Hoppa till huvudinnehållet

Favoritnyckeltalet EV/EBIT

Om någon skulle tvinga mig välja ett enda nyckeltal för aktievärdering så skulle det bli EV/EBIT. Det finns styrkor och svagheter med detta nyckeltal, men varför det går ut som vinnare mot P/E talet blir det mer resonemang i veckans blogg

EV/EBIT

  • EV = Enterprise Value
    Börsvärde + Nettoskuldsättning (Skulder – likvida medel)
  • EBIT = Earnings Before Interest & Tax
    Resultat före räntekostnader och skatter, vilket på svenska blir Rörelseresultat

P/E talet är kanske det vanligaste nyckeltalet som investerare känner till och använder för att värdera hur billig eller dyr en aktie är. P/E talet har några uppenbara fördelar vilket är möjlighet att snabbt och överskådligt få en uppfattning om aktiens pris är rimligt i förhållande till vinsten bolaget skapar.

Haken är att det också finns några uppenbara brister med just aktiepris och årets vinst som mått på hur billig eller dyr en aktie är. EV/EBIT utgår ifrån samma logik, men mäter på olika punkter. Så ett lågt EV/EBIT är att betrakta som teoretiskt sett billigare aktie. Jag säger lågt istället för att säga något konkret så som 15 eller 20, för det finns ingen magiskt gräns. Utan utgå ifrån bolagets egen historia och jämför hur bolaget värderas i relation till sina konkurrenter. Sen behöver man givetvis ta i beaktande att bolag från olika branscher har olika förutsättningar och det är bara lönt att jämföra liknande bolag med varandra.

P/E vs EV/EBIT

Bilden ovan visar klädbolaget H&M senaste 10 åren deras P/E tal och EV/EBIT. Vilken man kan se är att de båda nyckeltalen generellt följer varandra ganska väl. Om något så kan man notera att aktien är något “billigare” med värderingsmåttet EV/EBIT tack vare att H&M haft en väldigt låg skuldsättning.

Likt P/E talet så bör man använda det för att få en bild av hur billig eller dyr aktien är i relation till sin historia och sina konkurrenter. Vi kan se att H&M just nu är aningen dyrare än vad de var vid årsskiftet. Nu handlas H&M i EV/EBIT kring 21, vid årsskiftet så handlades aktien i kring 17.

Jämnare utveckling

Om vi istället kollar på Telia aktien så kan man notera kraftiga svängningar i P/E talet. Bolaget har hamnat något i blåsvädret tidigare år med mutskandaler och böter. Samtidigt som aktiekursen reagerat kraftigt i och med att detta fått medial uppmärksamhet så har värderingen åkt jojo.
EV/EBIT har varit betydligt stabilare i och med att det kollar på rörelseresultatet istället för den totala vinsten.

Ser bolagets skulder

Vårdbolaget Attendo har brottats med svag lönsamhet senaste åren, fram för allt på den finska marknaden. Samtidigt har aktiekursen gått ner mer då aktieägarna är oroliga för framtiden. P/E talet som bara mäter aktiekursen i relation till vinsten har därmed sett attraktivare ut när aktiepriset faller mer än vinsten i år.

EV/EBIT tar hänsyn till skuldsättningen genom att kolla på börsvärdet plus nettoskulden istället för bara börsvärdet som i P/E talet. Som man ser på bilden ovan så har EV/EBIT snarare blivit högre i samband med att nettoskuldsättningen ökat.

I slutändan är EV/EBIT ett av många nyckeltal som man bör ha med i verktygslådan när man analyserar aktier. För den som är kreativ så kan man själv ta och kolla på vad som händer om man använder EV/EBITDA (bruttoresultat) eller EV/EBT (finansresultat) istället.

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
6 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2019-11-19 13:30

Och var hittar man det nyckeltalet på Nordnet?
Klippa och klistra?

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2019-11-19 14:00

Hej Rolf,
I dagsläget finns det tyvärr inte, men du kan räkna med att jag lobbar för det. 👍
Börsdata är en utmärkt tjänst för den som vill göra aktieanalys, där finns EV/EBIT och många fler varianter

Anonym
Anonym
2019-11-18 09:34

BRA,han är duktig

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2019-11-19 08:05

Tack. 😊🙏

Anonym
Anonym
2019-11-18 07:40

Bra och vettigt inlägg och något att tänka på i tider när hårt skuldsatta bolag haussas på olika aktiechattar som potentiella uppköpskandidater med utgångspunkt i P/E-tal. Det finns ingen industriell aktör som bryr sig om P/E-tal och det bör inte småsparare göra heller.

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2019-11-19 08:07

Håller helt med! Kan vara en dold mina som man trampar på om man inte har koll på skuldsättningen.
Sen är P/E talet helt ok för att få en höftning om värdet, men alltid rätt att göra en mer grundlig analys med EV/EBIT

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm