Hoppa till huvudinnehållet
Den webbläsare du använder stöds inte längre. Klicka här för att se vilka rekommenderade webbläsare som stöds.

Risk att bränna sig i “Gamestop-gate”

(Uppdaterad) Risken när kurser drar iväg utan koppling till fundamentala faktorer i bolagen är att fler och fler hakar på och bränner sig. Det som händer i Gamestop, AMC med flera är ett helt nytt fenomen. Ha i åtanke att risken med att haka på en rusning av den här magnituden är skyhög.

Vi bevittnar just nu något av en David mot Goliat-historia, där sparare på forumet Reddit skapat ett köptryck i aktier som Gamestop med flera, vilket gjort att hedgefonds-aktörer förlorat stora pengar. Detta eftersom de blankat aktierna och sedan tvingas köpa tillbaka dem till betydligt högre nivåer. Resultatet är enorma kursrusningar, som saknar motsvarighet, i de aktuella aktierna.

Helt klart finns en undertryckt frustration mot dessa blankningsfirmor. Och via sociala medier är det nu enklare än någonsin för sparare att mobilisera sig gemensamt mot ett mål – vilket nu alltså är hedgefonderna och deras positioner. Att sociala medier har fått en betydande roll i aktiehandel är inte nytt, men att vi bevittnar ett fenomen av den här storleken är det. Marknaden, myndigheter och andra aktörer lär behöva anpassa sig till de möjligheter och utmaningar som sociala medier skapar för aktiehandeln. Vi har en helt ny generation sparare på börsen där sociala medier är naturligt att använda.

Mig veterligen är det nu första gången vi ser ett fenomen av den här typen få så stora svallvågor på marknaden. Taktpinnen har förflyttats, från hedgefonderna, som man anser tidigare har förstört marknaden, till Reddit-spararna. Ingen har missat den uppmärksamhet som det hela har väckt på sociala medier, men också i traditionella stora medier. Uppmärksamheten har spätt på den redan extremt höga aktivitet vi ser bland sparare just nu.

Men här måste man tänka till ordentligt.

Faran med att aktiekurser drar iväg så snabbt, utan någon koppling till fundamenta, är att fler och fler sparare hakat på tåget på skyhöga nivåer. De här kursnivåerna är inte hållbara. Risken är att man som sparare bränner sig rejält när den spekulationsdrivna bubblan börjar pysa. Och hur ska man egentligen veta vad en aktie är värd när prissättningen just inte har något att göra med bolagets egentliga verksamhet? Risken med så extrema kursrusningar är också att förtroendet för marknadens förmåga att prissätta korrekt urholkas. Nu har aktierna rasat under några dagar – men det är långt ifrån samma sak som att det är “köpläge”.

Var försiktig och se till att du inte blir en av förlorarna på detta.

/Frida

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
64 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2021-01-28 19:01

Ja hörde de stora firmorna hade blankat bolag 145%. Och det var mattematisk möjlijgt. Ja fattar inte hur bara

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2021-01-28 21:25

Man blankar en aktie som redan blankats. Hur marknadsplatserna har tillåtit något sånt är dock helt sinneslöst. Är tacksam att man från nordnet väljer att varna för volatiliteten istället för att göra som robin hood och ta halva sin kundbas som gisslan.

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2021-01-29 09:13

Går det att köpa gamestop på nordnet? Har försökt ett par gånger dom sista dagarna på avanza men det är tvärstop. Lade t.o.m. order på för 600USD styck för 4st häromdagen men det gick inte igenom (ja det var extremt men ville få igenom ordern även om kursen var grymt volatil, förväntat pris på avslutet var 220USD) Men får swisha en slant till nordnet och testa att köpa där. (Och jag är medveten om att det här inte har något med Gamestop att göra, det är en satsning på att squizzen av blankarna kommer fortsätta uppåt, Med tanke på hur… Läs mer »

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2021-01-29 12:25

Det går att köpa Gamestop på Avanza om du har gjort testet så du är godkänd att handla med aktier noterade i USA.

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2021-01-29 16:12

Äger ett 30tal amerikanska aktier på avanza så det är knappast det som är problemet. Men hade kraftiga problem med att köpa GME på Nordnet med, var ganska nära att jag gav upp. Var först på 5:e försöket jag lyckades få igenom ordern, före det stod det något om att dom inte kunde se orderdjupet (satte köppris på 400usd för att komma igenom, men hjälpte inte). Så det känns onekligen som något pågår.. Det rimliga är ju att platformarna som avanza/nordnet använder sig av inte klarar av att hantera det som händer, men med tanke på att förlusterna för hedgefonderna… Läs mer »

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2021-01-31 11:11

Hej Andreas! Som några andra har skrivit här var det ett otroligt tryck på vår plattform under denna tid, även för många andra mäklare och clearinghus, vilket ledde till fördröjnignar och stök vid orderläggnigar. Fortsättningsvis har varje marknadsplats uppsatta regler med vad som kallas för “price ranges”, det vill säga hur stor diff från senast betalt man kan lägga en order. Under den extrema volatilitet som fanns satt våra mäklare och manuellt ändrade denna “price range” för att hinna ikapp priset eftersom det gick så otroligt fort. Vi har absolut inte begränsat någon form utav handel, vi försökte göra vårat… Läs mer »

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2021-01-29 02:02

Det är möjligt för att de är snuskigt rika, har du pengar är det okej att göra saker som varit olagliga sen 2008. Den enda anledningen att detta får publicitet är att det är vanliga knegare som tjänar pengar på det. Kom ihåg att de som klagar på situationen är samma människor som sålde CDOs som totalförstörde marknaden 2008, och nu kommer de och gråter att de förlorar pengar för att vanliga människor vinner över dem på deras egna spelregler som de själva skapat.

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2021-01-29 09:10

Det är väldigt enkelt. Jag lånar en aktie av dig. Jag säljer den på marknaden och du köper den. Sedan lånar jag den av dig igen och du köper den, osv. Det finns ju inget sätt att se skillnad på en blankad aktie och någon annan typ av aktie så då kan det här hända. Och det är även orsaken till att så många börjar bli oroliga nu, hela modellen för blankning är hotad ifall det blir omöjligt att täcka blanknings positionerna. Vill det sig så förbjuds det helt sonika, och dom som blankar får istället använda sig av optioner… Läs mer »

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2021-02-01 10:22

Optioner påverkar inte börskursen?
hahahaha! 😂 kul läsning

Anonym
Anonym
2021-01-28 19:35

“Och hur ska man egentligen veta vad en aktie är värd när prissättningen just inte har något att göra med bolagets egentliga verksamhet?”

En aktie är värd så mycket som någon är beredd att betala för den.

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2021-01-29 03:43

Exakt så är det. Jag vet att folk inte VILL att det ska vara så, men så är det! 🙂

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2021-01-29 10:18

Ja, det är riktigt. Men det liknar mer pyramidspel än investering i en aktie mot bakgrund i förväntad avkastning.

Anonym
Anonym
2021-01-28 20:47

Ni tar bort kommentarer nu också. Finns inte plats för såna som er på min raket.

Anonym
Anonym
2021-01-28 21:28

Jag hörde att man också gett sig på silver och i viss mån guld. Detta är välkommet eftersom amerikanska storbanker ofta blankar och både guld och silver och kurserna är ordentligt nedtryckta efter en topp i augusti förra året.

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2021-01-29 16:30

Precis, men kanske främst gruvbolagen. Kika på ticker TRx . Tanzanian Gold Corp , tex.

Anonym
Anonym
2021-01-28 21:30

Ja har hört att blankarna inte ha det lätt. De få typ belata 20% ränta. Plus att vissa internetbanker så kan man inte köpa nya aktier i gameshop. Bara sälja. Äger inga aktier men tycker det är interssant att följa det hela med börspsykologi

Anonym
Anonym
2021-01-28 22:24

Men sluta tramsa. Folk vet vad som står på spel. Man är inte inne i detta för att göra pengar. Ni berättar ingenting om varför detta händer utan bara om att det är en risk. JA VI VET DET! Vi slåss mot 1%-arna i världen.

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2021-01-31 11:25

Jag och min kollega Alexander snackar lite om själva folkrörelsen här -> https://www.nordnet.se/blogg/gamestop-folkrorelsen/.

Frida informerar i inlägget till de som kanske inte vet varför detta händer, visst kan vi vara överens om att varenda person som handlar på börsen inte har stenkoll på exakt varför detta sker? 🙂

Anonym
Anonym
2021-01-28 22:44

Er sida var nere idag vid försök att logga in ca. 15.30 till 16.00 CET. Ett kod 500 fel. Jävla slump, massa nätmäklare stänger ner runt om i världen och er sida “råkar” också dö… Nordnet anklagas för marknads manipulation hade inte sett bra ut för er aktie eller ett rykte…

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2021-01-29 08:07

Hej Anax, trycket på inloggningen var extrem vid USA öppningen, 3x förra rekordet. Det ledde till att alla inte kom in och några blev utloggade också. Det är ingen slump och det är heller inget annat än ett “lastproblem”

Mvh
Martin Ringberg, Sverigechef Nordnet

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2021-01-29 08:50

Hej! Samma fenomen i början av börsdagen m 500-skylt. Då var USA-börsen inte öppen.
/Johan

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2021-01-31 11:38

Precis, och vi ber om ursäkt för att alla inte kunde komma in direkt vid öppningarna.

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2021-02-01 11:06

Har ni tagit höjd för detta tills idag?

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2021-01-31 11:26

Hej Anax, vi hade mer än dubbla trycket på plattformen än vår högsta notering någonsin tidigare. Vår högsta prioritet är systemstabilitet och vi har absolut inte stängt av någonting.

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2021-02-01 10:55

Glad to hear you are not “turning off” any stocks, I think that would be disastrous for any platform after what has happened with Robinhood. They will see a mass exodus when this is over.

Now you just need to crank up your server nodes times 10 for the next few weeks 🙂

Anonym
Anonym
2021-01-28 22:48

Nordnet är med i konspirationen därför de stängde sin sida idag kl. 15.30-1600 cet för inloggningar. Ni tog bort min förra kommentar. Rättvisa skall skipas.

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2021-01-29 05:57

Det är ju på grund av trycket att handla. De har ju kommunicerat att de haft rekordhandel…

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2021-01-31 11:28

Hej Anax, vi har inte stängt ner våran sida över huvud taget. Vi, som många andra plattformar, upplevde ett enormt tryck på plattformen genom det extrema intresse det var för handel. Hela vår affärsverksamhet bygger på digital handel, varför skulle vi medvetet stänga av möjligheten för våra kunder att komma in?

Anonym
Anonym
2021-01-29 02:05

Patetiskt. Det är så sjukt enkelt att se att det finns en framtid för GME om man gör minsta lilla efterforskning. Hade det varit hedge fund managers som gjort detta hade ingen blinkat en sekund på att anta att “ja men det är väl rimligt att krasha ett företag med 46000 anställda bara för att tjäna lite mer pengar”. De blankade GME från 25 dollar ner till 3 dollar MEN DET VAR INTE TILLRÄCKLIGT FÖR DESSA MÄNNISKOR, de fortsatte blanka och hoppas på en konkurs. När detta vände och det visade sig att de hade fel? DÅ helt plötsligt är… Läs mer »

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2021-01-29 08:29

Bra skrivet. De ha tagit bort att tycka till med tummen upp

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2021-01-29 19:19

Varför i hela friden hör de så?

Anonym
Anonym
2021-01-29 02:53

Tragiskt egentligen att Nordnet ställer sig på samma sida som RobinHood och övriga nätmäklare som såg till att allmänheten inte kunde köpa vilka aktier de ville. RH gjorde det genom att helt enkelt ta bort möjligheten att köpa aktierna. NoN och Avanza gjorde det genom att ingen kunde logga in mellan 1530-1600 ungefär….tragiskt

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2021-01-29 08:14

Hej Roudry,
Beklagar att vi inte lyckades “släppa in” alla samtidigt vid us öppningen igår. vi hade ett högt tryck som var 3x förra rekordet. Det är inte vår roll att stoppa handel i enskilda instrument och vi backar inte upp våra amerikanska kollegors beslut. Vi anser att det är marknadsplattsens uppgift att stoppa handel om det behövs – inte enskilda brokers.

Mvh
Martin

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2021-01-31 11:29

Hej Roudry! Vi hade ett extremt tryck på vår plattform, mer än dubbelt så högt än någonsin tidigare noterat. Hela vår affärsverksamhet är baserad på att våra kunder skall kunna handla på vår plattform, då är det ganska orimligt att stänga dörrarna, eller hur? 🙂

Anonym
Anonym
2021-01-29 03:47

Alla ni som skriver att Nordnet skulle manipulerat inloggen till sidan runt 15.30, tänk på att det kan ha varit servern som inte pallade trycket. Jag säger inte att detta är fallet, det kan mycket väl ha varit ett val från deras sida för att rädda skinnet på polarna i Nu Jork men vi VET inte det. Blankare tillför likviditet till marknaden, bara att denna gången kommer den gå ner i våra depåer och inte någon med femtioelva båtar som aldrig används. Puss och kram och HOLD DIAMOND HANDS! Raketen avgår om 3….2….1…

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2021-01-29 08:19

Hej Oliversi,

Vi har inte och kommer inte stoppa någon handel i instrument som är tillgängliga på en marknadsplats vi erbjuder. Att många inte kom in runt USA öppningen igår berodde på det stora trycket som var 3x förra rekordet. Jag beklagar att vi inte klarade det och vi lägger alla våra resurser för att utöka vår kapacitet.

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2021-01-31 11:30

Tjenare Oliversi 🙂 Nej, det enda vi gjorde var att jobba så fort vi kunde för att försöka ta hand om det extrema tryck som var på plattformen och få saker att fungera som vanligt igen, ingenting annat 🙂

Anonym
Anonym
2021-01-29 05:55

Jag är medveten om risken och ville köpa en liten andel i GME för att vara med i leken. Men min order avvisades av Nordnet. Gör man det för att skydda sig själv, eller mig som kund?

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2021-01-29 08:00

Är du säker att du inte fick köpte, vet själv att order avvisades och man fick ett stort rött kryss efter orderläggning…men gick man in i depån så fanns aktierna där och köpet hade alltså gått igenom trots detta…bugg???. Det som sker nu i social media är en revolution och kommer få blankare att visa större försiktighet eller täcka sina positioner, vi kan i Sverige inte hitta jämförbara objekt för de ligger på max 5% medan GameStop hade 140% kortade aktier vilket borde vara matematiskt omöjligt. Lägg därtill ett långt pärlband i USA av aktier som har mer än 25%… Läs mer »

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2021-01-29 08:21

Hej,

Nej vi har inte stoppat någon från att handla. Om din order blev avvisad så måste det varit något annat. Tog du en skärmdump eller har du ett klockslag så kan vi kanske hjälpa dig hos vår kundtjänst att utreda vad som hände. Skicka ett meddelande till oss i inloggat läge.

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2021-01-31 11:31

Hej!

Det var ett extremt tryck samt en extrem volatilitet, vi har inte begränsat någon handel i GME.