Hoppa till huvudinnehållet

Folkrörelse eller kursmanipulation?

Veckans stora snackis är kursrusningen i amerikanska spelkedjan GameStop vars aktie har stigit till skyarna. Ibland händer det att aktier rusar utan fundamentala nyheter från bolaget, den spontana reaktionen då stavas ofta kursmanipulation. I GameStop är frågan större, snudd på folkrörelse där privatsparare reser sig mot blankare, hedgefonder och Wall Street. Mer om detta i Tradninghörnan.

GameStop

Faktum är att spelet kring GameStop har pågått under en längre period. Bolaget har länge varit ansiktet för butiksdöden med sitt breda nätverka av fysiska butiker där man säljer spel till dator och konsol.
Samtidigt har bolaget påbörjat en resa mot att ställa om sig med rekryteringar av nyckelpersoner med digital kompetens. Trotts detta har analys- och investeringsfirmor ratat utvecklingen och den har varit en “älskad” aktie att blanka.

Fenomenet att blanka aktier är det som privatsparare nu reser sig emot. För inte sällan brukar det få en negativ kurspåverkan när fonder som blankar går ut publikt och meddelar sin syn på saken. Det är just den påverkan på kursen som investerare nu på sätt och vis vill demonstrera mot. Genom att mobilisera sig via internetforum har man i stora trupper “stödköpt” aktien för att motarbeta blankare. Följden har ju blivit att aktien rusat, på många sätt och vis till en prisnivå helt frånkopplad bolagets fundamentala värde.

Aktien var på onsdagen 27:e januari den mest omsatta aktien i hela världen. Oavsett vad man tycker så är det någon form av bedrift att ett spelbutiksbolag med ett börsvärde på 1 miljard dollar i december kan vara uppe och mäta sig med de allra största bolagen i världen.

Frågorna som uppstår är många; Är det rätt att mobilisera sig för att driva kursen uppåt? Det kan ju på många sätt likna den påverkan blankare har haft på aktien fast i motsatt riktning.
Eller är detta en folkrörelse som kräver mer transparens och lika spelregler från finansmarknaden?

Eller är detta bara en perfekt storm som uppstår när människor blir permitterade/arbetslösa, får en stimulanscheck på $600 från staten och du har enklare digitala verktyg än någonsin att köpa aktier helt gratis?

Axel och jag diskuterar detta fenomen mer i detta avsnitt av Tradinghörnan! Lyssna in i videon ovan.

Vår kollega Frida Bratt skrev ett bra inlägg också om riskerna med snabba kursrusningar. Det är definitivt läsvärt och en bra påminnelse.

Alexander Gustafsson
Investeringscoach på Nordnet

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
4 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2021-01-31 13:41

Det är inte första eller sista gången de giriga blankarna få på nosen. Aktien är kanske värd 40 dollar. Men blanka man ca 140 % så kan de få blankarna få problem att köpa tillbaka. Den är fortfarande blankad till 120 %. Blankarna har tagit nya posioner. Se bara på wolsvagen blankningen. Eller i börja på 1900 talet när en hårt blankad järnvägsaktier gick från 4 eller 40 dollar tills över 1000 dollar.

Sen få blankarna i detta fall sälja sina långa positioner för att har råd att betala de misstagen som de har gjort nu.

Anonym
Anonym
2021-01-29 16:50

9:50 så pratar ni om att man inte tycker om att dom har åsikter om bolaget och vad det är värt. Jag köpte idag och bakgrunden är att kortningen är så stor tillsammans med att köpkraften och ilskan är så stor i andra änden att kortarna kommer få väldigt svårt att täcka. Och då kommer priset pressas upp.. Det är lite som att sitta med den sista limpan cigg på kumla anstalten. Om man kan se till att inte bli rånad kan man troligen sälja ciggen för 1000kr styck efter ett par dagar/veckor. Att dom sedan kostar 3kr styck och… Läs mer »

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2021-01-31 11:21

Hej Andreas!

Den stora skillnaden i tillgång och efterfrågan med ett paket cigaretter på Kumlaanstalten och en aktie är att aktiens kurs skall avspegla värdet i bolagets verksamhet. Självklart bestämmer marknaden kursen, men just nu går det att argumentera från att värdet på GME’s aktie är en bit ifrån värdet på bolagets verksamhet 🙂

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2021-01-31 13:45

Avspeglas det rätt priset i game när de blankade 140 %. Eller amc där de blankade 60 % kanske. Ja vet inte hur det funkar i amerika. Men i sverige måste man väll redovisa blankningen om den är 0.5 % av ett bolag. Så det kan finns mycket dolda också. Ja tror intrum eller fingerprint. Det bolaget som har mest är blankat till 10 %. Så långt från siffrona från amerika

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm