Hoppa till huvudinnehållet

Börsen rimligt värderad med earnings yield

Aktieutdelningen sätts i relation till priset för att mäta direktavkastningen. Ett år som detta, då utdelningar ställs in i kombination med att bolagen faktiskt går väldigt bra, funkar earnings yield bättre. Vi kollar vinsten i relation till priset och veckans blogg fokuserar mer på detta bortglömda nyckeltal

P/E talet inverterat – Earnings Yield

Det kanske vanligaste nyckeltalet i börsvärlden är P/E-talet. Det sätter priset per aktie i relation till (E) vinst per aktie. Kort och gott, vad betalar du för årsvinsten. Haken är att det är svårt att greppa om 15, 20 eller 25 gånger årsvinsten är mycket eller lite. Svaret är att man behöver se på det i relation till både likvärdiga investeringar och till sin historia.

Earnings yield vänder helt enkelt på ekvationen och ställer vinsten per aktie i relation till aktiepriset. Man skulle kunna kalla det för E/P-talet.

Ett sätt att göra earnings yield användbart är att tänka hur stor procent utgör årsvinsten av priset. Precis som du tänker hur stor procent utgör utdelningen per aktie av priset för att ta fram direktavkastningen. Eller hur mycket ränta får jag i procent på mitt insatta kapital på sparkontot. Principen är densamma för earnings yield.

Likt P/E-talet har det några brister men det funkar bra för att grovt få en uppfattning om hur mycket vinst som skapas till dagens pris. En del av den vinsten kan delas ut, en annan del kan gå till att återinvestera i bolaget som på sikt kan generera mer vinst. Det går även använda som mått för att grovt få en bild av börsens värdering och sedan sätta detta i relation till alternativa tillgångar. Mer om detta längre ner.

P/E konverterat till earnings yield

P/EEarnings yield
502%
403%
205%
1010%
520%

Ett P/E-tal på 20 säger att du betalar 20 gånger årsvinsten för aktiens pris idag. Detta är samma sak som att vinsten är 5% av priset. Alltså grovt uttryckt, du “får 5% i avkastning/vinst” för det pris du betalar. Det finns givetvis brister med det uttrycket, vilket är att du som investerare inte direkt får ut vinsten och dessutom kan det baseras på föregående års vinst och därmed är det inte säkert att nästa års vinst blir densamma.

Men trots bristen så blir det ganska tydligt med en % istället för bara ett tal. Det blir dessutom enklare när vi jämför mot en annan tillgångsklass.

Börsen vs statsobligationer

Bilden ovan visar 12 månaders framåtblickande earnings yield på OMXS30. Alltså vad analytikerna trpr om vinsten för de 30 mest omsatta bolagen på stockholmsbörsen i relation till vad OMXS30-indexet handlas i.

För det första kan vi konstatera att givet OMXS30 pris just nu och vad analytikerna tror om vinsten kommande året så ger det ca 5,4% i “yield”. Det är klart lägre än nästan 8% som vi såg i början av april eller nästan 14% som vi såg i slutet på år 2008. Samtidigt är det inte lika låg “yield” som när börsen var kraftigt övervärderad i samband med IT-bubblan. Senaste 4-5 åren har earnings yield legat kring 6%

För det andra så behöver man alltid sätta saker i sitt perspektiv. Aktier bör jämföras mot andra tillgångar och trygga räntepapper är ett bra sådant. Om du lånade ut till Svenska staten på 10 år kring millennieskiftet så fick du kring 6% i “yield” eller ränta som vi skulle säga på svenska. Detta är ju årsräntan på obligationen med löptid kvar på 10år.

Idag är samma obligation med 10 års löptid nere på -0,1%. Med andra ord så är aktier ganska rimligt värderat sett till vad man får för alternativet. Du kan ju även jämföra det med sparkonto och i bästa fall kanske du kan hitta 1% i ränta, vilket fortfarande är betydligt lägre än vad börsen lyckas generera i vinst.

Förbättrad earnings yield

Den populära strategin Magic Formula använder en “förbättrad” variant av earnings yield, där man istället kollar på rörelseresultatet (EBIT) i relation till Enterprice value (EV).

Fördelen med att kolla på rörelseresultatet är för att kunna jämföra enklare mellan olika bolag så inte olika skattekonsekvenser spökar för mycket. Fördelen med att kolla på Enterprice value istället för börsvärdet (pris per aktie) är att du tar hänsyn till nettoskulden. Ett bolag som är kraftigt belånat kan “dopa” sin resultaträkning och därmed förbättra E i P/E eller E/P-talet. Men genom att ta hänsyn till nettoskulden så får du en bättre helhetsbild av bolagets totala storlek. Se mer om det i EV/EBIT-bloggen.

Kort och gott så vill du att ett företag ska skapa så högt rörelseresultat som möjligt till ett så litet Enterprice value. Alltså; “ett högre Earnings yield ger dig mer avkastning för pengarna.”

AktieEarnings Yield (EBIT/EV)Totalavkastning Årsskiftet %
Lundin Energy20,4-34%
Holmen B18,719%
Orexo14,2-18%
Ferronordic13,35%
Dedicare B13,1-8%
Semcon12,0-8%
Novotek B11,65%
NENT B9,923%
Prevas B9,691%
Softronic B9,411%

Tabellen ovan visar bolag på Stockholmsbörsen som just nu har en ganska hög yield. Kom ihåg att hög yield kan bero på att antingen är företaget duktigt på att skapa rörelseresultat med sitt kapital eller att börsvärdet har gått ner. Precis som ett lågt P/E-tal kan bero på bra vinst eller fallande aktiekurs.

En bra påminnelse är att inget nyckeltal går att använda i sin ensamhet, utan det är en av många nycklar för att vaska fram guldkornen bland aktier.

Jag gillar att använda earnings yield med EBIT/EV som mått för att screena fram aktier som är väldigt lönsamma till ett billigt pris just nu. Det kan ofta funka som en bra utgångspunkt för att sen djupdyka ner i de aktier som kommer högt upp i urvalet. Som sagt, den populära strategin magic formula gör precis detta.

En annan variant för dig som vill experimentera lite är FCF/EV. Det fria kassaflödet (FCF) är vad bolaget har som tillgängligt kapital efter rörelsens kostnader samt capex. Alltså ett kassaflöde som skulle potentiellt kunna delas ut till aktieägare.

Hoppas detta hjälper dig förstå earnings yield bättre. Om du har ytterligare tankar på hur man kan använda nyckeltalet så dela gärna i kommentarsfältet nedan.

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
2 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2020-09-21 12:46

Hur räknar ni här ?
P/E konverterat till earnings yield50 2%40 3%????? Borde det inte vara 2,5% 100/4020 5%10 10%5 20%

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2020-09-21 12:49

Mitt inlägg ändrade sig när det lades upp ser inte ut som när jag skrev det.Dåligt program
Försöker med enda raden det är fel på
P/e 40 hur kan det bli 3% borde det inte bli 2,5%

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm