Hoppa till huvudinnehållet

Risk att bränna sig i “Gamestop-gate”

(Uppdaterad) Risken när kurser drar iväg utan koppling till fundamentala faktorer i bolagen är att fler och fler hakar på och bränner sig. Det som händer i Gamestop, AMC med flera är ett helt nytt fenomen. Ha i åtanke att risken med att haka på en rusning av den här magnituden är skyhög.

Vi bevittnar just nu något av en David mot Goliat-historia, där sparare på forumet Reddit skapat ett köptryck i aktier som Gamestop med flera, vilket gjort att hedgefonds-aktörer förlorat stora pengar. Detta eftersom de blankat aktierna och sedan tvingas köpa tillbaka dem till betydligt högre nivåer. Resultatet är enorma kursrusningar, som saknar motsvarighet, i de aktuella aktierna.

Helt klart finns en undertryckt frustration mot dessa blankningsfirmor. Och via sociala medier är det nu enklare än någonsin för sparare att mobilisera sig gemensamt mot ett mål – vilket nu alltså är hedgefonderna och deras positioner. Att sociala medier har fått en betydande roll i aktiehandel är inte nytt, men att vi bevittnar ett fenomen av den här storleken är det. Marknaden, myndigheter och andra aktörer lär behöva anpassa sig till de möjligheter och utmaningar som sociala medier skapar för aktiehandeln. Vi har en helt ny generation sparare på börsen där sociala medier är naturligt att använda.

Mig veterligen är det nu första gången vi ser ett fenomen av den här typen få så stora svallvågor på marknaden. Taktpinnen har förflyttats, från hedgefonderna, som man anser tidigare har förstört marknaden, till Reddit-spararna. Ingen har missat den uppmärksamhet som det hela har väckt på sociala medier, men också i traditionella stora medier. Uppmärksamheten har spätt på den redan extremt höga aktivitet vi ser bland sparare just nu.

Men här måste man tänka till ordentligt.

Faran med att aktiekurser drar iväg så snabbt, utan någon koppling till fundamenta, är att fler och fler sparare hakat på tåget på skyhöga nivåer. De här kursnivåerna är inte hållbara. Risken är att man som sparare bränner sig rejält när den spekulationsdrivna bubblan börjar pysa. Och hur ska man egentligen veta vad en aktie är värd när prissättningen just inte har något att göra med bolagets egentliga verksamhet? Risken med så extrema kursrusningar är också att förtroendet för marknadens förmåga att prissätta korrekt urholkas. Nu har aktierna rasat under några dagar – men det är långt ifrån samma sak som att det är “köpläge”.

Var försiktig och se till att du inte blir en av förlorarna på detta.

/Frida

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
64 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2021-08-03 19:54

Jag tycker detta är skitsnack. Alla fonder rasar när man har placerar något i nordnet. Det räcker att någon aktie gått upp och man köper denna. Dagarna efter sjunker aktien som man satsat. Så har det varit hela detta året. Så har jag upplevt mitt sparande i nordnet. Nordea aktier är mycket mer stabila att investera.

Anonym
Anonym
2021-03-17 20:19

Nu vet vi varför Nordnet stängde ner marknaden i Gamestop och andra aktier: De blankar själva i GME och hade inte kapital att betala skulden. Istället blåste de sina “kunder” och tankade aktien. Rent fusk med andra ord!

Det kan komma att bränna, ja minsann!

https://www.reddit.com/r/GME/comments/m74e3g/this_is_huge_robinhood_never_owned_your_gme/

Anonym
Anonym
2021-02-05 14:55

Detta görs väl inte för att tjäna pengar om jag har fattat rätt. Det anses väl okej att torska lite pengar för att vara med och skoja lite med en hedgefondförvaltare.

Anonym
Anonym
2021-02-04 20:02

Du har så rätt, raketerna har vi sätt tidigare, tex fingerprint, framfab mm

Anonym
Anonym
2021-02-04 12:50

Tror detta är ett sätt att ge igen för många i USA fick lämna hem (08 – 09) och hus till bankerna som körde ut dom och nu är dom ungdommar som kanske kom i kläm vuxna och ger igen,
kanske struntar i pengarna utan vill klämma dit storbanker med fonder mm.

Anonym
Anonym
2021-02-04 08:38

Varför rasade börsen i Europa i samband med Gatestop affären, under en och samma dag sjunker OMX 2,4% och hämtar sedan upp hela tappet samma dag ?
Finns det någon som kan förklara ?

Anonym
Anonym
2021-02-04 00:03

Tycker bara ni ska vara ärliga med vad man kan förlora och varför. Samt varför det inte är så att man plötsligt förlorar sitt hus eller pension på aktier (om man inte specifikt tar risker utöver köpa aktier). Det verkar alltid som att man riskerar allt i dessa artiklar. Man riskerar ju vad man satsar, är det inte så? Man riskerar inte att åka på böter på miljoner eller skulder över öronen. Än en gång, om man “bara köper aktier”. Är nyfiken på riktigt.

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2021-02-04 07:03

Skulle du har kunnat blankat aktien. Så kan man förlora mer än det beloppet du sattsade

Anonym
Anonym
2021-02-03 16:33

Men… Varför detta konspirationstänk? En sida pallar inte med trycket (även bankernas) när det kommer för många på en gång. Det är ju sedan gammalt….ingen sida idag köper väl en massa mer kapacitet än vad som anses normalt för driften? Och att Nordnet av alla då skulle vara med, en liten liten bank i jämförelse. Tror ni på fullaste allvar att det sitter någon evil uberlord och tvingar små svenska banker som Nordnet att “jaha nu ska ni blocka era 20 kunder för att komma in i handla Gamestop” under fem minuters tid, så viktiga är inte småspararna..det får ni… Läs mer »

Anonym
Anonym
2021-02-03 16:06

Det är dock en finansiell rådgivare som är hjärnan bakom allt (http://statistical-finance.com/2021/02/01/osmakligt-beteende/), så inte bara småsparare.

Anonym
Anonym
2021-02-03 11:20

Gjort ett inlägg angående hjärnan bakom GameStop-rörelsen! http://statistical-finance.com/2021/02/01/osmakligt-beteende/

Anonym
Anonym
2021-02-01 15:10

Diamanthänder mina kamrater 💎 👐 🚀 🚀 🚀

Anonym
Anonym
2021-02-01 14:17

Hur många nordnetägare äger AMC idag?
/Joakim

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm