara utifall. Prata pengar är kanske inte det roligaste man kan göra när man är nykär, men visst vill ni kunna ha en relation där det mesta ändå kan diskuteras? Pratar ni pengar medan relationen är bra och bestämmer vad som gäller så kommer det underlätta längre fram.

Ta ekonomiska beslut tillsammans

Om man överlåter alla ekonomiska beslut till den ena parten hamnar den andra lätt i ett underläge.

Ha ett eget sparande

Alla har inte möjligheter att ha ett eget sparande vid sidan av det gemensamma, men om det går kan dessa sparkronor bli avgörande för om du överhuvudtaget har möjlighet att separera eller inte. De kan gå till flyttkostnader eller till en insats till en ny bostad. Gör sparandet till enskild egendom, annars ingår det i bodelning. Är ni gifta delar ni lika på allt, och vill ni göra undantag, det vill säga göra något till enskild egendom, så gör ni det i ett äktenskapsförord. Ni måste båda skriva under ett äktenskapsförord, och det ska registreras hos Skatteverket. Ytterligare en anledning att prata pengar i ett tidigt skede.

Kompensera den som tar störst ansvar hemma

Den som tar störst ansvar hemma riskerar att halka efter lönemässigt, vilket kan påverka pensionen längre fram. Ett bra sätt att kompensera för detta är att sätta av extra i ett sparande för den som är hemma.

/Frida

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm